Piros pajzs a zebrán

2017. 12. 20., sze - 12:55
Zsaru Magazin

A ceglédi zsaruk a színitanodásokért mentek a szomszédba új közlekedésbiztonsági akciójukhoz.

Látványos megmozdulással irányították rá a figyelmet a közúti közlekedési balesetek egyik legtöbb áldozatot követelő formájára.

Az ötletgazdák bíznak benne, hogy a speciálisan védett zebrák rövidesen az egész ceglédi közlekedést és a közösséget egyaránt szolgálják majd. Elsődlegesen városi léptékben gondolkodnak, de egyáltalán nem bánják, ha formabontó figyelemfelkeltésüknek híre, illetve lába kel – a performanszot bátran viheti, akinek csak kell.

– Az idei évben városunkban a kerékpáros és a gyalogos közlekedés biztonságának intenzív hangsúlyozását tűztük zászlónkra – tájékoztatott Török Csaba alezredes, a Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője – Mindkét tábor igen népes, ezért hatóságként fókuszálnunk kell az épségükre. Ősz elején, az iskolakezdés időszakában a Két Keréken Cegléden programunkkal a motorosok mellett a bicikliseket is megszólítottuk. Most Piros Pajzs elnevezésű prevenciónkban a városi közlekedés egy olyan markáns pontjára téve a hangsúlyt azokat a helyeket céloztuk meg, ahol a védtelen gyalogos a járműforgalommal találkozik.

A mutatók stagnálnak, de így is évről évre sajnálatosan sok gyalogosokat érintő baleset történik, Pest megyében átlagosan kevesebb mint kétnaponta elütnek gyalogszerrel közlekedőket. A téli, csökkent látási viszonyok mellett az úttesten áthaladók a vezetők számára még nehezebben észlelhetők, fokozottan ki vannak téve a veszélyeknek, jármű és gyalogos találkozása pedig könnyen végzetes is lehet. A ceglédi zsaruk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági szakembereivel a járművezetőket a gyalogátkelőhelyek megközelítésének fokozott óvatosságára figyelmeztetik, ezért találták ki a néhány másodperces intenzív élményt garantáló programot. A helybéli Patkós Irma Színművészeti Tanoda diákjai rendőri segédlet mellett december 8-án különböző időpontokban a város nyolc zebráján piros esernyőket nyitottak ki, és azokat koreográfia szerint forgatták. A rövid, de meghökkentő mutatvány közben pajzsként meredtek a kifeszített ernyők a forgalmi sávok felé. A látványos megmozdulás intő-elgondolkodtató jelként szolgálhat; inkább ily módon boruljon vörösbe a gyalogátkelőhely, mint egy gázolás következtében.

Török Csaba alezredes
Török Csaba alezredes

– Az a célunk, hogy az akció nyomot hagyjon a vezetőkben, a megmozdulás várható eredménye, hogy a sofőrök az adott gyalogátkelőhelyhez közeledve máskor is, már esernyős diákok látványa nélkül is lassítanak – osztotta meg várakozásait Török Csaba alezredes. – Reméljük, az országban nálunk bemutatkozó megvalósítás beszédtéma lesz. Szeretnénk, ha a város lakói foglalkoznának a jelenséggel, egymásnak továbbadnák a látottakat, beszélnének róla, és elgondolkodnának az üzeneten.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Balesetet okozott, majd elhajtott

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy kerékpáros azonosításában, aki miután balesetet okozott Szegeden, segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Körözött motorok, sisakok, ruhák

A magyar rendőrök az osztrák hatóságok által körözött motorokat, valamint bukósisakokat és ruhákat foglaltak Csongrád megyében.

 

Szállodai „mestertolvaj”

A újpesti rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyben egy férfi több európai ország hoteljeiből lopott.

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.