Összehangolt mentés

2018. 07. 04., sze - 14:05
Zsaru Magazin

Háromszólamú szirénasikítás hasított a verőfényes vasárnapba a Rukkel-tó partján. Rendőrök, tűzoltók, mentők fékeztek le, majd tódultak a vízhez segíteni a bajba kerülteken.

Ittas vízibiciklizők borultak fel strandeszközükkel, vadul kapálózva várták megmentőiket.

A vízbe esettek szeszes állapota, pánikkal és felkészületlenséggel keverten nem garantált nekik túl jó esélyeket a lágyan hullámzó tó, és az egész kaland megúszásához. Szerencséjük volt: a tragédiagyanús eseménysor csupán figyelemfelkeltő nyilvános gyakorlat a strandon.

.

– A szabadtéri, felügyelet nélküli, kiépítetlen vízrészeken való fürdőzés veszélyeire igyekszünk felhívni a figyelmet a társszervezeti bemutatóval – mondta el Hajdú Imre tű. ezredes, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője. – A szimulált helyzetben bemutatjuk, hogyan dolgoznak össze a hatóságok, egyben a látványos demonstrációt megelőzési eszközként is használjuk. A nyár apropóján, a június 18-i társszervi mentési gyakorlaton ismét megpróbáljuk közvetíteni üzeneteinket, amik segíthetnek öngondoskodást kialakítani, ily módon akár életeket is menteni.

A partra mozgékonyabb járművükkel a zsaruk érnek oda először, gyors helyzetértékelés után ők értesítik a hívóközponton keresztül a többi hatóságot. A rendőrökre az első pillanattól jelentős szerep hárul: pontos, meghatározó információkat továbbítanak a helyzetre szabott segítség kiérkezéséhez. A tűzoltók motorcsónakon mennek a vízre a bajbajutottakért, mire a partra érnek, már egy mentőegység várja a sérülteket. Seregély József mentő-szakápoló Dencsik Lajos gépjárművezető segítségével megállapítja a fontossági sorrendet, majd – akinél még lehet – életmentésbe fognak. Amint a könnyebb és súlyosabb sérült állapotát stabilizálják, Oláh Krisztián főtörzsőrmesterre és Szabó György törzsőrmesterre újabb feladatok várnak. A mentősök munkáját segítve infúziós tömlőt tartanak, majd hordágyon viszik a mentőautóhoz a túlélőket. A forgatókönyv szerint egy vízibiciklizőn már nem tudnak segíteni, a rendőrök a pörgő munka közben is igyekszenek az áldozat kegyeleti jogait biztosítani, majd a későbbi dokumentálásokhoz már itt rögzítik adatait.

.

– Adott helyzetben, mentősök irányításával, de akár önállóan is tudunk életmentő technikákat alkalmazni, hiszen minden rendőrünknek van elsősegélynyújtó képesítése – magyarázta a két dunavarsányi körzeti megbízott. – Egy átlagembernél hathatósabban kell reagálnunk kialakuló vészhelyzetekre, szolgálataink során mi nagyobb valószínűséggel csöppenhetünk higgadtságot, tudatos cselekvést kívánó szituációkba.

Szilágyi Attila

Fotó: Marosfalvi Péter

 

Túlzott bátorság

A szirénás hatóságok összehangolt együttműködését jó látni, még jobb azonban, ha sem szenvedő alanyként, sem külső szemlélőként nem kell tesztelni rátermettségüket. A nyár fokozottan veszélyes időszak, bármilyen jól is esik a fürdőzés a természetben, azt tudomásul kell vennünk, hogy a folyók-tavak nem elsődleges, kiismert közegeink. Alkohol hatására megnövekszik a bátorságérzet, ám csökken a realitásérzék és a reakcióidő. Emiatt könnyen bajba sodorhatjuk magunkat, mivel olyan cselekedeteket is megteszünk, amiket tiszta gondolkodással nem tennénk. Az alkohol rontja a mozgáskoordinációt, és míg a szárazon egy esés csupán fájdalmas tapasztalat, addig a víz alá kerülő légzőszervek tragédiához is vezetnek. Kiemelt felügyeletre szorulnak a vízben a gyerekek, ők is többszörösen veszélyeztetettek. Nem képesek átgondolni tetteik következményeit, ráadásul testméretük miatt rájuk már csekélyebb vízmélységnél is veszély leselkedhet.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lengyel kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.