Rendőrök a járvány árnyékában

2020. 03. 18., sze - 16:03
Zsaru Magazin

Világjárványként kell kezelni a koronavírus-fertőzést, és ez a helyzet nálunk is alaposan felborítja a mindennapokat.

A járvány és a hazánkban bevezetett különleges jogrend a rendőrségnek is jócskán ad pluszfeladatot, ám a zsaruknak nemcsak a polgárok egészségét kell védeniük, de a sajátjukra is ügyelniük kell.

A WHO több kontinensre kiterjedő világjárványnak, pandémiának minősítette a Kínából kiindult COVID–19 koronavírus-fertőzést. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött a magyar kormány is. Arról, hogy miként érinti a rendőrök munkáját a veszélyhelyzet, dr. Lódi-Sipos Edina ezredest, a rendőrség vezető főorvosát és Gömbös Sándor dandártábornokot, az Országos Rendőr-főkapitányság Hivatalának vezetőjét kérdeztük.

MEGELŐZÉS ÉS FELKÉSZÜLÉS

Elsőként t, a rend­őrség vezető főorvosát kérdeztük arról, orvosi szempontból hogyan érinti a zsaruk munkáját a kialakult helyzet. Hogyan tudják a rendőrök biztonságosan ellátni a szolgálatot, hogyan tudják segíteni a polgárok biztonságát?

dr. Lódi-Sipos Edina ezredes
dr. Lódi-Sipos Edina ezredes

– Decemberben lehetett először hallani a vírusról – kezdi Lódi-Sipos Edina. – Mi, munkavédelmi, közegészségügyi szakemberek az alapellátó orvosok bevonásával azonnal elkezdtük felmérni, hogy mennyi és milyen típusú védőfelszerelésre van szükségük a rend­őröknek, és igyekeztünk tájékoztatni az állományt mindarról, amit a vírus mibenlétéről, lappangási idejéről, terjedéséről és az ellene való védekezés lehetőségeiről tudni lehet. Ehhez háttéranyagokat is készítettünk, ezeket azóta valamennyi rendőrségi épületben kihelyezték. A tájékoztató anyagok a védekezés, megelőzés lehetőségeit veszik számba, így a helyes kézmosás, a megszokott érintkezési formák kerülésének és a higiénés szabályok betartásának fontosságáról szólnak. Gondoskodunk arról, hogy legyenek védőfelszereléseink, hogy pontosan milyenek, azt az országos tiszti főorvos által kiadott eljárásrend segít eldönteni. Hogy a rendőrök közül pontosan kinek miféle védőfelszerelésre van szüksége, az attól függ, ki milyen munkát végez a testületen belül. Munkája során kivel kerül kapcsolatba, az adott személlyel milyen kontaktusba kerül, hol, milyen körülmények között végzi a munkáját. Az eljárásrendet folyamatosan nyomon követjük a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ honlapján, az ott található anyagokat kiküldjük a rendőri szervek alapellátó egységeinek, és az eljárásrenddel összhangban hozzuk az intézkedéseinket. De tájékoztató anyagokat helyezünk el internetes felületeinken is, valamint személyesen is eligazítjuk az állomány tagjait, hogy az egyes esetekben mi a teendő. Nyilván teljesen más a helyzet akkor, ha kollégáink ellenőrzést végeznek a budapesti bulinegyedben, vagy egy intézkedés során rövid párbeszédet folytatnak másfél méteres távolságból egy állampolgárral.

Dr. Lódi-Sipos Edinától azt is megtudtuk, hogy a zsaruk részére a kötelezően használt felszereléseiket figyelembe vevő, külön védőruha nincs kifejlesztve. Ezért ki kell dolgozni, hogy adott esetben miképpen lehet összehangolni a védőruha és a felszerelések egyidejű használatát.

 

.
Gömbös Sándor dandártábornok

– Rendőreinket különösen igyekszünk védeni, hiszen a szolgálati feladatok maradéktalan ellátásához szükséges, hogy az állomány szolgálatképessége megmaradjon – teszi hozzá a rendőrség vezető főorvosa. – Még egyszer hangsúlyozom: a legfontosabb a megelőzés és a felkészülés.

SZOLGÁLAT ÉS MAGÁNÉLET

Gömbös Sándor dandártábornokot, az Országos Rend­őr-főkapitányság Hivatalának vezetőjét arról kérdeztük, a járvánnyal kapcsolatos teendők hogyan változtatták meg a rendőrség életét.

– Munkatársainknak kellő megfontoltsággal és elővigyázatossággal kell eljárniuk az intézkedéseik során, de nemcsak a munkavégzés közben kell megfontoltnak és elővigyázatosnak lenniük, hanem a magánéletben is. Fontos az egyéni felelősségvállalás és a felelősségteljes magatartás. Nem mindegy tehát, hogy a szolgálat befejezése után a kollégáink mit tesznek, milyen rendezvényekre látogatnak, hol fordulnak meg. Kettős követelménynek kell megfelelniük: egyrészt saját egészségüket is óvniuk kell, másrészt az intézkedés vagy eljárás alá vont állampolgárok egészségére is szükséges figyelniük. A veszélyhelyzet kihirdetése ellenére nálunk azért még korántsem olyan súlyos a helyzet, mint Olaszországban, mi még inkább egy ­preventív szakaszban vagyunk, azt próbáljuk megelőzni, hogy itt is bekövetkezzen egy robbanásszerű járvány.

Beszélünk arról is, hogy vannak a zsaruk között olyanok, akiknek kiemelten kell figyelniük a védekezésre. Ilyenek például a határőrizet területén dolgozók, vagy azok, akiknek munkájuk miatt halaszthatatlan dolguk akad külföldön.

.

– A különleges jogrendi időszakban még olyan jogok is korlátozhatók, amelyek lényeges tartalmát „békeidőben” még törvénnyel sem lehetne korlátozni – folytatja Gömbös Sándor. – Különleges jogrend esetén a kormány rendeletben meghatározhat olyan magatartási szabályokat, amelyek érintik az állampolgárok alapvető jogait. Ilyen például a gyülekezési jog gyakorlása, amit a járvány terjedésének megakadályozása céljából a rendezvények létszámának korlátozására vonatkozó előírás érinthet. A rend­őrségnek pedig adódhat dolga efféle esetekkel, mert érvényt kell szereznie a kormány által meghatározott szabályoknak, előírásoknak.

 

Hatalmas a felelősség

Szóba kerül aztán az is, miképp kell kezelni például egy pánikhelyzetet.

– A rendőrségnek a közrend és a közbiztonság fenntartásával összefüggő általános kötelezettsége, ami egyébként az Alaptörvényben és a rendőrségi törvényben is megjelenik, magában foglalja azt is, hogy rendkívüli helyzetekben is biztosítania kell a közrendet és a közbiztonságot – mondja Gömbös Sándor. – És ha egy veszélyhelyzet járványügyi problémára vezethető vissza, akkor ez a kötelezettsége még hatványozottabban érvényesül. Ami külön kihívás, hogy egy járványhelyzetben az állomány tagjai is érintettek lehetnek, a betegség felütheti a fejét a rendőrségen belül is. Ezért van hatalmas felelőssége a rendőrségnek mint munkáltatónak, és az egészségügyi ellátórendszerünknek, a járványügyi felügyelőnknek, az alapellátó orvosoknak és maguknak a kollégáknak. Ezért hívjuk fel a figyelmüket minden lehetséges fórumon arra, miképpen vigyázzanak magukra is. A rendőrségnek tehát kettős feladata van, egyfelől az állomány, másfelől a lakosság védelme. Ebben számítunk úgy a lakosság, mint kollégáink felelősségteljes magatartására mind a munkában, mind a magánéletben. Felelősségteljes magatartást kérünk családtagjaiktól is. Merthogy szinte biztos, a rendőrség feladatai a következő időszakban jelentősen megnövekednek, figyelembe véve a migrációs nyomás fokozódását is.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA, BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam