Összehangolt mentés

2018. 07. 04., sze - 14:05
Zsaru Magazin

Háromszólamú szirénasikítás hasított a verőfényes vasárnapba a Rukkel-tó partján. Rendőrök, tűzoltók, mentők fékeztek le, majd tódultak a vízhez segíteni a bajba kerülteken.

Ittas vízibiciklizők borultak fel strandeszközükkel, vadul kapálózva várták megmentőiket.

A vízbe esettek szeszes állapota, pánikkal és felkészületlenséggel keverten nem garantált nekik túl jó esélyeket a lágyan hullámzó tó, és az egész kaland megúszásához. Szerencséjük volt: a tragédiagyanús eseménysor csupán figyelemfelkeltő nyilvános gyakorlat a strandon.

.

– A szabadtéri, felügyelet nélküli, kiépítetlen vízrészeken való fürdőzés veszélyeire igyekszünk felhívni a figyelmet a társszervezeti bemutatóval – mondta el Hajdú Imre tű. ezredes, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője. – A szimulált helyzetben bemutatjuk, hogyan dolgoznak össze a hatóságok, egyben a látványos demonstrációt megelőzési eszközként is használjuk. A nyár apropóján, a június 18-i társszervi mentési gyakorlaton ismét megpróbáljuk közvetíteni üzeneteinket, amik segíthetnek öngondoskodást kialakítani, ily módon akár életeket is menteni.

A partra mozgékonyabb járművükkel a zsaruk érnek oda először, gyors helyzetértékelés után ők értesítik a hívóközponton keresztül a többi hatóságot. A rendőrökre az első pillanattól jelentős szerep hárul: pontos, meghatározó információkat továbbítanak a helyzetre szabott segítség kiérkezéséhez. A tűzoltók motorcsónakon mennek a vízre a bajbajutottakért, mire a partra érnek, már egy mentőegység várja a sérülteket. Seregély József mentő-szakápoló Dencsik Lajos gépjárművezető segítségével megállapítja a fontossági sorrendet, majd – akinél még lehet – életmentésbe fognak. Amint a könnyebb és súlyosabb sérült állapotát stabilizálják, Oláh Krisztián főtörzsőrmesterre és Szabó György törzsőrmesterre újabb feladatok várnak. A mentősök munkáját segítve infúziós tömlőt tartanak, majd hordágyon viszik a mentőautóhoz a túlélőket. A forgatókönyv szerint egy vízibiciklizőn már nem tudnak segíteni, a rendőrök a pörgő munka közben is igyekszenek az áldozat kegyeleti jogait biztosítani, majd a későbbi dokumentálásokhoz már itt rögzítik adatait.

.

– Adott helyzetben, mentősök irányításával, de akár önállóan is tudunk életmentő technikákat alkalmazni, hiszen minden rendőrünknek van elsősegélynyújtó képesítése – magyarázta a két dunavarsányi körzeti megbízott. – Egy átlagembernél hathatósabban kell reagálnunk kialakuló vészhelyzetekre, szolgálataink során mi nagyobb valószínűséggel csöppenhetünk higgadtságot, tudatos cselekvést kívánó szituációkba.

Szilágyi Attila

Fotó: Marosfalvi Péter

 

Túlzott bátorság

A szirénás hatóságok összehangolt együttműködését jó látni, még jobb azonban, ha sem szenvedő alanyként, sem külső szemlélőként nem kell tesztelni rátermettségüket. A nyár fokozottan veszélyes időszak, bármilyen jól is esik a fürdőzés a természetben, azt tudomásul kell vennünk, hogy a folyók-tavak nem elsődleges, kiismert közegeink. Alkohol hatására megnövekszik a bátorságérzet, ám csökken a realitásérzék és a reakcióidő. Emiatt könnyen bajba sodorhatjuk magunkat, mivel olyan cselekedeteket is megteszünk, amiket tiszta gondolkodással nem tennénk. Az alkohol rontja a mozgáskoordinációt, és míg a szárazon egy esés csupán fájdalmas tapasztalat, addig a víz alá kerülő légzőszervek tragédiához is vezetnek. Kiemelt felügyeletre szorulnak a vízben a gyerekek, ők is többszörösen veszélyeztetettek. Nem képesek átgondolni tetteik következményeit, ráadásul testméretük miatt rájuk már csekélyebb vízmélységnél is veszély leselkedhet.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vonaton rabolt

Az abonyi rendőrök egy órán belül elfogták azt a szolnoki férfit, aki megfenyegetett, majd kirabolt egy lányt.

 

Nyílt nap a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban

A Magyar Rendőrség a tiszthelyettesi állomány utánpótlása érdekében olyan fiatalokat keres, akik a rendőri szolgálatot választanák hivatásuknak, ezen lehetőség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is adott.

 

Csalás miatt keressük

A törökszentmiklósi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a férfi azonosításához.