Sikeres éjszakai portya

2020. 09. 03., cs - 15:17
Zsaru Magazin

A XIV. Kerületi Rend­őrkapitányság őr- és kísérőszolgálati alosztályának vezetője előbb adminisztrált, aztán autóba szállt.

Bartha Károly Ádám százados az irodai munkavégzés után a közterületre kinézve tette hasznossá szolgálatát.

Járőrözéssel váltotta fel íróasztal mögötti feladatellátását, és a kiszellőztetés eredménnyel járt: a nyáresti, éjszakai portyázás során több kábítószer-birtoklót leplezett le beosztottaival.

.

– Tiszthelyettes koromban megtanultam értékelni az utcai munkát, a jelenségekre adott gyors reagálások hatékonyságát – magyarázta Bartha Károly Ádám százados. – Ha módomban áll, igyekszem magam is az állománnyal együtt dolgozni a gyakorlatban, éles helyzetekben átadni a tapasztalataimat, szemléletemet. Az első intézkedést egy Róna utcai dohányboltnál kezdtük kollégáimmal augusztus 8-án 20 óra körül. Lakossági bejelentés érkezett a bolt környékén ácsorgó-csámborgó, gyanúsan viselkedő férfiakról, a betelefonáló szerint a fiatalok bódultnak tűntek. A trafiknál két embert igazoltattunk, de nem látszott rajtuk semmiféle drogfogyasztásra utaló jel. Nem így az üzlet eladóján, aki az intézkedés közben lépett ki a dohányboltból, és jelenlétünkre zavartan, egyben ellenséges hangnemben reagált. Őt is ellenőriztük, és a nála lévő hátizsák átvizsgálásakor alufóliába csomagolt, erős szagú, ­droggyanús növényi származékot találtunk. Bár nem vehettük biztosra, hogy további, általa marihuánaként azonosított szert birtokolt, felszólítottuk, hogy adja elő a többi kábítószert is. A 27 éves budapesti Cs. Dávid a raktárból, egy cigarettásdobozból egy hasonlóan becsomagolt, nagyobb adag zöld növényi törmeléket adott át. Előállítottuk a rendőrkapitányságra, vér- és vizeletvizsgálatra szállítottuk, majd szabadlábon hagyása mellett kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottunk ellene eljárást.

.

Gyerek volt még az idő, a szombat egyébként is az éjszakáról szól, a százados egy másik gépkocsizó egységgel újabb túrára indult Zuglóban. Ezúttal csak úgy, „szemre” választotta ki az ellenőrizendő személyeket egy hipermarket parkolójában.

– Gyakorlatilag a semmi, vagyis az indokolatlan passzivitás tűnt fel, amint elhajtottunk egy álló autó mellett. Két, ránézésre alig felnőtt lány és egy alig valamivel idősebb fiatalember ült a gépkocsiban, és kortársaik viselkedési szokásaitól merőben eltérően az égadta világon nem csináltak semmit. A járőrautó lehúzott ablakán át tapasztaltuk, hogy nem beszélgettek, nem hallgattak zenét, nem ettek, nem ittak, nem volt a kezükben infokommunikációs eszköz, némán néztek maguk elé a sötét utastérben. Folyamatosan szemmel tartva közelítettük meg a járművet, hogy láthassuk, ha valamitől meg akarnak szabadulni, vagy esetleg kidobnák belőle. Koncentráltunk arra is, nehogy szétszaladjanak, meggondolatlanságot csináljanak: határozottan felszólítottuk őket, hogy maradjanak a kocsiban, kezüket tegyék látható helyre. Amikor intézkedni kezdtünk, két momentum ragadta meg a figyelmemet. Az utasként ücsörgő lányok azt állították, hogy nem jöttek sehonnan, nem tartanak sehová, csupán beszélgetni ültek be az autóba. Ehhez képest temetői csöndet tapasztaltunk. A másik érdekességet az a befőttesüveg szolgáltatta, amit az anyósülésen az egyik lány tartott a lába között. A helyzethez egyáltalán nem illő dunsztosüvegbe szagolva félreismerhetetlenül érződött a marihuána, gyanúm szerint nemrég abban kábítószert szállíthattak, tarthattak. A kocsi átvizsgálása közben a jobb első ajtózsebben egy alufólia gombócot találtunk, amit szétbontva többgrammnyi, marihuánagyanús anyagra leltünk. A három budapesti fiatalt előállítottuk a rendőrkapitányságra, velük szemben droggyorstesztet alkalmaztunk. D. Levente (21) és M. Cintia Dalma (19) THC és amfetamin hatóanyagra, valamint egy bódítószerként is gyakorta használt nyugtató jelenlétére pozitív mintát produkált. Őket és társukat, a szintén fővárosi J. Lillát (19) is kábítószer birtoklása vétségével gyanúsítottuk meg, szabadlábon védekeznek. A férfi vezetői engedélyét az általa is elismert ecstasyfogyasztás miatti járművezetés bódult állapotban vétségének megalapozott gyanúja miatt bevontuk.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ, RENDŐRSÉG

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértőt fogtak el a rendőrök Békés megyében

A magát szír állampolgárnak valló férfi nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrök Sarkad külterületén tartóztatták fel.

 

Baleset az M0-áson

A 69. kilométerszelvényben a belső forgalmi sávot lezárták, torlódásra kell számítani Észak-Pest irányába.