Sok kéz, sok láb és tenni akarás

2019. 01. 02., sze - 14:52
Zsaru Magazin

Bököny több generációjának megmozgatására fogott össze december 1-én a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kezdeményezést támogatta az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága is.

Az alapítvány programjának elnevezése a Két kéz, két láb, két keréken Mini-KRESZ-nap, mely helyszínről helyszínre vándorolva okoz felejthetetlen és tanulékony perceket kicsiknek és nagyoknak. December 1-én az ország keleti részére esett a választás. Bököny szinte hajszálpontosan Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye határán fekszik. Népessége kicsivel több mint 3000 fő, és a szociológiai mutatók szerint a településen számottevő a hátrányos helyzetű fiatalok aránya. Bököny rendőri szempontból csendes, bűnügyileg kevésbé fertőzött terület.

A rendezvény különböző korosztályokból közel 400 embert mozgósított. A programot Gurbán Csaba százados, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója nyitotta meg a helyi művelődési ház színháztermében. Az első sorokban az idősebbek foglaltak helyet, míg a hátsó szektor felé haladva orgonasípszerűen ment össze a nézősereg.

– A program címében elhangzik ugyan a „mini” szó, azonban egy komplex bűn- és baleset-megelőzési tematikát állítottunk össze nemcsak az óvodás korosztálynak, hanem az idősebbeknek is, egészen a szépkorúakig – magyarázta a százados.

A kezdeti hangulatot Illés István alezredes, Ayala gitárhúrjai pengetésével alapozta meg. A célközönség az óvodások és a nyugdíjasok voltak. Az előadó dallamaival elbűvölte a közönséget. A közönséggel megosztotta azt, hogy szívesen látogat erre, hiszen ő is erről a vidékről származik. A kicsiket zenei kísérettel interaktívan tanította, hogy ne álljanak szóba idegenekkel. A legapróbb közönséget népszerű, állatos tanmesékkel szólította meg, rávezetve őket a helyes és biztonságos viselkedési módokra különböző helyzetekben.

Közben a helyi iskola tantermei és tornacsarnoka zsúfolásig megteltek nebulókkal.

– Egyszerre öt helyszínen tartottunk foglalkozásokat alsó és felső tagozatos diákoknak. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság különböző szakterületeiről érkező 13 kolléga foglalkoztatta a gyerekeket – tájékoztatott Gurbán Csaba százados.

A bűnmegelőzésről szóló elméleti órán a gyerekek megismerkedtek a törvények és szabályok jelentőségével, az áldozattá válással és elkerülésének eszközeivel. A zsaruk tisztázták a szabálysértések gyakorlati megvalósulását, a lopás és a rablás közötti különbségeket.

Egy másik helyszínen a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályait beszélték át. Az előadó a leggyakrabban előforduló közlekedési jelzőlámpák és jelzőtáblák szabályainak betartására hívta fel a figyelmet. A diákok élményét egy kisfilm levetítése fokozta, mely segített elmélyíteni az átadott információkat. A forgalomban a szabályos részvétel feltételeiről további két foglalkozáson hallhattak a résztvevők. Az egyik tanteremben csoportokba verbuválódva, életkornak megfelelően tesztelték a megjelenteket a megszerzett ismeretekről. Közlekedési szituációkra kerestek helyes megoldásokat, majd bűnmegelőzési totót töltöttek ki, ami a tájékozottságukon túlmenően mérte az aktuális helyzetre vonatkozó problémamegoldó készséget.

Egy másik teremben a zsaruk elemezték az egyik nebuló kerékpárjának felszereltségét, ami közlekedésbiztonsági szempontból siralmas állapotot mutatott. A bicikliről hiányoztak a világítóberendezések és a fényvisszaverő prizmák, a fékberendezések, valamint a csengő. A legnagyobb kockázatot az jelentette, hogy a járművön nem volt szabályos fék, csak a földre tett lábbal lehetett lassulásra bírni. Az oktató részletezte a kötelező tartozékok hiányának baleseti veszélyeit és használatának kockázatait. Meglepetésként a zsaruk vidámságra okot adó játékos körülményeket teremtettek. Minden csapatból egy önként jelentkező gumibotokkal vette célba a földre fektetett hulahoppkarikát. A próbálkozó eredményességével többletpontokat szerzett az adott csapatnak.

Egy másik versenyszámot megelőzően a csapattagok a vagyonbiztonságról hallhattak röviden, majd újra bizonyíthattak: egy kulcscsomóra fűzött tömérdek kulcsból kellett kiválasztani a lakathoz illőt, majd kinyitni. A feladvány megoldására egy perc állt minden kiválasztott csapattag rendelkezésére. A móka, kacagás sem maradt el, bár a résztvevők az adott pillanatban valódi ellenfelet láttak osztálytársaikban. A „rendőrnap” csúcsa az iskola udvarán tartott kutyás bemutató volt. A szolgálati társak gazdáikkal közösen engedelmességi és őrző-védő feladatok végrehajtása mellett kábítószer-kereséssel és egy támadó lefegyverzésével kápráztatták el a közönséget. Mint Gurbán Csabától megtudtuk, a rendezvény a pedagógusok és a diákok visszajelzései szerint is szórakoztató volt, mindamellett hasznos információkkal szolgált.

A Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány felajánlása jóvoltából a gyerekek ajándékokat is kaptak. Az óvoda egy, az iskola két kerékpárral lett gazdagabb. Minden gyerek láthatósági mellénnyel, néhányan pedig biciklilámpákkal térhettek haza. A főkapitányság közlekedési kollégái az időseknek a Rutin Rókák baleset-megelőzési programot és a biztonságos közlekedést népszerűsítette. Az egyik pedagógusnak, Borosné Mellár Anna angol–orosz és testnevelő szakos tanárnőnek a közlekedésbiztonság jegyében végzett minőségi munkáját úgyszintén egy bicikli átadásával köszönték meg a zsaruk.             

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábítószerrel kereskedtek

Egy 17 éves fiú is árulta a kábítószert. A hajdú-bihari rendőrök hat gyanúsítottal szemben folytatják a nyomozást.

 

Meglopták a tolvajt

Egy mezőzombori sértettől pénzkazettát vittek el, amit végül a tolvaj segítői elloptak.

 

Lopás miatt keressük őket

A budapesti rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövetők azonosításához.