Összehangolt akció hamisítók ellen

2017. 09. 27., sze - 10:35
Zsaru Magazin

Tizedik alkalommal hirdette meg az Interpol a hamis, illegális gyógyszerek, orvostechnikai eszközök kiszűrését célzó Pangea akciót.

Egy időben léptek fel 123 ország hatóságai az egészségügyi termékek hamisításával, valamint a teljesítményfokozó szerekkel történő visszaéléssel kapcsolatos bűncselekmények ellen. Összesen 357 embert tartóztattak le.

– Idén augusztus 19-től szeptember 19-ig, egy hónapon át tartott az összehangolt akció szerte a világon. Itthon a rendőrség mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vett részt benne – mondta Fülöpné Csákó Ibolya alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferense. – Azt céloztuk, hogy felhívjuk a figyelmet: az online megrendelhető gyógyszerek gyakran hamisak vagy illegálisak. Előbbi azt jelenti, hogy a készítményt nem az a gyártó állítja elő, amely arra és a kereskedelmi forgalomba hozatalra jogosult, hanem más készíti és árusítja azt engedély és a szigorú gyógyszerészeti szabályok betartása nélkül. A hamisítványok minősége igen széles palettán mozoghat: vannak külsejükben és akár hatóanyagukban is az eredeti termékre nagyban hasonlítók, de vannak kevésbé jó utánzatok is. Aki ilyet szed, annak számolnia kell azzal, hogy az eredeti szer hatóanyaga helyett más összetevőket tartalmaz a készítmény, vagy semmilyen, a kívánt hatás elérésére alkalmas komponens nincs benne. Ezek egészségügyi kockázatot jelentenek, hiszen ha az eredeti recepthez képest másból készült a gyógyszer, akkor annak hatásai, mellékhatásai is eltérők lehetnek. Előfordulhat az is, hogy a szer hozza ugyan a várt eredményt, de nem úgy, ahogyan azt az eredeti készítmény tenné. Jó példa erre az éhségközpontra ható fogyasztótabletták köre. Ezek egy részének hatóanyaga a fentermin, amelyet a hamisítványokban gyakran sokkal olcsóbb amfetaminszármazékokkal helyettesítenek. Ezek szintén csökkentik az éhségérzetet, de fogyasztói jóval élénkebbek, idegesebbek lesznek, és a pótlólag használt vegyületek alvászavarokat, sőt függőséget is okozhatnak. A hamis gyógyszereket előállító laboratóriumok lefülelése nem csak a mostani akcióhoz köthető: júliusban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy napi rendszerességgel több ezer tablettát és ampullát előállító üzemet lepleztek le a XVIII. kerületben. Az elkészült szereket Dunaharasztiban csomagolták és küldték futárszolgálattal szerte Európába. 2014-ben a BRFK felderítő főosztálya közel 170 ezer darab gyógyszert és előállításukhoz szükséges eszközöket talált egy XXII. kerületi ház pincéjében.

Fülöpné Csákó Ibolya alezredes
Fülöpné Csákó Ibolya alezredes

– A másik problémás kategória az illegálisan forgalmazott gyógyszerek köre – folytatta az alezredes. – Ezek olyan szerek, amelyek – még ha eredetiek is – nem engedélyezettek a hazai gyógyszerpiacon. Indokolatlan – tehát nem valakinek a személyes szükségletei kielégítésére szolgáló – mennyiségben történő megszerzésüket, tartásukat, az ország területére behozatalukat, kivitelüket, átszállításukat bünteti a törvény. A mostani akcióban elsősorban a teljesítményfokozó szerekre összpontosítottunk, ugyanis szintén bűncselekménynek számít, ha valaki sportteljesítmény fokozása céljából tiltott szert előállít, kínál, forgalomba hoz. Várakozásunk beigazolódott: ezekből, illetve potenciafokozó szerekből találtunk a legtöbbet. A BRFK mellett hét megyei rendőr-főkapitányság vett részt az összehangolt munkában, amely már februárban megkezdődött. Az akciók időpontját a szeptember 12-től 19-ig tartó hétre időzítettük. Közel 170-féle több mint 30 ezer tablettát és mintegy 54 millió forintot foglaltunk le. Az ORFK által koordinált akcióban egyszerre csaptunk le szeptember 12-én hajnalban Budapesten, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében. 52 helyen tartottunk házkutatást, 31 tanút hallgattunk ki, 16 személyt gyanúsítottunk meg megalapozottan bűncselekmények elkövetésével és öt személy előzetes letartóztatását indítványoztuk. 313, különböző területeken dolgozó rendőr működött együtt a siker érdekében, melyhez már az Interpol is gratulált.

A. Krisztián elfogása
A. Krisztián elfogása

– Megtudtuk, hogy bizonyos hazai fitnesztermekben egy kiterjedt hálózaton keresztül tiltott teljesítményfokozó szereket, illetve hazánkban nem engedélyezett egészségügyi termékeket árulnak – vette át a szót Kiss Endre őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője.

Kiss Endre őrnagy
Kiss Endre őrnagy

– Felderítő osztályunk vizsgálta végig a szálakat. Megállapítottuk, hogy a tiltott termékek egy debreceni és egy budapesti edzőteremben cserélnek gazdát úgy, hogy azokat a pultokban, szekrényekben hagyják, és az adásvétel szereplői nem is találkoznak egymással közvetlenül. Az akció hajnalán Berettyóújfaluban elfogtuk P. Tamást (36). Teljesítményfokozó és Magyarországon nem engedélyezett szerek mellett közel 4 és fél millió forintot, 3210 eurót, két nagy értékű autót, telefonokat és számítástechnikai eszközöket foglaltunk le tőle. Budapesten, a XV. kerületben elfogtuk M. Dénest (32). Nála kisebb mennyiségű teljesítményfokozó szert, kábítószergyanús zöld növényi származékot, valamint feljegyzéseket találtunk. A X. kerületben elfogtuk A. Krisztiánt (32). Az ő lakásán különösen nagy mennyiségben foglaltunk le teljesítményfokozó szereket és nem engedélyezett egész­ségügyi termékeket, valamint 24 millió 200 ezer forintot, 1000 eurót, bruttó 2,45 kg kábítószergyanús zöld növényi anyagot, valamint iratokat és adathordozókat. Házkutatást tartottunk egy budapesti edzőteremben is: itt szintén jelentős mennyiségben foglaltunk le illegális szereket. Debrecenben elfogtuk B. Kornélt (39). Nála 730 eurót, nagyobb mennyiségű fecskendőt és kisebb mennyiségben teljesítményfokozó szereket találtunk. Valamennyi akció során a BRFK és a Terrorelhárítási Központ munkatársai voltak a segítségünkre, illetve a Cívis közterületi támogató alosztály is kivette a részét a munkából. Szeptember 13-án a nagyváradi N. Endre (28) önként jelentkezett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon. Róla feltehető, hogy P. Tamásnak adott el tiltott teljesítményfokozó szereket.

Közel 54 millió forintot foglaltak le
Közel 54 millió forintot foglaltak le

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az öt férfi ellen üzletszerűen elkövetett teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntettének, valamint bűnszövetségben elkövetett egészségügyi termék hamisítása bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Előzetes letartóztatásukat elrendelte a bíróság szeptember 14-én.

KUTLÁN EDINA

FOTÓ: SEBESTYÉN, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset az 1-es számú főúton

Bicske térségében egy motorkerékpár, valamint egy gépkocsi ütközött össze, ezért teljes útlezárás van érvényben.

 

Halálos vonatgázolás

Siófok belterületén személyvonat ütött el egy segédmotoros kerékpárt toló férfit.