Parti őrség lóháton

2017. 08. 10., cs - 12:42
Zsaru Magazin

A nyári főszezonban lovas rendőrök is vigyáznak a Siófokon nyaralók biztonságára. A mindig feltűnést keltő patakopogás bűnmegelőző hatású: a bő egy hónap alatt egyszer sem kellett intézkedniük jogsértés miatt.

Közel egy évtizede állandó vendégei a déli part legforgalmasabb városának a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának járőrei. Idén hatnapos váltásokban egy-egy járőrpáros teljesít szolgálatot Siófokon.

– Hétköznapokon délutántól a késő esti órákig, pénteken és szombaton estétől hajnalig vigyáznak a nyaralók biztonságára a kollégáim – mondta Madarász Róbert őrnagy, az alosztály vezetője. – Hétfőtől csütörtökig inkább a pihenni vágyó családok vannak többségben Siófokon, emiatt leginkább arra ügyelnek a lovasok, hogy nyaralásuk zavartalan legyen. Gyakran járőröznek a nagyobb parkolókban, ahol egyetlen eset történt eddig, amikor be kellett avatkozniuk: egy vásárolni induló család felejtette kutyáját a lezárt kocsiban. A kollégák ezt észrevették és szóltak nekik. A család elnézést kért figyelmetlenségéért, és megköszönték a figyelmeztetést. Hétvégén a városba szórakozni érkezőket már az úgynevezett „bulivonat” beérkezésekor, az állomáson fogadják a lovasok, majd az éjszaka további részében is ügyelnek arra, hogy a jó hangulat törvényes keretek között maradjon.

Mivel a hátasok nem bejáratosak a strandokra – csak rendkívüli esetekben –, a járőrözést a Siófoki Rendőrkapitányság kérésére dél­után, illetve este kezdik meg, amikor a turisták is bejönnek a partról a városba.

– Mivel a lovak nem olyanok, mint az autó, amibe bármikor bepattanhatunk, és már indulhatunk is, ezért az ápolásukkal kezdünk minden szolgálatot – mondta Soltész Barnabás törzsőrmester, jár­őrvezető. – Ebben a nagy hőségben ezt csutakolással kezdjük, amiért láthatóan hálásak. Ezután megvárjuk, míg megszáradnak, nyergelni csak ezt követően kezdünk. Siófok mellett van a szállásunk, innen indulunk lóháton a városba.

– Legtöbbször a Jókai park, szabadstrand, szállodasor, Rózsa kert és a kikötő környékén járőrözünk – tette hozzá Kübler Katalin főtörzsőrmester, járőr. – Gyakran megállítanak minket, hogy útbaigazítást kérjenek. Ha már állunk, pár másodperc múlva egész kis tömeg vesz körül minket, és a pillanatokon belül előkerülő telefonokkal már készülnek is rólunk a képek. A gyerkőcök ámulva figyelik a lovakat, és bátortalanul kérdezgetik, szabad-e simogatni? A válasz természetesen igen, az én lovam, Rátarti már 19 éves, nagyon nyugodt, Barnabásé, Tüzér egy hétéves csődör, de már ő is hozzászokott a gyereksereghez.

A jól képzett, nyugodt rendőrlovakat pedig sem az esti órákban zsúfolásig megtelt utcák, sem az őket kikerülő autósok nem zavarják, de még az olyan különleges ingerektől sem akarják menekülőre fogni, mint a hajók, vagy a vízibicikli, amivel augusztus 3-án volt alkalmuk találkozni. Egy kagylót gyűjtögető strandoló kezébe délután egy orosz gyártmányú RG–42 típusú kézigránát akadt. A lélekjelenlétét példásan megőrző férfi nem hajította vissza a vízbe a veszélyes II. világháborús szerkezetet, hanem a matracára téve óvatosan a partra tolta, és értesítette a rendőrséget. A helyi járőrök a lezárt partszakasz biztosításában kérték a lovas rendőrök segítségét.

Kagyló helyett kézigránát

– A helyszínre mentünk, és a helyszínparancsnok, majd a honvédség tűzszerészeinek utasítása alapján a strandolókat távolabb kísértük a szerkezet elszállításáig – mondta Soltész Barnabás.

A gumimatracok, a csónakok és a színes törülközők látványa egy átlagos lovat menekülésre késztetett volna, mivel számukra ismeretlenek ezek a tárgyak, ezért nem tudhatják, veszélyt jelentenek-e rájuk. A rendőrlovakat azonban éppen az ilyen helyzetekre képzik ki, így nem okozott gondot lovasaik utasításaira figyelni. Miután a tűzszerészek elszállították a kézigránátot, a lovasok is folytatták szokásos szolgálatukat.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Besétáltak a metróalagútba

A budapesti nyomozók bíróság elé állítási javaslattal zárták annak a két fiatal férfinak és 16 éves társuknak az ügyét, akik bementek az alagútba és ezzel megzavarták a metró működését.

 

Lezárt akta: balesetet okozott, majd elhajtott

A győri rendőrök vádemelési javaslattal zárták le a nyomozást egy 45 éves tatabányai férfival szemben, aki közlekedési balesetet okozott, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Rendőrkézen

A rendőrség előterjesztést tesz a büki férfi előzetes letartóztatásának indítványozására.