Razzia a Tiszán

2018. 12. 12., sze - 10:04
Zsaru Magazin

A szokásosnál melegebb ősz miatt késett a Tisza-tó vizének téli leeresztése.

A tavaszi árvízveszély miatt szükség van a téli vízállásra, mely átlagban akár két méternél is alacsonyabb lehet ősztől tavaszig. Ez kedvez az orvhalászoknak is, ezért a tiszai zsaruknál a víz leeresztése egybeesik a fokozott készenléttel és az állandó ellenőrzésekkel.

A Tisza-tó vizének hőmérséklete 10 Celsius-fok alá süllyedt Kiskörénél november 22-ére. A halak elkezdték keresni a vermelőhelyeiket, így nincs már akadálya annak, hogy megkezdődjön a tó téli vízszintjének beállítása. Ez egybeesik egy hosszan tartó, fokozott rendőri ellenőrzéssel is, amit a tiszai zsaruk kezdésként rögtön négynapos akcióval nyitottak november 22-e és 25-e között. Tizenhárom rendőr, kilenc halőr, két polgárőr volt a vízen és a gátakon a nap 24 órájában. Hat hajóval a vízen, hét terepjáróval a parton, valamint a gátakon vigyázták a Tisza-tó biztonságát.

– A vízszabályozás minden évben pontos ütemterv szerint zajlik, a vízügyi hatóságok egyeztetnek a rendőrséggel is – ismertette Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) vezetője. – A melegebb hőmérséklet miatt most két-három hetet késett a vízszint csökkentése. Pontosan ismernünk kell minden adatot, tudnunk kell, hogy a tó hol hajózható a téli szolgálatra alkalmas járőrhajóval, a Nimbusszal, ha menteni kell valakit, illetve merre mehetünk az alacsony merülésű alumínium rohamcsónakjainkkal, amelyek 20 centiméteres vízben is alkalmazhatók. Naponta legalább 5 centivel süllyed a tó vízszintje, ez átlagosan 2 méteres csökkentést jelent.

A novemberi hidegekkel megkezdődött a halak vermelése, így már nem kellett attól tartani, hogy a vízszint leeresztése során kialakuló áramlással a tó halállománya elhagyja a területet. Az itt maradt halak viszont a kis vízszint miatt könnyű zsákmányt jelentenek a tolvajoknak.

– Korábban volt olyan esetünk, hogy 60 centiméteres vízben egy házilag készített tutajt maga előtt tolva gázolt a tóban egy úszni sem tudó orvhalász – magyarázta Szabó Attila zászlós, kiskörei vízirendészeti körzeti megbízott. – Szinte lapátolta a halakat, amivel nemcsak jogsértést követett el, hanem saját életét is kockáztatta. A Tisza-tó medre nem egyenletes, két-három méteres gödrök is lehetnek benne, a 0 Celsius-fok körüli vízben halálos veszélyt jelentenek. A víz leeresztésekor több helyen van kijelölt kíméleti terület a halak zavartalan vermelésének biztosítása céljából, ezeken a helyeken téli időszakban tilos a horgászat. Az egyik ilyen vízterületen november 23-án el is fogtunk egy horgászt, aki cselekményével orvhalászatot követett el.

Az idei vízleeresztési akcióban a négy nap alatt 60 horgászt ellenőriztek a zsaruk, és több mint ötven esetben alkalmaztak alkoholszondás mérést a vízi járművel közlekedő horgászok ellenőrzése során.

– Az alkoholszondás ellenőrzésekkel sikerült kiszűrni a saját magukra és mások életére, testi épségére is veszélyes ittas csónakosokat – tette hozzá Besenyei László törzsőrmester, hajóvezető. – Az érintett horgászok gépi meghajtású csónakot vezettek ittas állapotban, vagy a hajóútba kötve vesztegeltek csónakjaikkal, szervezetükből kimutatható volt az alkohol. Lehet, hogy ők úgy érezték, semmi bajuk, csak „fagyállóként” ittak egy kis pálinkát, a vízi jármű vezetőjének reagálóképessége viszont ilyen állapotban megkérdőjelezhető. Akkor is, ha a jármű éppen kikötött és áll a vízen, hiszen bármikor előadódhat egy, a csónakkal való közlekedés szükségességét igénylő forgalmi vagy vészhelyzet.

A zsaruk a parton is résen voltak, ellenőrizték a gáton közlekedőket, minden járműnek átnézték a csomagtartóját is. Fodor Lajos főtörzsőrmester, a TVRK nyomozója szerint megelőzési jellegű is volt az akció. Nem árt, ha a tilosban próbálkozók tudják, a zsaruk télen sem hagyják magára a Tiszát:

– Folyamatos a felderítőmunka, ismerjük az orvhorgászokat, a szokásaikat, a módszereiket és az értékesítési pontjaikat, ezért vadkamerákkal figyeljük azokat a területeket, ahol az elmúlt évek tapasztalatai szerint gyakrabban fordult elő jogsértés. A nyomozóknak van télire egy speciális gumicsónakjuk, amivel a vízen is lehet megfigyeléseket végezni, legyen az hal- vagy falopás, nem lehet bűnözni a tavon, valamint a parton. Ott vagyunk minden horgászgyűlésen, és számítunk a becsületes sporthorgászok információira, segítségére is a nyomozások során. Ma már nem nagyban játszanak a tolvajok, nincsenek gereblyék, hálók, legtöbbször nem is a szerszámokon, a hazafelé vitt zsákmányon buknak meg. Aki télen erre jár, az számíthat arra, hogy akár naponta többször is megállítják a járművét a rendőrök. Szeretnénk, ha nemcsak a tó vize, hanem az itteni horgászat is a tisztaságáról lenne híres.

A négynapos fokozott ellen­őrzés során a tiszai zsaruk 28, gáton közlekedővel szemben alkalmaztak helyszíni bírságot vagy csekély súlyú szabálysértés esetén figyelmeztették őket, mivel megsértették a közlekedési vagy ár- és belvízvédelmi szabályokat. A téli akciósorozat egészen márciusig folytatódik majd. Mindig lesz zsaru a vízen a fagyos időkben, és nem csupán az ellenőrzés miatt. Amennyiben segítségre van szüksége valakinek, percek alatt hadra foghatók a folyó és a Tisza-tó rendőrei a holtszezonban is.


VÉGH ATTILA
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hét migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Őrizetben a csányi támadók

Garázdaság és testi sértés bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást a Hatvani Rendőrkapitányság.

 

Határsértők egy észak-macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.