Razzia a bulinegyedben

2019. 01. 23., sze - 11:13
Zsaru Magazin

Ismét a budapesti bulinegyedben razziáztak ­január 18-án éjjel a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a közrend és a közbiztonság érdekében.

A Készenléti Rendőrség (KR), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a KR Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közös, komplex ellenőrzés-sorozatot tartottak. Hét embert állítottak elő, valamint 61 taxist ellenőriztek a VI. és a VII. kerületben.

A főváros bulinegyedéről szinte mindenkinek más jut az eszébe. Amíg a fiatalok és a külföldiek az önfeledt szórakozást látják az ott található vendéglátóhelyek és romkocsmák kínálatában, addig az alkalmi drogárusok és a taxisok komoly üzleti lehetőséget vélnek felfedezni a szórakozni vágyó turistákban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezért komoly összehangolt akciót indított január 18-án éjjel is. A mintegy 120 zsarunak a társszervek munkatársaival végrehajtott komplex ellenőrzésének az volt a célja, hogy a szórakozóhelyek környékén előforduló vagyon elleni bűncselekmények és más jogsértő esetek ellen fellépjenek, valamint felderítsenek kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, kiszűrjék az engedély nélküli taxiszolgáltatásokat – hangzott el az ellenőrzés előtti eligazításon.

– Péntek és szombat éjszaka Budapestnek a Király utcától egészen a Rákóczi útig tartó része a legizgalmasabb – tájékoztatott Csintalan Pál alezredes, a VII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. – Ahogy tavaly novemberben, amikor legutóbb tartottunk ellenőrzéssorozatot a bulinegyedben, most is igen szembetűnő volt a pezsgő élet mellett a számos úgynevezett független taxis szolgáltató megjelenése, akiket – ahogy láttuk – továbbra sem az alaposság jellemez. Nem csoda, ha nem igazán jó megítélésben részesülnek. Továbbra is igen sok hiányosság derült ki az ellenőrzés során, miután egymás után intették le a kollégák többek között a Rumbach Sebestyén utcánál az autókat. Rendőrkapitányságunk mellett a NAV és a BKK szakemberei is tüzetesen ellenőrizték, hogy megfelelnek-e a gépjárművek, illetve a kínált szolgáltatásuk az utasszállítás minden szempontjának. Továbbra is olyan problémákat tártak fel a szakemberek, amelyeket nemcsak pótolni kell, de bírságra is számíthatnak az ellenőrzöttek. Már az első négy gépkocsiból kettő esetében nem volt bejelentve a sofőr a taxit üzemeltető cégnél. Jó néhány esetben a számlázás szabályainak sem tettek eleget. Sőt, akadt olyan taxis, aki a nála lévő engedélyek birtokában egyáltalán nem is szállíthatna Budapesten utast. Most is előfordult olyan eset, hogy egy taxis a társhatóságok munkatársainak felszólítása ellenére sem volt hajlandó alávetni magát az ellenőrzésnek. Összesen 61 taxist ellenőriztünk, közülük kettő ellen feljelentést tettünk, a NAV és a BKK ellenőrei pedig 13 gépkocsi esetében találtak további szabálytalanságot.

A Terdik Tamás ezredes, Budapest rendőrfőkapitánya által elrendelt akciósorozat és állandó rendőri jelenlét célja – az úgynevezett magántaxisok ellenőrzése mellett – a kábítószerhez és a prostitúcióhoz köthető bűncselekményekkel szembeni fellépés. A kerületi rendőrkapitányságokra több bejelentés érkezik, hogy ezek az úgynevezett magántaxisok nemcsak az utasokat húzzák le, de kábító-bódító szerekhez hasonló gyanús anyagokat is szállítanak a gépkocsiban. A folyamatos  rendőrségi ellenőrzéseknek köszönhetően a számuk jelentősen csökken. Ebben az évben további, a mostanihoz hasonló ellenőrzés várható a bulinegyedben. Az akció sikeréhez ezúttal is folyamatos szervezési és háttértámogatást nyújtott a BRFK felderítő főosztálya, ezzel segítette a kapitányságok munkáját.

A taxisokon kívül a zsaruk 77 embert igazoltattak és 13 magánember gépkocsijának adatait kérték le az éjszaka. A hét, a VI., illetve a VII. Kerületi Rendőrkapitányságra előállított ember közül hatot kábítószer birtoklása vagy fogyasztása miatt állítottak elő. A náluk talált gyanús csomagokat minden esetben a KR Nemzeti Nyomozó Iroda szakemberei vizsgálták meg a helyszínen az úgynevezett Instant Raman Analizátor készülékkel. Ez a hordozható spektrométer egy kicsit nagyobb, mint egy okostelefon, és nagyon megbízható. Néhány percen belül képes a kábítószerek analizálására és azok adatainak a tárolására.

A rendőrök legutóbb tavaly novemberben tartottak három hétvégén is akciót. Idén először elsősorban a közterületekre koncentráltak. A bulinegyed környékén, az utcákon, tereken továbbra is folyamatos lesz a rendőri jelenlét.

KUN MÓNIKA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam