Rendre kiszúrja a tolvajokat

2020. 09. 09., sze - 12:19
Zsaru Magazin

Három hónap alatt két lopási ügyben is hamarabb leplezte le a tolvajokat kollé­gáival Kovács Dávid Mihály törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség járőre, mint ahogy a sértettek feljelentést tettek volna.

Augusztus 7-én a Velence Korzó területén három fiatal, egy lány és két fiú a gyanú szerint ellopott egy őrizetlenül hagyott táskát, benne több százezer forintnyi értékkel. Kovács Dávid Mihály törzsőrmester és járőrtársa, Barkóczi Ádám őrmester közvetlenül ezután egy mellékúton figyelt fel a tolvajokra.

– Egyszerűen kitűntek a közegből. Éreztem, hogy valami módon nem oda valók – emlékszik vissza Kovács Dávid Mihály törzsőrmester. – Igazoltattuk őket. Gyorsan kiderült, hogy nincs ellenük körözés. Mindhárman román állampolgárok, a lány 18 éves, a fiúk egyike 13, még gyerekkorú, a másik pedig 19 éves. Előbb kipakoltattam az idősebb fiúval a zsebeit, utána pedig a nála lévő táska tartalmát vizsgáltuk meg.

Először egy elektromos cigaretta és egy budapesti bérlet került elő a táskából. A járőr a rajta szereplő magyar személyiigazolvány-szám alapján kiderítette, hogy az egy Nagykőrösön élő nő tulajdona. Ezek után a zsaru maga is átnézte a táskát, így előkerült a mélyéről egy övtáska is benne iratokkal, amelyek egy magyar férfi nevére szóltak. Majd egy mobiltelefon, amelynek a fiatalok nem tudták feloldani a képernyőzárját.

– Megkérdeztem, ismerik-e azt, akinek az iratait megtaláltuk? – folytatja a törzsőrmester. – Azt mondták, hogy nem ismerik, a testvérüké a táska is meg a holmi is. Ő a strandon van még, csak odaadta nekik a dolgait, hogy vigyék haza.

A készenléti zsaruk felhívták a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központját, és kérték, hogy az igazolványokon szereplő férfival vegyék fel a kapcsolatot. Percekkel később kiderült, hogy az iratok tulajdonosa épp akkor tett bejelentést, miszerint a Velence Korzó szabadstrandjának egyik napozóágyáról ellopták sporttáskájukat a benne lévő irataikkal, vonatjegyükkel, pénzükkel, ruháikkal, mobiltelefonjukkal együtt. Miután a bejelentő és a felesége odaérkezett a rendőrökhöz, egyből felismerték a saját holmijukat, és az asszony a telefon képernyőzárját rögtön fel is oldotta. Amikor átnézték a táska tartalmát, kiderült, hogy 18 ezer forint hiányzik belőle. A zsaruk felszólítására ekkor a 18 éves nő elővette a pénzt, amit átadott a járőröknek. A 19 éves fiút és az épp felnőtt lányt előállították a Gárdonyi Rendőrkapitányságra, míg a 13 éves fiút szintén oda szállították be a járőrök biztonsági intézkedés keretében. A szabadlábon védekező két felnőttet a gárdonyi nyomozók lopás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki, míg gyermekkorú társukat meghallgatták. A sértettek visszakapták értékeiket. A meglopott házaspár végtelen hálával köszönte meg a rendőrök intézkedését.

Kovács Dávid Mihály törzsőrmester Szabolcs megyéből származik. Érettségi után rendészeti szakgimnáziumba jelentkezett, öt éve szerelt fel rendőrnek. A törzs­őrmester nem először járt úgy, hogy hamarabb találta meg a tolvajt, mint ahogy az ügy sértettje feljelentést tett volna.

– Tavasszal, a kijárási korlátozás alatt a Nyugati téren is így jártunk – eleveníti fel. – A villamosmegállóban álltunk a társammal, Koi Balázs őrmesterrel. Felfelé jött két kamasz fiú az aluljáróból. Amikor megláttak minket, megfordultak, és visszamentek a lépcsőn. Utánuk mentünk, amikor elszámoltattuk őket, egyikük kabátjából előkerült egy piros női pénztárca. Váltig állították, hogy pont akkor találták, oda is akarták adni nekünk…

A zsaruk átnézték a tárcát. Pénzt, személyes iratokat és bankkártyákat találtak benne. Amikor Kovács Dávid Mihály lekérte a térfigyelő kamerák felvételeit, kiderült, hogy a két fiatal a képkockák alapján csaknem fél óra alatt két embert lopott meg. Fél 12-kor a Blaha Lujza téren zsebeltek ki egy sértettet, majd 12 óra 4 perckor a Nyugati téren egy nő táskájából lopták el az ominózus piros pénztárcát.

– A hölgy felfelé ment az aluljáróból a lépcsőn. Az egyik fiú figyelt, a másik pedig utánament, kihúzta a cipzárt a táskáján, és kivette belőle a pénztárcát – idézi fel a törzsőrmester. – Időközben megérkezett a sértett, aki épp előtte hívta a rendőrség tevékenységirányítási központját. Rögtön azonosította, az ő pénztárcáját találtuk meg.

A történtek után a két elkövetőt előállították a II. Kerületi Rend­őrkapitányság zseblopási alosztályára.

Kovács Dávid Mihály törzsőrmester többször kapott jutalmat az intézkedései kapcsán. Az is megtörtént vele, hogy szabadnapján az interneten böngészve látta meg egy másfél millió forintos bicikli tolvajának a fotóját. Amikor ezután Zilahy Imre törzszászlóssal volt szolgálatban, felismerte, a férfi – akit kábítószer birtoklása miatt is köröztek – éppen akkor tekert el mellettük. Őt is pillanatok alatt sikerült elfogniuk.      


P. GÁL JUDIT
FOTÓ: FRANCZ ILONA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Életveszélyesen megsebesítette volt barátnőjét

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei kevesebb mint egy óra alatt azonosították és elfogták azt a férfit, aki életveszélyes sérülést okozott volt párjának. A BRFK emberölés kísérlete miatt folytat nyomozást a 38 éves férfival szemben.

 

Elfajult testvéri vita

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a férfit, aki egy vitát követően megszúrta fivérét Hejőkeresztúron.