Regisztrálás, szerviz, kávé

2020. 08. 27., cs - 14:22
Zsaru Magazin

Milyen sokszor olvasunk arról, hogy valaki a kerékpárját keresi, mert ellopták. Persze sokszor nincs könnyű helyzetben a rendőrség, hiszen a biciklik hosszú ideig nem voltak regisztrálva. Pár évvel ezelőtt végre erre lehetőség nyílt, mivel elindult a rendőrség vagyonvédelmi programja, a BikeSafe.

Révfülöpön átadtak egy szervizpontot, ahol a drótszamarak regisztrációjára is lehetőség van, sőt, egy kávét vagy kakaót is kapnak az ott megállók.

– Ez nem egy átlagos kerékpárszervizpont – ismerteti Gaál Csaba őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója. Itt, Révfülöpön természetesen el lehet végezni a szokásos javításokat, de amiben a pluszt adják, az az, hogy elhelyeztünk rajtuk információkat is. Nagyon fontos, hogy a BikeSafe rákerült egy tájékoztatóval együtt. Szintén elhelyeztünk információt az alapvető kerékpártartozékokról, illetve a legfontosabb KRESZ-szabályokat is megtalálják rajta.

Révfülöpre főleg olyan turisták mennek, akik a biciklit nem egész évben használják, illetve nem biztos, hogy tisztában vannak a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal. Ezekhez is kapnak segítséget.

– A nyári szezonban a rendőrség kitelepül ezekre a szervizpontokra a Balaton északi partján – folytatja Gaál Csaba. – Itt a rendőrök segítségével lehet elvégezni a regisztrációt. És még egy pluszt kapnak: a Police
Café program keretében, amíg elvégezzük a regisztrációt, illetve ellenőrizzük a kerékpárt, addig megihatnak egy kávét, a gyerekek pedig egy kakaót.

Sokszor fordul elő olyan eset, hogy a zsaruk találnak ugyan ellopott bringát, de mivel sehol nincs regisztrálva, vagy esetleg még feljelentést sem tett a tulajdonos, így nem tudják visszaszolgáltatni. Ebben tud segíteni a BikeSafe rendszer. Erre Gaál Csaba egy egészen friss esetet tudott felhozni példának.

– Nem olyan régen Pápán, egy elhagyatott helyen találtak egy kerékpárt. A kollégák észrevették a kerékpár vázán a BikeSafe-matricát. Beléptek a rendszerbe, és az alvázszám alapján meg is találták a bicikli tulajdonosát. Felhívták telefonon, aki örömmel nyugtázta, hogy már meg is lett az eltűnt kerékpárja, aminek ellopásáról neki még tudomása sem volt.

A szerviz gyártója azt tapasztalja, hogy épülnek a kerékpárutak, pihenők, és itt szükség lehet ezekre a gyors­javító pontokra is.

– Cégünk már 25 éves, és a termékkínálatunkban különböző kerékpártárolók szerepeltek, de ez a szervizpont egy saját fejlesztésű, új termékünk – magyarázza Barta Gábor termékmenedzser. – Már a megjelenése is egyedi, villáskulcs kialakítású. A legszükségesebb szerszámok megtalálhatók a szervizponton. Így többek közt csavarhúzó, villáskulcs, pumpa, amire egy gyors javításnál szükség lehet. Strapabíróak a szerszámok, és amennyire lehetséges, vandálbiztosak is.

MÁTYÁSI

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértőt fogtak el a rendőrök Békés megyében

A magát szír állampolgárnak valló férfi nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrök Sarkad külterületén tartóztatták fel.

 

Baleset az M0-áson

A 69. kilométerszelvényben a belső forgalmi sávot lezárták, torlódásra kell számítani Észak-Pest irányába.