Razzia a Tiszán

2020. 07. 23., cs - 15:56
Zsaru Magazin

Nagyszabású akciót szervezett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) július 10–12. között a folyó teljes vonalára.

A járőrök 11-én a hőségben több ittas kisgéphajó-vezetővel szemben intézkedtek. Még aznap este pedig négy embert mentettek ki a vízből.

Rengeteg turista látogatott el július második hétvégéjén a Tisza-tóhoz és a folyó kedvelt nyaralóhelyeihez.

– Főleg szombaton voltak nagyon sokan a vízen – magyarázta Csúr Péter alezredes, a Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrs vezetője. – Az akció egyik célja az ittas állapotban lévő kisgéphajó-vezetők kiszűrése volt.

.

A zsaruk az igazoltatások során a gyanú szerint három ittas kisgéphajó-vezetővel szemben intézkedtek. A hitelesített mobil alkoholmérő készüléküknek köszönhetően gyorsan kiderült, hogy a három férfi közül kettőnek a szabálysértési szintet érte el a véralkoholszintje, míg egy ember ellen ittas járművezetés bűntette miatt indítottak eljárást.

– Az engedély nélküli vezetés sem kisebb probléma a vízen – folytatta az alezredes. – Jet skit vezetők ellen is többször intézkedtünk. A TVRK az egyetlen rendőrkapitányság az országban, amely két jet skivel rendelkezik, melyeket elsősorban a Tisza-tavon vetünk be. Most ezekkel intézkedtünk az engedély nélkül vezetőkkel szemben.

.

Csúr Péter alezredestől megtudtuk, a körzeti megbízottak szombaton a viharos erejű szélben egy órán belül két csónakot és négy embert segítettek partra.

A TVRK kiskörei körzeti megbízottjai a Tisza-tó Sarudi-medencéjében este vették észre, hogy egy csónak – amiben két horgász ült – beékelődött a nádasba, és képtelenek voltak kijönni onnan. A zsaruk a bajba jutott férfiak segítségére siettek, és partra szállították őket. Egy órával később a TVRK egy másik egysége a Poroszló külterületén található Szilas-fok és a Csapói-Holt-Tisza közötti vízterületen egy férfit és egy nőt mentett ki.

– Itt nagyon sekély a vízterület. Úgy mondjuk, hogy tőkék vannak a víz alatt. A levágott tuskókat nevezzük így – folytatta az alezredes. – Egy ilyen területre nagyon veszélyes motorcsónakkal bemenni. Könnyen tőkére fújja a viharos erejű szél a hajót, ami így megsérülhet, és akár el is merülhet a benne lévő emberekkel együtt.

A zsaruk – bár a saját hajójukat is félteniük kellett – meg tudták közelíteni a bajbajutottakat, biztonságban eljuttatták őket a tiszafüredi Szabics Kikötőbe, a motorcsónakot pedig sikeresen kivontatták a partra.

.

P. G. J.

FOTÓ: BÉRES ATTILA

 

FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN

A zsaruk földön, vízen és levegőben is jelen voltak ezen a hétvégén a közlekedésbiztonság javítása, a bűncselekmények megelőzése, valamint a nyaralni, pihenni vágyók biztonsága érdekében. A Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Koordinációs Bizottság által meghatározottaknak megfelelően közlekedésrendészeti és közbiztonsági-bűnügyi ellenőrzést végeztek a Heves, a Jász-Nagykun-Szolnok és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rend­őr-főkapitányság zsarui a turisztikai szempontból frekventált helyeken. A szabályok betartására hívták fel a figyelmet, míg a Készenléti Rendőrség helikopterének személyzete a 4-es főút és a Tisza-tó légi megfigyelésében működött közre. A polgárőrök, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi szervei, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkatársai, valamint a halászati őrök is részt vettek a többnapos ellenőrzésben.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A nyomozók elfogták a rablás két gyanúsítottját

A rendőrök az egyik gyanúsítottat a rablás után két nappal elfogták, társával szemben pedig elfogatóparancsot adtak ki. A 19 éves körözött férfit tegnap őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.