Razzia Zuglóban

2020. 11. 11., sze - 14:02
Zsaru Magazin

Zsaruk népesítették be Zugló utcáit október 17-én éjjel: közlekedési akciót szervezett a XIV. kerületi Rendőrkapitányság közrendvédelmi állománya több társszervvel. Az ellenőrzés túlnyúlt a közlekedésrendészet keretein.

A zsaruk eljártak fenyegető eszközök birtokosaival szemben, lefüleltek kék fényt használó sofőrt, trükköző taxist, és segítséget nyújtottak rollerbaleset sérültjének is.

A kontroll a számok tekintetében is beszédes: a zsaruk és a polgárőrök 14 járművel összesen 1017 km-t tettek meg, 301 személyt igazoltattak, 323 gépkocsit ellenőriztek, a finn módszerrel pedig 263 sofőrrel fújattak alkoholszondát.

– 17 főt figyelmeztettünk, további 13 közlekedő számára összesen 235 ezer forintnyi helyszíni bírságot szabtunk ki, valamint öt fő részére összesen 220 ezer forint értékben közigazgatási bírságot osztottunk ki – sorolta Balla Szilárd százados, a XIV. Kerületi Rendőrkapitányság járőrszolgálati alosztályának vezetője. – 30 szabálysértési feljelentést tettünk, több esetben ez kiegészült a vezetői engedély elvételével, tíz forgalmi engedélyt is érvénytelenítettünk a közlekedési hatósággal együttműködve. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztálya két fővel, valamint egy hatósági jelzéseket nélkülöző, ám speciális mérőeszközökkel felszerelt szolgálati gépkocsival támogatta az ellenőrzést. Ezzel a rendőri jelleg nélküli autóval egyrészt a forgalomban szabálytalankodó sofőröket tudtuk kiszűrni, és a kocsi kameráival bizonyító erejű dokumentumokat rögzíteni. Ugyancsak hasznát vettük az autóban elhelyezett, fényáteresztő képességet mérő műszernek, amivel meg tudtuk állapítani, hogy a járművekre feltett sötétítőfóliák biztonságosak és kellőképpen átláthatók-e. A zajszintmérő berendezéssel a harsány kipufogók hanghatását mértük, de jó szolgálatot tett a hitelesített légalkoholmérő berendezés is, ami a kéziszondák adatait legitimálta. Szintén ezzel az autóval állítottuk meg azt a sofőrt, aki látszólag szabályos megkülönböztető jelzésekkel felszerelt autójával közlekedett. Az intézkedés során derült ki, hogy a kék fény és a sziréna használatának jogát bizony önmagának engedélyezte. Semmilyen okmánnyal alá nem támasztott állítását, miszerint a Magyar Honvédség vadászpilótája, nem tudtuk elfogadni indokként. Az ő forgalmi engedélyét is elvettük, ellene eljárást indítottunk. Két körözöttet és két ittas vezetőt fogtunk el. Tíz embert állítottunk elő bűncselekmény gyanúja miatt, illetve ittas vezetést feltételezve, mintavétel céljából. A Budapesti Közlekedési Központtól velünk tartó ellenőrök próbavásárlásait is biztosítottuk, ez a gyakorlatban 19 taxi ellenőrzését jelentette. Majdhogynem minden létező járműtípussal, közlekedési eszközzel, sőt, hivatalosan járműnek nem minősülő, de helyváltoztatásra alkalmas tárggyal, azok vezetőivel kapcsolatba kerültünk az éjszaka folyamán. Egy fekvő fiatalemberre a Városligetben találtunk rá, ő elektromos rollerrel esett, nem is kicsit. Jócskán ittas volt, és a bukás következtében súlyos fej- és gerincsérülést szenvedhetett. Police Medic végzettségű kollégám biztonsági intézkedés keretében stabilizálta a férfi állapotát a mentők kiérkezéséig.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: BÉRES ATTILA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újabb feltartóztatás Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 21 migráns Csongrád-Csanád megyében. Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.