Rubelre váltott

2018. 01. 31., sze - 13:59
Zsaru Magazin

Klasszikus trükkel csapott be egy bolgár férfi egy amerikai asszonyt, aki dollárt akart forintra váltani. A többszöri átszámolás során fehér­orosz rubelre cserélte a magyar bankókat.

Már hazautazni készült tavaly október 30-án egy amerikai állampolgárságú magyar nő, de még vásárolni indult unokájával Kecskeméten. Forintja már nem volt, tíz darab százdollárost tett a tárcájába, hogy beváltsa egy ismert belvárosi irodában.

– A 63 éves asszony az irodában az árfolyamot figyelte, amikor megszólította egy férfi. A nő nem gyanakodott semmi rosszra, mert nem az utcán szólították le – mondta Horváth Erika törzszászlós, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Az ismeretlen akcentussal beszélő férfi 270 forintos árfolyamot ajánlott, ha nála váltja be a dollárjait. A nő sietett, így belement az alkuba.

Horváth Erika törzszászlós
Horváth Erika törzszászlós

A férfi a pénzváltó elé hívta ki az asszonyt, többször leszámolta a kezébe a pénzt. Megkérte a nőt is, hogy olvassa meg, aki ekkor 260 ezer forintot számolt át. Mivel tízezer forinttal kevesebb volt, a férfi visszavette a bankóköteget.

– A nyomozók szerint ekkor cserélte ki a pénzt. Nem egy tíz­ezrest tett hozzá, hanem egyik zsebébe tette, és a másikból vehette elő a rubelt olyan gyorsan, hogy nem lehetett észrevenni – folytatta a sajtóreferens. – Visszaadta a bankókat, és átvette a százdollárosokat, majd mindketten mentek a dolgukra. A nő csak az egyik bolt pénztáránál vette észre, hogy a kötegnek csak a legfelső és a legalsó bankója forint, a többi fehérorosz rubel, ami napi árfolyamon összesen tízezer forintot ér. Egy fehérorosz 1000 rubeles bankó csak 120 forintot kóstál. Feljelentést tett, a pénzt lefoglaltuk.

A kecskeméti zsaruk begyűjtötték a pénzváltó biztonsági kameráinak, a belváros és a városból kivezető utak térfigyelő kameráinak felvételeit. Megállapították, egy középkorú férfi a tettes, aki akcentusa alapján a Balkánról származhat. Több olyan járművet találtak, mely a rendszám alapján a balkáni országokból való. Így jutottak a bolgár Ivan T. (52) nyomára, aki rendszeresen jár Magyarországra, és egy budapesti panzióban száll meg. Január 15-én ebben a panzióban fogták el, zsebeiben és tárcájában nagy mennyiségű fehérorosz rubelt találtak, ugyanolyat, mint amilyennel átverték az asszonyt. A bankók mérete, színezete hasonlít a forinthoz.

Csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. A férfi tagadta, hogy ő járt volna valaha Kecskeméten. Állítása szerint a bűncselekmény idején hazájában tartózkodott, fehérorosz rubel pedig azért volt nála, hogy beváltsa. A bíróság január 17-én elrendelte előzetes letartóztatását.

                VÉGH ATTILA

FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.