Profizmus a kiszűrésben

2019. 07. 10., sze - 10:56
Zsaru Magazin

Aktív próbálkozók adnak feladatot a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) munkatársainak.

Az embercsempészek a légi útvonal lehetőségeit kihasználva igyekeznek átejteni a határellenőrzésre hivatottakat. Hiába a fondorlatos mesterkedés, rendszerint fennakadnak a rostán.

A migrációs útvonalak nem kizárólag a földi közlekedésre összpontosulnak. Az embercsempészek folyton keresik a védőpajzs gyenge pontjait, változó kihívások elé állítva a repülőtéren szolgáló rendőri egységeket.

– A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér koncentrált terület, hazánk belső és külső határa is egyben – magyarázta Pozsgai Tamás alezredes, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság határrendészeti osztályának vezetője. – Az A terminálra olyan járatok érkeznek, melyek úgynevezett schengeni országokból szállítanak utasokat, tehát nincs átfogó ellenőrzés. Míg a B terminálnál belépők az útlevélkezelő fülkéknél jelentkeznek, és tüzetes átvizsgáláson esnek át.

Senki ne gondolja, hogy utasforgalmi ellen­őrzés híján a schengeni tagországokból érkezők könnyedén behozhatnak bármit hazánkba, avagy az embercsempészek igazi paradicsoma lenne az A terminál. A magyar rendőrség és a társzervek elemző háttérmunkája, valamint a repülőtéren szolgáló különleges rend­őri egység tapasztalata könnyedén kiszűri a jogsértéseket.

– Az RRI igazgatója közvetlen alárendeltségében dolgozik egy speciális csapat mintegy támogató egységként – ismertette az osztályvezető. – A sokéves szakmai múlttal rendelkező kollégák mindegyikének magasabb szintű okmányismereti tudása van. A gyakorlatban ez annyit jelent, ha problémát észlelünk, kétvonalas ellenőrzésen esik át a belépő utas. A B terminálon az útlevélkezelő jelzi, ha valamelyik okmány sejtése szerint nincsen rendben, majd átadja a kiszűrt delikvenst a specialistáknak. Az A terminálon ez egy cseppet másként történik. Ott szúrópróbaszerűen ellenőrzünk, de előfordul az is, hogy célirányosan szűrünk ki valakit vagy valakiket. Erre főként akkor kerül sor, ha információnk van arról, hogy az érkező utas papírjaival problémák lehetnek: vagy jogszerű belépése, itt-tartózkodása vagy éppen továbbutazása aggályos a jelenlegi szabályozás szerint.

A speciális különítmény részletekbe menően figyeli az illegális migrációs tendenciákat, az embercsempészés tervezett vagy aktuálisan kijelölt útvonalait. Nyomon követik a szokásokat, folyamatokat. Utasforgalmi kockázatelemzéseket készítenek, melyeket a határ­ellenőrzésbe bevont szakembereknek vagy a külföldi határvédelem területén tevékenykedő kollégáknak továbbítanak.

– Kontroll alatt tartjuk az aktuális migrációs mozgást – tette hozzá Gáspár László alezredes, az RRI szakértői alosztályának vezetője. – Ehhez több helyről kapunk információkat, és természetesen a saját tapasztalatainkat is azonnal megosztjuk a külföldiekkel. Van olyan, amit nem lehet elemzésekkel átadni, lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, de ezt leginkább szakmai megérzésnek vagy zsaruszimatnak tudnám nevezni.

Egy-egy szokványostól eltérő mozdulat, megnyilvánulás az utas részéről, vagy éppen egy elejtett mondat, és azonnal lelepleződik az, aki tévúton jár.

– A szúrópróbaszerűen ellenőrzött személy kiemelése leginkább megérzésen, megfigyelésen alapszik, és többnyire nem csalódunk – folytatta Gáspár alezredes. – Akiknél azt feltételezzük, hogy valami nincsen rendjén, egy alaposabb vizsgálatnál beigazolódik a hipotézisünk. A jelenlegi tendencia szerint a Görögországból érkező járatok utasai között próbálják elrejteni az illegális bevándorlókat. Az idén eddig 27-féle ilyen esettel találkoztunk, amelyeknél főként athéni járatok voltak az érintettek. Megváltozott a módszer, manapság már eredeti okmányokkal próbálnak operálni. A valódi úti okmányt egy, a birtokosához kinézetre hasonlatos, közel azonos korú embernek adják oda, majd az embercsempészek így próbálják Magyarországon keresztül Nyugat-Európába eljuttatni. Nehéz kiszűrni a turpisságot, hiszen kevés az árulkodó jel, főként, ha a magyar szemnek nehezen felismerhetők a különbségek, úgymint egy ázsiai vagy afrikai állampolgárnál. Nincsen rá sablon, de munkatársaimnak mégis többnyire sikerül.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársai június 15-én 15 óra 35 perckor elfogtak egy 52 éves iraki nőt. Az asszony saját gyermeke útlevelével akarta ismerőse fiát Németországba csempészni. Az athéni járatról leszállva belépésre jelentkezett egy 11 éves fiúval, majd az okmányokat vizsgáló rendőr megállapította, hogy a gyermek részére kiállított útlevélben szereplő arckép nem a vele utazó kisgyereké. A nőt elfogták, és ellene embercsempészés bűntettének, valamint közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. Három nappal később egy újabb embercsempész próbálkozását akadályozták meg az RRI szakemberei. Június 18-án egy 49 éves szíriai férfit fogtak el a repülőtéren. Szintén az athéni járattal landolt. Fiával együtt érkezve öt gyermeket hozott be más nevére szóló útlevéllel Magyarországra. A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság határrendészeti osztálya és a szakértői alosztály munkatársai ellenőrizték a hét utast. A társaságban a 49 éves szír férfi és 14 éves fia német konvenciós útlevéllel és német tartózkodási engedéllyel rendelkezett, míg a velük lévő öt gyermek szír útlevéllel. Az okmányok vizsgálata során a zsaruk kiderítették, hogy a három lány és a két fiú útlevele nem a saját nevükre szól. A 6 és 13 év közötti gyerekek az intézkedéskor nagyon feszülten, idegesen viselkedtek. Eltérő kérdésekre ugyanazt a mondatot ismételgették. Kiderült, hogy ők valójában afgán, iraki és iráni állampolgárok. Ténylegesen csak akkor oldódtak fel, amikor Pálmai Ilona hadnagy, az RRI határrendészeti osztályának vizsgálója beszélgetett velük, és megnyugtatta őket, majd csipsszel kínálta a gyerekeket. A szír férfit előállították, majd embercsempészés és közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A hat gyermek ideiglenesen Fóton, a gyermekközpontban kapott elhelyezést, ott várták meg saját hozzátartozóikat.


Fenyvesi Beáta
Fotó: Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Négy határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Érzékenyítő tréning Dombóváron

Dr. habil Orsós Anna, a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológia Tanszékének vezetője tartott előadást az egyenruhásoknak.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.