Rendőrnők negyedszázada

2019. 01. 02., sze - 13:07
Zsaru Magazin

A Magyar Rendőrnők Szervezete november 29-én a Rendőrségi Igazgatási Központ auditóriumában ünnepelte alapításának 25. évfordulóját.

A jó hangulatú eseményen kiderült, hogy a szervezet néhány hónap múlva ebben a formában alighanem befejezi működését.

Egy elmélet a nők pályáját ahhoz hasonlítja, mintha üvegplafon alatt igyekeznének magasabbra. Látják, hogy van feljebb, de nem jutnak át ezen a plafonon – mondta nemrégiben egy interjúban Kincses Ildikó dandártábornok. Az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának vezetője 1993-ban alapította meg a Magyar Rendőrnők Szervezetét, amelynek azóta is az elnöke. Kétségtelen, azzal, hogy 2007-ben dandártábornok lett, neki elsőként sikerült átjutnia ezen az üvegplafonon. Az általa alapított szervezet pedig negyedszázadig igyekezett azon, hogy ez másoknak is sikerüljön.

Kincses Ildikó dandártábornok
Kincses Ildikó dandártábornok

Egyenlő fizetések

A szervezet ünnepi konferenciáján az országos rendőrfőkapitány mint védnök képviseletében Kovács István vezérőrnagy, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes köszöntötte a megjelenteket.

– A magyar rendőrségnél 1946 óta dolgoznak hivatásos állományban hölgyek – emelte ki. – Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy egyre több szolgálati területen találkozhatunk velük, valamint a számuk is folyamatosan nő. Ma ott tartunk, hogy a rendőrség hivatásos állományában 23 százalékban dolgoznak nők, ez kifejezetten jó aránynak tekinthető. Nagyon fontos, hogy a férfiak és a nők között a fizetési arányosság megvalósult. Vagyis egy-egy munkakörben a hölgyek és az urak pontosan ugyanannyi bért kapnak. Tapasztalataink alapján kijelenthetem azt, hogy a nők bármelyik szakterületen megállják a helyüket, annak ellenére, hogy a munka és a magánélet, különösen az anyaság családi elvárásai nem könnyen egyeztethetők össze. Ennek ellenére a rendőri pálya egyre népszerűbb a nők körében, és még az előre látható nehézségek sem tántorítják el őket ettől.

Kovács István után a szervezet elnöke vette át a szót.

.

– Sajnos nem mi vagyunk 25 évesek, hanem a szervezetünk – kezdte beszédét Kincses Ildikó. – A mai konferenciánk célja részben az, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik segítettek, támogattak minket, részben pedig az, hogy összefoglaljuk, mi mindent sikerült elvégeznünk az elmúlt 25 évben. Aztán kiderül, hogy ez az ünnepség tekinthető egyfajta zárszámadásnak is.

ÖRÖMÖK, BÁNATOK

Kincses Ildikó felelevenítette a Magyar Rendőrnők Szervezetének két és fél évtizednyi tevékenységét. Beszélt a sikerekről, de szólt mindarról is, amit csupán felemásan sikerült megvalósítaniuk, olyan programokról, kezdeményezésekről, amelyek jól indultak ugyan, de lendületük kissé megkopott az idők során. Kendőzetlenül szólt örömökről, bánatokról, sikerekről, kudarcokról. A szervezet 1993-ban alakult 71 taggal, elnöke Kincses Ildikó lett. Fő célja az volt, hogy segítse a nők beilleszkedését erre a férfias pályára, támogassa őket abban, hogy azonos, de legalább hasonló életpályát futhassanak be, mint a férfiak. A szervezet kiemelten fontos tevékenysége volt az ismeretterjesztés. Ennek keretében egyrészt neves szakemberek tartottak előadást, másrészt a szervezet tagjai kutatásokat végeztek a nők helyzetéről, és publikációkat készítettek különféle kiadványokba, valamint szerveztek konferenciákat is, amelyek fő témája a nők esélyegyenlősége volt. Fontosnak tartották a képességfejlesztést, ezt előadásokkal, különféle tréningekkel és versenyekkel segítették, köztük a szépségversennyel, amit rendhagyó módon szakmai kívánalmakkal toldottak meg. Az egészségmegőrzés érdekében is nagy munkát végeztek: szűrésekkel, egész­ségvédelmi előadásokkal és sportolási lehetőségek biztosításával. De szerveztek bűnmegelőzési és ifjúságvédelmi programokat is, jótékonykodtak, és persze a szórakoztató, a szabadidő hasznos eltöltését segítő programokról is érdemes szót ejtenünk: bálokról, kirándulásokról, családi összejövetelekről. Eredményeik között meg kell említeni a beiskolázásnál megszüntetett női kvótát, a Nők a rendészetben elnevezésű tréning bevezetését, amellyel a nők vezetői pozícióba kerülésének bátorítása volt a cél. És meg kell említeni a nemzetközi rendezvényeket, a bűnmegelőzési Tisztán élj! programot, valamint nyugdíjasaik segítését.

Kovács István vezérőrnagy köszöntötte a megjelenteket
Kovács István vezérőrnagy köszöntötte a megjelenteket

A SIKERES NŐK TITKA

Ha már a női vezetőknél tartottunk, Makádi Katalin ezredes, a XX. és XXIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője arról beszélt, bizony nem mindig könnyű egy nő helyzete a férfias rendőri pályán. És nem könnyű női vezetőként sem okosan, érzékenyen kezelni ezt a helyzetet. Kivált nem könnyű helytállni egyszerre a munkában és a családban. Rendőrként, rendőri vezetőként viszonylag kiszámíthatatlan munkaidőben dolgozni, közben gyereket nevelni, családról gondoskodni.

– Mégis azt mondom: ezen a pályán is minden nő maradjon meg nőnek, ne férfiasodjon el – mondta Makádi Katalin –, hiszen az egyenjogúság nem ezt jelenti. A Magyar Rendőrnők Szervezetére pedig nagyon nagy szükség lenne, hiszen a rendőrségen egyre több nő dolgozik. Ez a szervezet megérdemli, megérdemelné a támogatást.

Makádi Katalin végül azzal a gondolattal búcsúzott:

– Soha ne feledjék: azt szokták mondani, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll, én még talán kissé szándékos túlzással hozzátenném azt is, hogy minden sikeres nő mögött pedig önmaga.

Makádi Katalin ezredes
Makádi Katalin ezredes

A konferencián végül Hubay Krisztina, a sz­ervezet propagandafelelőse a női esélyegyenlőséggel kapcsolatos nemzetközi dokumentumokat, iránymutatásokat, állásfoglalásokat, ajánlásokat áttekintve beszélt a hazai esélyegyenlőség lehetőségeiről, arról, hogy a nőknek milyen jogaikért kell kiállniuk a munka hazai világában, így a rendőrség kötelékében is.

A résztvevők aztán hallhatták a Budapesti Rendőr-főkapitányság kórusát, a Készenléti Rendőrség Zenekarából összeállított alkalmi csapatot. Végül hallhattak egy bejelentést is, mely szerint a Magyar Rendőrnők Szervezete Kincses Ildikó dandártábornok tavaszi nyugdíjba vonulását követően ebben a formában megszűnik. Ám ha igény van rá, egy hasonló szervezet hasonló célokkal folytathatja a küldetést azért, hogy minél több nő legyen a rendőri munkában is otthonos, sikeres, és minél többen törjék át azt a bizonyos üvegplafont.

-

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: MANEK ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábítószerrel kereskedtek

Egy 17 éves fiú is árulta a kábítószert. A hajdú-bihari rendőrök hat gyanúsítottal szemben folytatják a nyomozást.

 

Meglopták a tolvajt

Egy mezőzombori sértettől pénzkazettát vittek el, amit végül a tolvaj segítői elloptak.

 

Lopás miatt keressük őket

A budapesti rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövetők azonosításához.

 

Dílerek őrizetben

A nagykátai rendőrök három férfit vettek őrizetbe kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt.