Parti őrség

2018. 08. 09., cs - 14:27
Zsaru Magazin

Idén nyáron is magyar zsaruk segítik Horvátországban a Zadar és Pula környékén nyaraló turistákat.

A rendőrök telefonkészüléken éjjel-nappal elérhetőek, ha szükséges, horvát kollégáikkal közösen intézkednek, áthidalják az arra rászorulók nyelvi nehézségeit.

A júliusi és augusztusi hónapban – az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan – közrendvédelmi szakterületen tapasztalatot szerzett rendőrök segítenek a horvát tengerpart idegenforgalmilag népszerű üdülőhelyein. Elsősorban ott, ahol nagy számban fordulnak meg magyar turisták is. A közös járőrszolgálatban, Zadarban és Pulán, valamint a környékbeli településeken, alapvetően a közterületeken, a strandok környékén, városi forgatagban vannak jelen, de alkalmanként a környék szigetein parti járőrözésben is szerepet vállalnak. Zadarban egy magyar járőrpár, míg Pulában egy zsaru teljesít szolgálatot horvát kollégáikkal közösen.

Július 31-én érkezett Magyarországról a rendőrök turnusváltása. A leköszönők júliusban egy teljes hónapot szolgálták a rendet és adtak felvilágosítást, útbaigazítást, illetve figyelmeztettek jogsértés esetén.

– A Szegedi Rendőrkapitányság Röszkei Rendőrőrséről érkeztem Zadarba. Két horvát kolléga irányítása és felügyelete mellett dolgoztunk az elmúlt egy hónapban – mondta Dávid János törzsőrmester.

A leköszönők elmondták, hogy tapasztalataik szerint az ott üdülő magyarok többször is megkeresték őket, a segítségüket kérve. A hazai zsaruk jelenléte egyre ismertebbé válik a horvát tengerparton nyaraló honfitársaink között.

– Az eltelt időszakban különféle problémákkal kerestek meg bennünket. Nyolc alkalommal nyújtottunk segítséget parkolási bírsággal kapcsolatos ügyintézésben, de a hétköznapi történeteken túl, találkoztunk komolyabb problémákkal is – folytatta Molnár Botond Szabolcs törzsőrmester, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság járőrvezetője.

Előfordult, hogy két magyar családnak kellett segíteniük, akik nem a hirdetésnek megfelelő elhelyezést kapták, illetve egy családnak, akik olyan szállást foglaltak le, ami kiérkezésükkor már megszűnt. Találkoztak egy magyar férfival, akinek szüksége volt támogatásukra egy rendőri intézkedés, és a majdani bírósági eljárás lefolytatásához. Elmondása szerint szóváltásba keveredett egy horvát árussal, aki hibás úszószemüveget adott el neki Bibinjében. Rendzavarás miatt őt és az eladót is előállították, majd az eljárás során a magyar férfit 150 kuna bírság befizetésére kötelezték.

Egy másik esetben segítséget nyújtottak Vir szigetén egy magyarnak, akinek nyaralója teraszáról eltulajdonították a táskáját 100 000 forint készpénzével és okmányaival együtt, míg ő és családja a szomszédos étteremben vacsoráztak. A zsaruk nemcsak konkrét problémák kezelésében nyújtottak segítséget. Kint tartózkodásunk ideje alatt sok magyar nyelvű bűnmegelőzési tájékoztató anyagot osztottak szét a honfitársaik által leginkább látogatott területeken, mint például Vir és Pag szigeteken. Részt vettek a horvát rendőrség egyik sajtótájékoztatóján is, ahol a helyi riporter kérdéseire válaszolva angolul ismertették kint tartózkodásunk célját, népszerűsítették ottlétüket. Váltásukra a hónap végén vegyes páros érkezett, ők augusztus 1-én léptek először szolgálatba.

– Öt éve vagyok a testületnél, de ez az első külszolgálatom. A közelmúltban szereztem angol nyelvből felsőfokú végzettséget – mondta Szilágyi Aletta Norma törzsőrmester, a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi referense.

A rendőrnő nagy lehetőségként tekint a horvátországi küldetésre:

– Több dolog is a jelentkezésre sarkallt. Szívesen vállaltam, hogy külföldi kollégákkal együtt dolgozzak, és szerettem volna az otthonitól némiképpen eltérő munkafolyamatot megismerni, de legfőképpen honfitársaimnak segíteni. Ezért jelentkeztem a feladatra. A pályázók kiválasztásakor angol nyelven kellett kommunikálnunk, és megoldanunk különböző szituációkat, például útbaigazítást, illetve egy képzelt balesetnél segíteni az intézkedést. Nem okozott nehézséget a társalgás, az adott élethelyzet kezelése, így a szakmai bizottság választása többet között rám esett.

A rendőrnővel együtt érkezett munkatársa azonos szolgálati idővel, és hasonló tapasztalatokkal a háta mögött vágott neki az útnak.

– Hasonló gondolatok mentén jelentkeztem külszolgálatra, mint a kolléganőm. A nyelvismeret számomra sem jelentett akadályt, vonzott az újdonság varázsa és kíváncsi voltam, milyen rendőrnek lenni Horvátországban – fejtette ki Bíró Gergő őrmester, a XXI. Kerületi Rendőrkapitányság járőrparancsnoka.

A magyar zsaruk hétköznaponként túlnyomórészt 7 órától 15 óráig dolgoztak egy horvát munkatársukkal, azonban a telefonkészültségük 24 órás volt. Az első szolgálati napjukon a Zadar Megyei Rendőr-főkapitányságon jelentkeztek, ahol a parancsnoki irodában fogadták őket. A helyi vezető vázolta, hogy milyen fő feladatoknak kell megfelelniük. Elmondta, hogy kapcsolatot kell tartaniuk a magyar honfitársaikkal, folyamatos elérhetőséget kell biztosítaniuk a szolgálati telefonkészüléken. Önálló intézkedési jogkörük nincsen, a helyi rendőrök munkájának segítésére érkeztek. Az ország területén a horvát jogszabályokat alkalmazzák, de természetesen a magyarokra saját országuk jogrendje is érvényes. Megfogalmazta azt az elvárását, miszerint tolmácsolással segítsék áthidalni a magyar állampolgárok és a horvát rendőrök között felmerülő kommunikációs nehézségeket. A parancsnok hozzátette, hogy számukra fontos a két ország közötti közös vállalás teljesítése, és a meglévő jó együttműködés erősítése. Kérte, hogy a magyar rendőrök a kialakult kiváló kapcsolat érdekében tartsák be az előírásokat.

– Zadarban a városközponttól két kilométerre kaptunk szállást. Szolgálati gépkocsival önállóan nem közlekedünk, kizárólag csak a mellénk rendelt horvát kollégával együtt látjuk el feladatainkat. Tevékenységünk alappillére a kommunikáció segítése. Felvilágosítást, útbaigazítást adhatunk. Támogathatjuk a magyarokat az ügyes-bajos dolgaik intézésében. Igyekszünk minél több időt a közterületen eltölteni, hogy jelenlétünk tudatosuljon az emberekben. Az eddigi visszajelzések alátámasztják, hogy a magyar emberek, de olykor még a külföldiek is örülnek nekünk, megállítanak minket az utcán, beszélgetést kezdeményeznek velünk – folytatta Szi­lágyi Aletta Norma.

A magyar zsaruk érkezésükkor a melléjük rendelt horvát kollégának ajándékkal, egy üveg hazai borral kedveskedtek, majd nekiláttak a közös feladatok teljesítésének.

Hétfőtől péntekig Zadar legvonzóbb helyein korzózott a zsarutrió, ott ahol a tikkasztó déli hőség ellenére sem apadt a forgatag. A rendőrök gyalogosan járőröztek, miközben pásztázó tekintetük végigmérte a Szent Donát körtemplom környékét, a Szent Anasztázia katedrális pompázatos környezetét, a tengeri orgonát hallgató turisták tömegét. Jártak a kikötőben, ellenőrizték a Nap köszöntése alkotást bámuló nyaralókat, majd a sétáló utcákban vonuló turistákat. Konstatálták, hogy a pihenni vágyók biztonságban vannak, szórakozásuk felhőtlen. Naplementekor kilátogattak a strandolók közé, ahol azonnal érkezett egy felkérés. Egy asszony útbaigazítást kért Bíró Gergő őrmestertől, aki jó helyismerete birtokában segített az érdeklődőnek. A zsaruknak egy cél lebeg a szemük előtt: pártfogolni az odalátogató honfitársaikat.

Várhatóan a külföldön szolgálatot teljesítőket Lakatos Tibor ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának közrendvédelmi főosztályvezetője és a kontingens koordinátora, Varga Judit őrnagy meglátogatja augusztusban. A vezetők szükségesnek tartják, hogy helyben gyakoroljanak szakmai felügyeletet, és a horvát parancsnokokkal személyesen cseréljenek tapasztalatot.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 

A magyar rendőröket a segítséget kérő nyaralók a nap 24 órájában elérhetik. A bajba jutott magyar polgár, amennyiben Zadarban, vagy a környékén tartózkodik, hívja a +36-30-660-2864, míg Pulán és vonzáskörzetében hívja a +36-30-660-2914 telefonszámot.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Motorozzunk felelősséggel

A tavaszias időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő a motorkerékpárokat. Már az első hétvégén történt sérüléses baleset Tolnában.