Sokoldalú fehérgyarmatiak

2019. 06. 12., sze - 13:07
Zsaru Magazin

Csendes vidék, mégis változatos kihívásokkal találkoznak az ország északkeleti perifériáján dolgozó zsaruk.

Nem maradnak tétlenek a mindennapok, a tranzitút és megoldásra váró helyi feladatok adják a leckét a kapitányság rendőreinek.

A Fehérgyarmati Rendőrkapitányság természeti értékekben bővelkedő illetékességi területe a Szatmári-síkságon terül el. Fekvésének meghatározó tényezője Ukrajna, Románia és Magyarország hármas határvonala. Keleten 40 km hosszan Ukrajna határolja, 15 km-es határszakaszon pedig szintén államhatár húzódik, mely Romániával jelent közvetlen szomszédságot. Illetékességi területén, a Kölcsei Rend­őrőrs közelségében van a Tiszabecs közúti határátkelőhely, mely alapvetően befolyásolja a környék közlekedési viszonyait. Az ötven településből álló térségben rendőri szempontból Fehérgyarmat, Rozsály és Kölcse a leginkább hangsúlyosak. Fehérgyarmat a kapitányság központja, míg Rozsály és Kölcse településeken egy-egy rendőrőrsről látják el a szolgálatot. Az országos tendenciákhoz hasonlóan a kisebb lélekszámú falvakban inkább idősebbek élnek, a fiatalabb generáció a város és a nagyobb települések felé húzódott. A helyi népesség jellemzően mezőgazdaságból él, de kis- és középvállalkozások is kiveszik a részüket a foglalkoztatásból. A térség érintetlen környezete, horgászvizeinek száma jelentős, főként ennek köszönhető a nyári időszakokban megélénkülő turizmus.

– A külső határ közelsége, illetve a hármas határ alapvetően befolyásolják feladataink jellegét – magyarázta Takács Zsolt ezredes, a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság vezetője. – A migrációs nyomás nem jelentős a térségben, de fel-felbukkan a jelenség.

A fehérgyarmati leterheltségét és létszámadatait tekintve kis kapitányságnak számít. Működését két osztály jogállású részleggel, a bűnügyi és a rendészeti osztállyal látja el, melyeknek alárendelve dolgozik a két rendőrőrs állománya.

– A kisebb lélekszámú települések rendőri felügyeletét 26 körzeti megbízottal biztosítjuk. A statisztikai adatok összességében kedvezően alakulnak. A regisztrált bűncselekmények számában az elmúlt öt esztendőben jelentős változásokat értünk el. Sikerült a bűncselekmények számát 800 alá csökkenteni, ami 2018-ban a korábbi évekhez képest is tovább mérséklődött, csupán 418 aktával zártuk az évet. Különösen örvendetes, hogy ezek közül a köznyugalmat markánsan befolyásoló emberölést tavaly nem regisztráltunk. A közlekedési mutatók alakulására rányomja bélyegét a kapitányság határterületi fekvése. Baleseti gócpontnak leginkább a 491-es út számít, mely az M3-as autópályát köti össze a határátkelőhellyel, nem mellesleg pedig kettészeli Fehérgyarmatot. A másik jelentősebb forgalmat lebonyolító útszakasz a Romániából Vásárosnamény felé tartó 4971-es út. Mindkét útvonalon rendszeres ellenőrzésekkel és demonstratív jelenléttel igyekszünk minimalizálni a közlekedési deficitet. A szatmári pálinka hírneve közismert, és a térség hagyományaihoz is hozzátartozik a pálinkafogyasztás. Ennek sajnálatos hátulütői az ittas vezetésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések. E tekintetben a statisztikai adatok stagnálnak, annak ellenére, hogy a területünkön egymást érik a finn módszerrel végzett ellen­őrzések – számolt be az ezredes.

A fehérgyarmati nyomozókat május 22-én délelőtt a tiszabecsi határátkelőhöz kérték a határrendészek. Egy ukrán–román kettős állampolgárságú férfit igazoltattak, aki egy bolgár honosságú autóval közlekedett. A határon szolgálók az X5-ös BMW műszaki adatlapjának bejegyzését hamisnak vélték, illetve észrevették, hogy a dokumentum nem tartalmaz vízjelet.

– A férfit meghallgattuk a történtekkel kapcsolatban, később igazságügyi szakértő állapítja majd meg a dokumentum eredetét – tette hozzá Petruska Zoltán zászlós, bűnügyi technikus. – Egyelőre lefoglaltuk az iratot, a szakértő álláspontjától tesszük függővé a nyomozás további menetét.

Déltájban a városi körzeti megbízottakat egy családi házhoz irányította a megyei tevékenységirányítási központ.

– Egy nő bejelentette, hogy meglátogatta szemközti szomszédját egy vitás kérdés tisztázása végett – ismertette Széles László törzszászlós, körzeti megbízott. – A nézeteltérés tettlegességig fajult, a férfi megszorította a karját, majd felpofozta. A bántalmazás során hámsérülést szenvedett, ezért a helyszíni nyilatkozata alapján kitöltöttünk egy adatlapot, és jogi felvilágosítást adtunk.

Fehérgyarmat központi részének közlekedési kontrollját két járőrpáros végezte május 22-én délután.

– Dinamikus ellenőrzés volt a feladat – magyarázta Kondor Péter főtörzszászlós, szolgálatirányító parancsnok. – Elsősorban az autósok elsőbbségadását gyalogátkelőhely közelében, és a körforgalom elhagyásakor gyakran elfelejtett irányjelző-használatot figyeltük.

A körforgalomhoz közelebb eső járőrök kamerafelvételt készítettek, és szabálytalanság esetén jeleztek a tőlük 100 méterre lévő kollégáiknak, akik kiterelték a szabálysértőket. Az ellenőrzés megkezdése után néhány perccel két gépkocsit állítottak meg szabálytalanság okán a zsaruk. Mindketten elmulasztották használni az irányjelzőt a körforgalom elhagyásakor. Az egyik ellenőrzött, egy magyar nő először nem ismerte el a szabálysértést, látni akarta a felvételt, majd egy román férfi vitatta felületességét. A külföldit előállították a kapitányságra, és gyorsított eljárás lefolytatása céljából átadták az igazgatásrendészeti előadóknak. A szabálysértés miatt kiszabott pénzbüntetés befizetését a rendőröknél lévő POS-terminálon azonnal megtehette.

A kapitányság minden irányba igyekszik nyitni a lakosság felé, és egyre inkább hangsúlyt fektet a megelőzésre.

– Nemrég tettem le a DADA-vizsgát, és szeptembertől kezdek a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában. Felmenő rendszerben fogok harmadik évfolyamos tanulókat látogatni, már nagyon várom! Pedagógus voltam 14 évig, de ez most más lesz egy kicsit – osztotta meg Szabóné Dobos Éva főhadnagy, a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság fővizsgálója.

– A jelenlegi eredményeink büszkeséggel töltenek el, de azt is látjuk, hogy milyen területeket kell még fejlesztenünk. Munkatársaim elkötelezettek a jobbító szándékú újítások mellett, ennek pedig a jövőre nézve csakis pozitív következményei lehetnek – vetítette előre a rendőrkapitány.   

Fenyvesi
Fotó: Marosfalvi Péter


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.