Segített a kíváncsiság

2021. 01. 08., p - 10:31
Zsaru Magazin

Milyen előzmények után jut el addig egy 27 éves nő, hogy megölje, feldarabolja barátját, majd bőröndökben Bécsből Jász-Nagykun-Szolnok megyébe szállítsa a holttestét?

Ez a kérdés feszítette azokat a nyomozókat is, akik napok alatt megtalálták az emberöléssel gyanúsítható P. Szilviát és a holttest elrejtésében segédkező édesanyját is.

Jászalsószentgyörgynél kerékpározott két fiú 2019. március 2-án, és közben arra jutottak, hogy pár perc pihenőt tartanak. Megálltak a szászbereki öntözőcsatorna-átereszénél. Azonnal feltűnt nekik, hogy valaki több telepakolt szemeteszsákot hagyott ott. Az egyik fiú kíváncsiságból odalépett a legközelebbi zsákhoz, és belenézett. Azonnal felismerte, hogy egy ember levágott, szőrös végtagjának egy része van a csomagban. Miután az első rémület után a két kamasz összeszedte magát, hazamentek, és szóltak a szüleiknek. Ők hívták a rendőrséget.

.

– A helyszíneléskor kiderült, hogy a zsákokban egy férfi megcsonkított holttestét próbálták elrejteni – mondja Tóth Attila őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója. – Ez annyit jelent, hogy egy emberi torzót találtak, amely mellett ott voltak az áldozat levágott végtagjai és a feje is.

A rendőr-főkapitányság bűn­ügyi osztálya emberölés bűntette miatt rendelt el nyomozást. A nyomozók a részletes helyszíni és halottszemlével párhuzamosan azonnal széles körű adatgyűjtésbe, valamint tanúkutatásba kezdtek a helyszíni nyomok rögzítése, az ismeretlen holttest azonosítása és az elkövető elfogása érdekében. Így az ujj- és tenyérnyom segítségével, illetve a DNS-minta rögzítése után viszonylag hamar megtudták, hogy egy Bécsben élő férfi holttestét találták meg. Ezzel egy időben az is kiderült, hogy az emberi maradványokat korábban háztartási sósavval öntötték le.

– Ezek után az adatgyűjtést kiterjesztettük a környező településekre. Azt akartuk megtudni, hogy vásárolt-e valaki nagyobb mennyiségben sósavat az utóbbi időben – folytatja az őrnagy. – Így jutottunk el abba a jászladányi kisboltba, ami közel 8 kilométerre volt a helyszíntől. Ez egy kistelepülés, a boltos emlékezett egy középkorú nőre, aki vásárolt tőle a közelmúltban több flakonnal a maró folyadékból.

Napokkal később kiderült, hogy a vevő egy nemrég a községbe költözött asszony volt. Lányáról, a 27 éves P. Szilviáról pedig kiderült, hogy 2018 óta Bécsben él, ahol alkalmi munkákból tartja el magát. Eközben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya segítségével a sértett kapcsolatrendszerének elemzése közben több bizonyítékot is találtak arra, hogy P. Szilviát gyengéd szálak fűzték a 33 éves áldozathoz.

– Több terhelő bizonyíték volt a kezünkben, amikor eljutottunk addig, hogy kihallgatjuk a nőt és az anyát is – emlékszik a kiemelt főnyomozó. – Nyilván lassan, órák alatt jutottunk el addig, hogy a gyanúsítottak egyáltalán beszélni kezdtek az áldozat személyéről.

Tóth Attila őrnagy
Tóth Attila őrnagy 

P. Szilvia először azt is tagadta, hogy ismerte volna a megölt férfit. Később viszont, amikor a zsaruk szembesítették azokkal az adatokkal, amelyek cáfolták a szavait, megtört. Elmondta, hogy Bécsben ismerte meg a barátját, aki szavai szerint többször bántalmazta, főleg azután, hogy a nő elhidegült tőle. Pontosabban egy másik ember miatt szakítani akart vele. P. Szilvia körömszakadtáig állította, hogy a férfi az utolsó találkozásuk alkalmával – 2019. február 24-én reggel – szexuális kapcsolatot akart vele létesíteni. Ő ezt nem szerette volna. Emiatt dulakodni kezdtek. Közben felkapott egy kést, amivel halálosan megszúrta a másik embert.

– A nyomozás adatai alapján nem ez történt – fejti ki Tóth Attila őrnagy. – A holttesten több mint húsz szúrást talált az orvos szakértő. Nem egyet a hátán. Védekezési sérüléseket a kezén. Minden jel arra utal, hogy P. Szilvia a férfit előre kitervelt módon ölte meg, és ezek után ki is fosztotta áldozatát. A mobiltelefonját és a pénzét is elvette.

A nyomozók előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével és kifosztás bűntettével gyanúsították meg a nőt, míg az édesanyját bűnpártolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és a nyomozás iratait megküldte a főügyészségnek.

P. Szilvia a férfi holttestét egy kalapáccsal és egy késsel darabolta fel annyira, hogy több bőröndben egy bérautóval Bécsből Jászladányba tudja vinni. Majd a sósavval leöntött, zsákokban elhelyezett testrészeket édesanyja segítségével rejtette el a szászbereki öntözőcsatorna átereszénél.

A tettes édesanyjának vallomásából kiderült, hazaérkező lánya őt kész tények elé állította. Úgy élte meg, hogy nincs más választása, anyaként semmi mást nem tehet, segítenie kell neki.      

P. GÁL

FOTÓ: BÉRES, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam