Öt nap alatt kétszer

2017. 08. 10., cs - 12:49
Zsaru Magazin

Kétszer mentettek életet a martfűi zsaruk öt nap eltéréssel. Mindkét alkalommal állatok sodortak bajba közúton közlekedőket.

Július 23-án 21 óra 30 perckor a Martfűi Rendőrőrs járőrei Rákócziújfalu közepén állították le autójukat, hogy gyalogosan is tegyenek egy kört a kis faluban, amikor lefékezett mellettük egy autó. Egy 40 éves kengyeli férfi Martfű felől érkezett.

– Dőlt róla a verejték, alig tudott beszélni, nehezen kapott levegőt, dagadt a torka, keze, feszült a bőre – emlékezett vissza Pagony Attila törzsőrmester, a Martfűi Rendőrőrs járőrvezetője, aki Pap Adriánnal, a Készenléti Rendőrség próbaidős őrmesterével látott el szolgálatot aznap este. – Magam is allergiás tünetekre gyanakodtam, amikor a férfi meg is erősítette: berepült autójába egy lódarázs, megcsípte. Egyre rosszabbul volt, éreztem, itt most minden másodperc számít. Beültettük a férfit a szolgálati járműbe, kollégám melléült, folyamatosan beszéltette, itatta, figyelte a légzését. Jelentettem a történteket az ügyeletnek, akik értesítették a szolnoki kórházat az érkezésünkről, a beteg állapotáról. Szerencsére nem volt nagy forgalom, a szolgálati jármű megkülönböztető jelzéseit használva hat perc alatt értünk a kórházhoz. Ott már a kapuban várt minket egy orvoscsoport, átvették a sérültet.

A fogat alá esett

 

Az orvosok szerint a rendőrök gyors reagálása megmentette a beteg életét.

Négy nappal később szolgálaton kívül volt Pagony törzsőrmester, amikor újabb vészhelyzetről érkezett bejelentés Rákó­czi­újfaluból. Július 27-én kora délután egy helyi 54 éves férfi lovas fogatával kocsikázott a település környékén, amikor a két ló megijedt egy csatorna vizének visszatükröződésétől. A lovak megugrottak, a kocsi az árokba borult, ahonnan a lovak nem tudtak kijönni. A fogat hajtója a kocsi és az állatok alá szorult, akkor sem tudott volna kimászni egyedül, ha épségben megússza a balesetet, ám nyílt lábszártörése teljesen mozgásképtelenné tette. Zsebében ott volt mobiltelefonja, amin fel tudta hívni a 112-es segélyvonalat.

– Szabadnapos voltam, egy szál pólóban, rövidnadrágban indultam ki a robogómmal a baleset helyszínére – folytatta a járőrvezető. – Egy másik martfűi zsaru, Balassi István főtörzsőrmester is vette az adást, ő is megszakította szabadnapját. A helyszínen láttuk, egyedül nem tudjuk kiemelni a sérültet. Én a tiszaföldvári tűzoltókat hívtam, Balassi főtörzsőrmester pedig elment egy környékbeli tanyára olyan munkagépért, amit daruként használhattunk. A tűzoltók üres fecskendőtömlőit húztuk át az állatok hasa alatt, először a kocsiról kikötött lovakat emeltük ki az árokból a daruval. Utána fértünk hozzá a sokkos állapotban levő sérülthöz, akit ekkor már vártak a mentők is, sínbe rakták a lábát, és kórházba vitték. A lovakat és a fogatot egy környékbeli gazda vitte vissza, az állatoknak az ijedtségen kívül nem esett baja. A gazdát megműtötték, már otthon lábadozik, telefonon köszönte meg a segítségünket.

                Végh Attila

Fotó: André Ildikó, Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Besétáltak a metróalagútba

A budapesti nyomozók bíróság elé állítási javaslattal zárták annak a két fiatal férfinak és 16 éves társuknak az ügyét, akik bementek az alagútba és ezzel megzavarták a metró működését.

 

Lezárt akta: balesetet okozott, majd elhajtott

A győri rendőrök vádemelési javaslattal zárták le a nyomozást egy 45 éves tatabányai férfival szemben, aki közlekedési balesetet okozott, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Rendőrkézen

A rendőrség előterjesztést tesz a büki férfi előzetes letartóztatásának indítványozására.