Rács mögött a késes gyilkos

2021. 08. 26., cs - 07:43
Zsaru Magazin

Brutális sorozatelkövetőt lepleztek le a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi osztályának nyomozói. Felderítésük négy súlyos bűntény ügyében folytatott eljárás végére tett pontot.

A budapesti E. László (46) ellen folytatott alapeljárás egy tavaly augusztus 26-án hajnalban a XIII., Kámfor utcában történt emberölési kísérlet után indult. Halálos késszúrás ért egy 54 éves férfit, aki egy elhagyatott vasúti épület beugróhelyiségében húzódott meg. Bordatájékon szúrták meg, illetve a kezén is találtak vágástól eredő sérülést. A sértettet életveszélyes állapotban vitték kórházba a mentők.

– A sértett éppen aludt, amikor váratlan támadás érte, majd valahogy kitámolygott az épületből, és leintett egy arra járőröző szolgálati autót – kezdte Szilvási Viktória főhadnagy, a BRFK életvédelmi osztályának főnyomozója.

Amikor kiderült, hogy a segítséget kérő férfi erőszak áldozata lett, megkezdték a vizsgálatot. A helyszínen rátaláltak a hajléktalan életmódot folytató E. Lászlóra, akinek a tisztánlátás érdekében kérdéseket tettek föl.

Szilvási Viktória főhadnagy
Szilvási Viktória főhadnagy

– A férfi elmondta, hogy ő is az áldozat mellett aludt, majd hirtelen arra ébredt, hogy valaki rádobja a fejére a takarót, a lábánál fogva megragadja, és arrébb húzza a földön. Azt állította, hogy elkezdték rugdosni, közben pedig hallotta a késszúrást elszenvedő hálótársát segítségért kiáltozni. Amikor a sértett jobban lett, őt is meghallgattuk a történtekről. Az áldozat már lényegesen másképp adta elő a történetet. Emlékezett arra, hogy E. László állt az ágya mellett, majd késsel a kezében hirtelen ráugrott, és először a védekezésre felemelt karját, majd törzse jobb oldalát is megszúrta. A sértettnek csupán annyi ereje maradt, hogy lerúgja magáról, kitámolyogjon az épületből, és szóljon valakinek. Beszereztünk egyéb bizonyítékot is, ami cáfolja E. László vallomását. Lefoglaltunk egy kamerafelvételt, melyen látszik a Szent László és a Kámfor utca kereszteződése nem sokkal az események bekövetkezése után. Láttuk a képsorokon, ahogy E. László kijön az épületből, és a kezében tart valamit, amit a fűben megtöröl. Ezután egy fa felé ballagott, és hirtelen megcsillant a kezében egy tárgy. Feltételeztük, hogy az volt a támadó eszközként használt kés, ezt a genetikai szakértői vizsgálat is megerősítette. Találtak rajta vérnyomokat, amik a sértettől származtak. A kést a fa tövébe rejtette, amit később meg is találtunk. Az emberölési kísérlet miatt indított nyomozásban a bíróság augusztus 28-án elrendelte E. László letartóztatását – mondta Szilvási Viktória.

Czink Tibor törzszászlós
Czink Tibor törzszászlós

Ezek után a zsaruk más, E. Lászlót érintő ügyek után kezdtek kutatni az adatbázisokban. Találtak egy július 21-én este, a XIII., Béke térnél történt esetet, melyben a kerületi rendőrkapitányság gyanúsította meg. Akkor egy 37 éves férfival keveredett szóváltásba egy élelmiszer­üzlet előtt. Italozás közben vesztek össze, és többször arcul csapta ellenlábasát. A másik férfi az úttest felé menekült előle, de E. László követte, és még néhányszor megütötte. Az áldozat többszörös állkapocscsonttörést szenvedett. E. László elismerte a bűncselekmény elkövetését, és szabadlábon hagyása mellett testi sértés bűntette miatt folyt ellene eljárás.

– A gyanúsított letartóztatása után egyesítettük a két ügyet. Nyilvánvalóvá vált, hogy a látszólag szelíd ember milyen agresszióra képes – magyarázta Czink Tibor törzszászlós, a BRFK életvédelmi osztályának nyomozója.

A férfi viselkedése és a személyisége körüli szokatlan momentumok miatt az adatgyűjtést ezután sem hagyták abba az életvédelmi osztály munkatársai. Rábukkantak egy másik rejtélyes halálesetre a nyilvántartásban, ami május 25-én éjjel történt szintén a Kámfor utcai telephely közvetlen közelében. Az áldozat egy 29 éves férfi volt, akit 21 késszúrással öltek meg.

– Az bizonyos, hogy E. László az éjszakát együtt töltötte a fiatalemberrel. Több, az elhagyatott épületbe bejáró tanúnak is feltűnt, hogy az áldozat egy takaró alatt régóta mozdulatlanul, ugyanabban a pozitúrában fekszik. Amikor rákérdeztek a mellette fekvő E. Lászlóra, csak annyit válaszolt, hogy alszik. Amikor az egyik érdeklődő lerántotta a leplet, látta, hogy a fiatalember már halott. Teste tele volt szúrt sebekkel, melyeket E. László patkányharapással próbált megmagyarázni. Végül az egyik tanú értesítette a hatóságokat. Az áldozat ekkor már legalább két napja halott volt. Az orvos szakértői vélemény szerint a sérülései nagy fájdalommal és hosszan tartó szenvedéssel jártak. A férfi valószínűleg aludhatott, amikor nekiestek, mert védekezésre utaló nyomokat nem találtak rajta, pedig erősebb fizikummal rendelkezett. Megtaláltuk a gyanúsítotton az áldozat cipőjét, valamint a kés rejtekhelye környékén egy nyakláncot, ami szintén az elhunyté volt. Az ügyben két pólót is vizsgáltak a szakértők. E. László felsőjén azonosították az áldozat vérét, a 29 éves férfi pólóján pedig nagyszámú genetikai nyomot rögzítettek a gyanúsítottól. A szúrt sérülések egy késtől származtak, amit nem találtunk meg, de a szakértő szerint nem lehet kizárni, hogy ugyanaz a kés volt az eszköz, mint amit augusztusban használt. Bár E. László először szóban elismerte a gyilkosságot, majd a hazugságvizsgálaton is megbukott, de a kihallgatásán azzal a verzióval hozakodott elő, hogy egy közelben lakó hajléktalan szurkálta össze a „barátját” – fogalmazott a törzszászlós.

E. Lászlót egy negyedik bűncselekmény is terheli a beszerzett bizonyítékok alapján. Az idő kerekét visszapörgetve egy 2017. novemberi gyilkosság részleteit tárták fel: egy 65 éves férfit oly módon bántalmazott, hogy néhány nappal a kórházba szállítását követően elhunyt.

Vasúti helyiség
Vasúti helyiség

– A későbbi áldozat négy évvel ezelőtt befogadta E. Lászlót VIII. kerületi lakásába. Az idős férfira ismerőse talált rá a fürdőszobában. Az egész testét borító sérülésekről még a laikus számára is látható volt, hogy több napja ellátatlanok. A boncolásból kiderült, hogy sorozat-bordatörést, orrcsont-, koponyatörést és koponyaűri vérzést szenvedett. E. László a férfi megtalálásakor a lakásban tartózkodott, és arra hivatkozott, hogy szállásadóját a postaláda alatt találta meg ebben az állapotban. Arról is beszámolt, hogy a sértett italozó életmódot folytatott, ezért állandóan esett-kelt, nem meglepő, hogy csúnyán összetörte magát. Azonban az adatszerzés, a tanúkihallgatás és a szakértői vélemények mind abba az irányba mutatnak, hogy E. László bántalmazta. Az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény kimondta, nem szenved elmebetegségben, kóros elmeállapotban, de látszólagos higgadtsága mögött lobbanékony természet, sértődékenység és ebből fakadó támadó magatartás van. Manipulatív viselkedés mellett azért, hogy elérje célját, erőszakossá válhat – ismertette a nyomozó.

E. Lászlót nyereségvágyból, több ember és védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletével, illetve testi sértés bűntett miatt gyanúsították meg a zsaruk. A vizsgálatot befejezték, és az iratokat átadták az ügyészségnek.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FRANCZ ILONA, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egyenruhás mikulások

Környén a gyalogos-átkelőhelyeknél rendőrök kedveskedtek ajándékokkal a közlekedésben résztvevőknek.