Piros-kék Mikulás-ünnep

2017. 12. 06., sze - 18:51
Zsaru Magazin

Kék segítői akadtak a Mikulásnak a szezonbevezető bűnmegelőzési kampány nyitórendezvényén december 2-án az egyik dunakeszi bevásárlóközpontban.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) bűnmegelőzési osztálya és a Dunakeszi Rendőrkapitányság állománya a karácsonyt megelőző időszak biztonságára hívta fel a figyelmet.

A rendőrség advent idején, az ünnepek közeledtével fokozott figyelmet fordít a bevásárló- és üzletközpontok, piacok, pályaudvarok, pénzintézetek és egyéb, nagy tömegeket vonzó helyszínek, kirakodóvásárok biztonságára.

– Kollégáimmal egy Mikulás segítségét igénybe véve rögtönzött játszóház felállításával szólítottuk meg a bevásárlókat, az ilyenkor jellemző bűnelkövetési formákról beszélgetve – mondta Szoboszlai Zsuzsa alezredes, a PMRFK bűnmegelőzési osztályvezetője. – A korábbi évek tapasztalatait figyelembe véve több tematikus részben foglaltuk össze a lakosságra leselkedő tipikus veszélyeket.

A Télapó jól kiválasztott kampányfigurának bizonyult, egyre-másra jelentek meg körötte érdeklődő gyerekek, akik hatósági szaloncukor-ajándékot kaptak. Az oldott hangulatban az apróságok az asztaloknál a zsarukkal színeztek, míg szüleiket – a bűnmegelőzés részeként – felvilágosították Buda Helga alezredes és Borók Nikoletta őrnagy, kiemelt bűnmegelőzési főelőadók. Szóba kerültek az ajándékvásárlási időszakhoz kötődő bűncselekmények, a még otthonról elindulva, és az internetes megrendeléseknél a személyes adatok védelme. Az előadók emellett beszéltek a csaló weboldalak felismerhetőségéről (hiányos cégadatok, elírt cégnevek). A rendőrök figyelmeztettek, vásárlásaink időtartamát rossz szándékú emberek szintén beszerzésre használhatják ki. Néhány órás távollét idejére is érdemes alaposan meggyőződni lakásaink bezárásáról, a riasztó bekapcsolásáról, hosszabb utazás esetén pedig célszerű akár a szomszédot megkérni a postaláda kiürítésére. Ha elindulunk, az utcán, az aluljáróban és a közösségi közlekedésben vigyázzunk okmányainkra, telefonunkra, pénztárcánkra, benne az ajándékokra szánt összeggel. Az autóban menet közben se tegyük értékeinket látható, egy hirtelen ajtónyitással elérhető helyre!

A bevásárlóközpontban, szupermarketben különösen figyelni kell az értékeinkre, az autó lezárásánál a központi zárat blokkoló tolvajok jelenhetnek meg, ezért a lezárt kocsi kilincsén hajtsunk végre próbanyitást! Bevásárlást követően sokan további ajándékok felkutatására indulnak, ennek a mozzanatnak is vannak íratlan szabályai. Vastagabb téli ruházatunk miatt nehezebben vesszük észre a kutató kezek érintését, értékeinket célszerű a zsebtolvajok által nehezen elérhető helyekre, például belső zsebbe tenni. Fizetés után a bevásárlókocsit ne hagyjuk felügyelet nélkül, bármilyen vonzó is egy üzletsori kirakat, mert idegen kezek csaphatnak le a már kifizetett termékekre. Az autóba pakolásnál nem tanácsos a kézitáskát az utastérbe tenni, míg mi a csomagtartónál rakosgatjuk a megvett tételeket. Nem ritka jelenség, hogy a gépkocsi-tulajdonostól néhány méternyire emelik el az értékeket. Újabb kereskedelmi egységek meglátogatása előtt célszerű a csomagtartót otthon kipakolni. Ha ez nem is történik meg, az utastérben dobozokat, szatyrokat hagyni szigorúan tilos!

A prevenciós programon a zsaruk két jellemző elkövetési formát mutattak be a tévéstábok forgatócsoportjainak. Így juttatják el minél szélesebb tömegekhez a biztonságos ünnepvárás jegyében megfogalmazott üzeneteket.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: MANEK ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pozitív lett a drogtesztje

A rendőrök elfogtak egy 31 éves mosonmagyaróvári férfit, akinek az autójában és a ruházatában is kábítószergyanús anyagokat találtak.

 

Kerékpáros vesztettet életét

Téglás közelében egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy kerékpárost, aki a helyszínen életét vesztette.