Piszkos bombák ellen képeznek

2020. 01. 02., cs - 14:53
Zsaru Magazin

Az év vége a Készenléti Rendőrségnél (KR) a megújulás jegyében telt.

Októberben és decemberben nemcsak a rendészeti és a határrendészeti igazgatóságok egységei vehettek birtokba egy-egy új épületet a Kerepesi úti objektumban, a tűzszerészek is két, teljes mértékben modernizált ingatlanban folytathatják képzési tevékenységüket.

Papp Károly altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója a december 13-i átadáson elismerően szólt a KR Tűzszerész Szolgálat (TŰSZ) munkájáról. A további színvonalas tevékenység biztosításához a TŰSZ főosztály jogállású szervezeti egysége, a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ egy kollégiumot és egy többcélú kiszolgáló épületet kapott. A szakma képviselőinek példás feladatellátását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az utóbbi években a régió megkerülhetetlen és elfogadott központjává vált Budapest.– A Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ 2016. szeptember 5-én jött létre az ORFK vezetőjének döntése alapján – mutatta be a szervezeti egységet Kiss Imre ezredes, a KR TŰSZ parancsnoka, a kiképző központ szakmai vezetője. – A nyolc alapító: Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Németország részéről Bajorország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország, valamint társult tagként Franciaország és Hollandia rendőrségének tűzszerész egységei, valamint öt nemzetközi szervezet (Europol, Interpol, Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportja, NATO, FBI) működnek együtt ebben az ernyőszervezetben. Az angol CBRN-E betűszó lefedi profilunkat: kémiai, biológiai, radioaktív, nukleáris és robbanóanyagokkal megvalósítható bombatámadásokkal szemben vesszük fel a kesztyűt. A szakmában „piszkos bombának” nevezett eszközök működési elve, hogy hagyományos robbanótöltettel előidézett detonáció útján juttatják ki az említett anyagokat a környezetbe. Ám a robbanásnál lényegesen nagyobb pusztításra képesek a kiáramló vegyületek és sugárzó anyagok. A nemzetközi összefogás egyfelől azért lényeges, mivel fokozottan veszélyes szerkezetekről beszélünk, melyek hatása nem áll meg az országhatároknál. Másrészről: hosszú ideje törekszünk egy közös tudásbázis létrehozására, amelyet az együttműködő országok adatbankként használhatnak a munkájukhoz. Évek óta vizsgáltuk, mi lehetne az optimális formája egy biztonságos rendszer kiépítésének.

Egy 2014-es spanyolországi uniós találkozón fogalmazódott meg az ötlet, hogy nemzetközi összefogás keretében lehet leginkább hatékony e munka. Itt került szóba, hogy Spanyolország és Portugália egyfajta szakmai fúzióra lép. A térség országainak képviselői kiterjesztettebb léptékben gondolkodtak, és a Közép-Európát lefedő nemzetközi intézmény megteremtésén kezdtek el munkálkodni.

– Évek alatt jutottunk el a megvalósulásig, azaz odáig, hogy a KR valaha lovassági laktanyaként használt épületei mára a régió piszkos bombák elleni küzdelmének központja legyen – mondta Tilly-Weber Éva hadnagy, a TŰSZ képzési koordinációs irodájának vezetője és Várnai Orsolya rendészeti igazgatási alkalmazott, a projekttámogató iroda osztályvezetője. – 2015-ben Brüsszelben az EU döntéshozói meghallgatták a magyar rendőrség tűzszerészeinek koncepcióját, és fantáziát látva benne támogatásáról határoztak. Ezt követően az alapokat nekünk, a KR-nek kellett lerakni: megfelelő helyszín, illetve az alapvető működési feltételek biztosításával kezdődhetett meg, majd uniós finanszírozással folytatódott a nemzetközi kiképző központ felállítása. Az induló alapot a Kerepesi úti objektum V. és XV. épületei adták, ezekben valósult meg a szükséges infrastruktúra. A Kiképző Központ kettős besorolású egység lett; státuszát tekintve nemzetközi oktatást végző intézmény, a magyar rendőrség szervezeti struktúrájában pedig a TŰSZ főosztály jogállású része. Vezetőjét kétévente a tagok választják, jelenleg Kiss Imre ezredes tölti be ezt a pozíciót. Az új központ fő tevékenysége a képzés, valamint egy olyan speciális reagáló egység felállítása és működtetése, amely képes kiemelt CBRN-E-események során beavatkozásra. Mások számára is követendő példát nyújtunk. Az Európai Bizottság 2018-ban – elismerve az erőfeszítéseket és meglátva a célkitűzés fontosságát – „zászlóshajó projekt” kitüntető címmel minősítette a kiképző központot, az EU első és huzamosabb ideig az egyetlen, a piszkos bombák területén képzést folytató nemzetközi rendészeti létesítmény működtetésére irányuló tevékenységet. Munkánkat folyamatnak tekintjük, párhuzamosan történik az állomány feltöltése, a képzések szervezése, a pályázatfigyelés, és az elnyert projektek megvalósítása.

– Régiónk eddig nem került az említett bombákkal elkövetett támadások célkeresztjébe, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene megfelelő módon felkészülni a védekezésre. Ki kell alakítanunk egy hatékony reagáló készséget – beszélt a központ létjogosultságáról Borbás Kornél törzszászlós, alosztályvezető. – Az Iszlám Állam bukását követően számos idegen harcos tért vissza Európába, akiknek megvan a piszkos bombák előállításához szükséges tudásuk. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elméleti, módszertani, műveleti tevékenységek valós idejű összehangolásával lehet a leginkább optimálisan felkészíteni a kijelölt állományt, és végrehajtani a váratlanul jelentkező feladatokat. Miért Budapest? Fővárosunk ideális metszéspontban fekszik a társulás országainak rendészeti központjait tekintve. Jól megközelíthető Ljubljanából, Bécsből, Prágából, Krakkóból és Münchenből egyaránt. Ez azért lényeges, mert az új kiképző központban számos nemzetközi oktatás folyik. A korszerűsítésnek köszönhetően a hozzánk érkező külföldi kollégák már valóban európai színvonalú elhelyezést és szolgáltatásokat kapnak. Az uniós támogatásokra tekintettel, az együttműködési megállapodások értelmében az itt tartott képzések a más országokból érkezők számára díjmentesek, a hozzánk látogatóknak csupán utazásukat és étkezésüket kell fedezniük.

– A kiképző központ létrehozását alapos felmérések előzték meg – folytatta Kiss Imre ezredes. – A partnerországokban többen is elkötelezetten, de többnyire eszköz- vagy elméleti kapacitás hiányában igyekeznek lépéseket elérni ezen a speciális területen. A kiképző központ felállításának egyik haszna, hogy lehetőséget biztosít a különböző ötletek és a legjobb gyakorlatok megosztásának, az elképzelések közös kidolgozásának, a kölcsönösség elvén az adott információs bázisok elérésének. Nem pusztán egy oktató központot alakítottunk ki, egy olyan szakmai találkozóhellyé váltunk, ahova örömmel jönnek a külföldi vendégek is. Megfelelő platformot hoztunk létre szakmai workshopoknak, konferenciáknak vagy a témában érdekelt gyártók újdonságainak bemutatásához. A kiképző központ támogató, közvetítő, integráló szerepet kapott, ahol a személyes kapcsolatokon keresztül a partnerek között bizalomépítés is zajlik. Ebben a szakmában igencsak megnézi az ember, hogy a birtokában lévő tudást és információt kivel osztja meg. Mivel a valós idejű ismeretátadás sok helyzetben életmentő lehet, ezért ennek fejlesztése egyik kiemelt célkitűzésünk. E rendszer kialakítása során nagyon hasznosak számunkra a nemzetközi szervezetek tapasztalatai, itt különösen az FBI adatkezelését tartom követendőnek. Fokozottan törekszünk arra, hogy egyrészt a bizalmas technikai információk megfelelően áramoljanak, másfelől igyekszünk kizárni a visszaélések és az adatszivárgás lehetőségét. Megfelelő csatornáink vannak ehhez a feladathoz, így a szakmai tudás, az eljárások, a módszerek, illetve a felvetődő kérdések megoszthatók. Gyakorlati oldalról a kiképző központ a legjobb hazai és külföldi oktatókkal, valamint a legkorszerűbb eszközök használatával válhat a XXI. század követelményeinek megfelelő oktatási centrummá. Jelentős pályázati források felhasználásával kialakítottunk minden olyan belső és külső képzési helyszínt, ahol lehetőség nyílik a különféle eljárások biztonságos gyakorlására. A visszajelzések szerint a Tűzszerész Szolgálat és az együttműködő partnerek közös új stratégiája kedvező fogadtatásra talált: kijelenthetjük, hogy jó úton járunk. A Belügyminisztérium és az Európai Unió döntéshozói egyaránt értékelték azt, hogy elgondolásunknak van egy íve, nem ad hoc ötletek halmaza, a szakmai pályázatok szervesen illeszkednek egymáshoz. Olyan moduláris képzési rendszert dolgoztunk ki, amely kellően gyakorlatias és több szinten egymásra épülve átfogó tudást ad, de önmagukban az egyes tanfolyamok is jól hasznosítható ismereteket nyújtanak. A nemzetközi oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetünk hazai képzésekre is. Az új központban folyik a megyei bombakutatók, a KR Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság és a Köztársasági Elnöki Őrség technikusainak, valamint a Tűzszerész Szolgálat saját állományának képzése is, ez éves szinten megközelítőleg 2000 főt jelent.

Nem zárult le pályázati kapcsolatuk az unióval sem: a Cerberus projektben eszközbeszerzésre, alapképzésekre kaptak jelentős támogatást, míg az EFFECT pályázatban egy mobil labor létrehozására, illetve specifikus képzések megvalósítására van lehetőség.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ, BÉRES ATTILA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Magára hagyott egy sérültet, a rendőrök megtalálták

Személygépkocsi sodort el egy gyalogost Mezőkovácsháza közelében. Az autó vezetője nem állt meg, elhajtott. A rendőrök egy összetört tükörhátlap alapján azonosították a járművet és annak vezetőjét. Az ügy vizsgálata befejeződött.

 

Meglovasította a buszt

A dunaújvárosi rendőrök pár órán belül elfogták a buszt jogtalanul használót.

 

220 felett fogták el a rendőrök

Egy motoros a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán.