Rács mögött a rulettkirály

2017. 06. 14., sze - 16:24
Zsaru Magazin

A magyarul kifogástalanul beszélő szlovák állampolgár, Balaz J. (46) görbe úton próbált meg pénzt szerezni, hogy esténként rulettasztalhoz ülhessen. Elfogásáig közel 26 millió forinttal rövidítette meg áldozatait. Tevékenykedését a debreceni rendőrök leplezték le.

Egyszerű csalással jutott pénzhez a szlovák férfi, hogy aztán játékszenvedélyének hódolhasson.

– 2016 augusztusában egy idős helyi férfi tett bejelentést arról, hogy becsöngetett hozzá az áramszolgáltató munkatársa azzal, jó hírt hozott: 1800 forint túlfizetés mutatkozik a számláján, amit most ő készpénzben szeretne visszafizetni – kezdte Domokos Miklós főhadnagy, a Debreceni Rendőrkapitányság főnyomozója. – Elővett egy húszezres bankjegyet, kissé szabadkozott a pontatlan összeg miatt, és kérte a visszajárót. A sértett előszedte megtakarított pénzét, kitette az asztalra, a férfi pedig kihasználva áldozata idős korát, lassú mozgását, felvette a bankókat, majd sietősen távozott a lakásból. 1 millió 50 ezer forintot vitt magával. Nagyon hamar kiderült, hogy semmi köze nincs az áramszolgáltatóhoz.

2017 februárjában ismét hasonló bejelentés érkezett a debreceni zsarukhoz: 6-án a délutáni órákban szintén az áramszolgáltató dolgozójaként mutatkozott be egy férfi, és hasonló módszerrel 700 ezer forintot, 23-án pedig a kábeltévé-társaság munkatársának kiadva magát 500 ezer forintot lovasított meg. Időközben azonban a rendőrök sem tétlenkedtek: az első bűncselekmény után kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást, majd koordinációt kértek az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

– Feltérképeztük, hogy máshol történt-e hasonló módszerrel bűncselekmény, és azzal szembesültünk, hogy a bejelentések helyeit jelző vonalak valóságos pókhálót szőnek az ország térképén. Ellenőriztük az általunk ismert, szóba jöhető bűnözőket is. Egyesével húztuk ki őket a listánkról: vagy épp börtönben ültek, vagy más megdönthetetlen alibivel igazolták, hogy nem őket keressük. Bár az egyes ügyek az ország legkülönbözőbb pontjain történtek, volt közös vonás bennük. Valamennyi a települések vasútállomásához, buszpályaudvarához közeli főútvonalak menti házakban, illetve a városközpontokban történt. A személyleírások is egyeztek: minden sértett egy szimpatikus, megnyerő külsejű és beszédű férfit idézett fel. Ahol csak volt köztéri kamera, elemeztük a felvételeket, és mi is egy higgadtan viselkedő, jól öltözött embert láttunk feltűnni az egyes helyszínek közelében. Telefonszámokat, híváslistaadatokat vetettünk össze, szakértőket vontunk be a nyomozásba, és amikor már közel jártunk a megoldáshoz, a szlovák hatóságokkal is felvettük a kapcsolatot. Végül idén március 6-án Győrben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztálya közreműködésével a vasútállomás közelében elfogtuk Balaz J.-t. Ide is pénzt szerezni érkezett, de a győri nyugdíjasokat ezúttal már nem tudta megkárosítani.

Domokos Miklós főhadnagy

– A gyanúsított a kihallgatásokon teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett. Megkönnyebbült attól, hogy elfogtuk: azt mondta, hogy már nem bírta tovább elviselni, ahogy élt, és öngyilkossági gondolatai támadtak. Szerencsejáték-függőnek tartja magát. Összesen 92 elkövetést vallott be, és ezek helyszíneit is készséggel megmutatta. Debrecen után Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Cegléden, Egerben, Budapesten, Dunaújvárosban, Szekszárdon, Pécsett, Tatabányán, Győrben, Sopronban, Szombathelyen, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Gyulán és Veszprémben is helyszíni kihallgatásokat folytattunk. Mindenhol ugyanazzal a módszerrel dolgozott. Szándékosan a vasútállomáshoz, buszpályaudvarhoz közeli házakat szemelte ki, hogy minél kevesebb időt kelljen a településen töltenie. A többségében idős embereknek azt mondta, visszatérítést hozott. Amikor a jóhiszemű sértettek elővették pénzüket, hogy visszaadjanak a nagy címletből, elterelte figyelmüket, és már vitte is a bankjegyeket. Volt, ahonnan ékszereket is zsákmányolt, ezeket Budapesten, egy piacon értékesítette. Főként a délelőtti órákban tevékenykedett, hogy estére már megtehesse tétjeit a kaszinóban. Az ötlet, hogy valamely közműszolgáltató emberének adja ki magát, korábbi, Szlovákiában letöltött börtönbüntetésekor ötlött fel benne. Rabtársai viccelődtek azzal, hogy „olyan tipikus villanyóra-leolvasó feje van”, ő pedig továbbgondolta a hallottakat. Elmondta, hogy egy olvasmányélmény, a Rulettkirály című könyv volt rá akkora hatással, hogy húszas éveiben érdekelni kezdte a kaszinók világa. Azt mondta, próbált pszichológus segítségével megszabadulni szenvedélyétől, de nem volt elég kitartó a terápiához. Ha nyert, az összeget jórészt visszaforgatta, és tovább játszott. Kisebb részét utazásokra költötte, járt a Sey­chelle-szigeteken és Dubaiban is. Ha veszített, újabb bűncselekményeket követett el, hogy zsetont vásárolhasson – fejezte be a főhadnagy.

A debreceni rendőrök összesen 92 rendbeli bűncselekmény, köztük lopás és csalás bűntetté-nek, valamint kifosztás bűntetté­nek, illetve a bűntettek kísérletének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást a férfi ellen. Előzetes letartóztatását a bíróság március 9-én elrendelte, majd szeptember 6-ig meghosszabbította. Elmeállapotát igaz­ságügyi pszichológus szakértő bevonásával vizsgálják.

KUTLÁN EDINA

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Udvarokra mászott be

A kiskunhalasi rendőrök elfogták azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint az elmúlt időszakban több ingatlanból is lopott.

 

Észak-macedón kamion alvázán bújt meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.