Piros pajzs a zebrán

2017. 12. 20., sze - 12:55
Zsaru Magazin

A ceglédi zsaruk a színitanodásokért mentek a szomszédba új közlekedésbiztonsági akciójukhoz.

Látványos megmozdulással irányították rá a figyelmet a közúti közlekedési balesetek egyik legtöbb áldozatot követelő formájára.

Az ötletgazdák bíznak benne, hogy a speciálisan védett zebrák rövidesen az egész ceglédi közlekedést és a közösséget egyaránt szolgálják majd. Elsődlegesen városi léptékben gondolkodnak, de egyáltalán nem bánják, ha formabontó figyelemfelkeltésüknek híre, illetve lába kel – a performanszot bátran viheti, akinek csak kell.

– Az idei évben városunkban a kerékpáros és a gyalogos közlekedés biztonságának intenzív hangsúlyozását tűztük zászlónkra – tájékoztatott Török Csaba alezredes, a Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője – Mindkét tábor igen népes, ezért hatóságként fókuszálnunk kell az épségükre. Ősz elején, az iskolakezdés időszakában a Két Keréken Cegléden programunkkal a motorosok mellett a bicikliseket is megszólítottuk. Most Piros Pajzs elnevezésű prevenciónkban a városi közlekedés egy olyan markáns pontjára téve a hangsúlyt azokat a helyeket céloztuk meg, ahol a védtelen gyalogos a járműforgalommal találkozik.

A mutatók stagnálnak, de így is évről évre sajnálatosan sok gyalogosokat érintő baleset történik, Pest megyében átlagosan kevesebb mint kétnaponta elütnek gyalogszerrel közlekedőket. A téli, csökkent látási viszonyok mellett az úttesten áthaladók a vezetők számára még nehezebben észlelhetők, fokozottan ki vannak téve a veszélyeknek, jármű és gyalogos találkozása pedig könnyen végzetes is lehet. A ceglédi zsaruk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági szakembereivel a járművezetőket a gyalogátkelőhelyek megközelítésének fokozott óvatosságára figyelmeztetik, ezért találták ki a néhány másodperces intenzív élményt garantáló programot. A helybéli Patkós Irma Színművészeti Tanoda diákjai rendőri segédlet mellett december 8-án különböző időpontokban a város nyolc zebráján piros esernyőket nyitottak ki, és azokat koreográfia szerint forgatták. A rövid, de meghökkentő mutatvány közben pajzsként meredtek a kifeszített ernyők a forgalmi sávok felé. A látványos megmozdulás intő-elgondolkodtató jelként szolgálhat; inkább ily módon boruljon vörösbe a gyalogátkelőhely, mint egy gázolás következtében.

Török Csaba alezredes
Török Csaba alezredes

– Az a célunk, hogy az akció nyomot hagyjon a vezetőkben, a megmozdulás várható eredménye, hogy a sofőrök az adott gyalogátkelőhelyhez közeledve máskor is, már esernyős diákok látványa nélkül is lassítanak – osztotta meg várakozásait Török Csaba alezredes. – Reméljük, az országban nálunk bemutatkozó megvalósítás beszédtéma lesz. Szeretnénk, ha a város lakói foglalkoznának a jelenséggel, egymásnak továbbadnák a látottakat, beszélnének róla, és elgondolkodnának az üzeneten.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Marihuána a kertben

Három férfi ellen indult eljárás, akik egy makói ingatlanban indiai kendert termesztettek.

 

Pásztorórákra adta ki lakását

A gyanú szerint egy 32 éves bakonykoppányi nő több személynek is rendelkezésre bocsátotta lakását annak érdekében, hogy ott prostitúciós tevékenységet folytassanak.

 

Kamionban megbújt migráns

Tompánál egy külföldi férfi egy jármű rakterében elbújva, jogellenesen próbált bejutni Magyarország területére.

 

Mosolygós gödöllői zsaruk

Nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor egy városvezető a helyiek nevében azt mondja, hogy a mosolygó rendőrök városában élnek.

 

Tisztelgés Kopácsi Sándor előtt

A Rákoskeresztúri Új Köztemető 300-as díszparcellájában helyezték végső nyugalomra október 10-én dr. Kopácsi Sándor altábornagy, az 1956-os forradalom idején Budapest rendőrfőkapitánya, később Nagy Imre perének életfogytiglanra ítélt hatodrendű vádlottja és felesége, dr. Kopácsi Sándorné Torontóból hazahozott hamvait.

 

Emlékezve versengtek

Fiatalon elhunyt lőkiképzőjükre emlékeztek Veszprém megye zsarui október 3-án Csopakon.