Sokoldalú hatvani zsaruk

2017. 11. 08., sze - 15:38
Zsaru Magazin

Ne tévesszen meg senkit a családias hangulat a Hatvani Rendőrkapitányságon járva. Kis közösség, nagy akarat bújik meg a falak között.

Komoly erőfeszítésekkel őrzik a helyi zsaruk a 13 település rendjét, csendjét, békéjét.

A kisebb rendőrkapitányságok jellegzetessége, hogy egyenruhába bújtatott „polihisztorok” állnak helyt: bármely szakterületen bevethetők.

– Két város tartozik a rendőrkapitányság területéhez. Hatvanon és Lőrincin kívül további 11 kisebb települést felügyelünk. Területünk 350 négyzetkilométert fed le – mondta Juhász János alezredes, a Hatvani Rendőrkapitányság vezetője.

A lakosság több mint 50 ezer fő, bár a területen naponta ennek az ötszöröse is megfordul.

– Csomópontnak számít Hatvan. Jelentős ipari elosztó szerepe van. Egy dinamikusan fejlődő területről beszélünk, ahol az utóbbi időben számtalan gyáregységet, logisztikai központot hoztak létre. Hatvan négy megye határán fekszik, ezért a felderítések, közös akciók érdekében folyamatosan együttműködünk a szomszédos megyék rendőrkapitányságaival, rendőreivel. Az autóutak közül az M3-as autópálya, a 3-as főút és a 21-es Nógrád megye felé vezető útszakasz ad feladatokat a kollégáimnak. Nagy hangsúlyt fektetünk a közlekedési helyzet javítására. Heti rendszerességgel szervezünk fokozott ellenőrzést az ittas vezetők kiszűrésére. Bűnügyi szempontból elenyésző a helyi elkövetői kör. A frekventált utak mellett fekvő kapitányságok beszélnek az átutazó bűnözőkről, ez nálunk is megfigyelhető jelenség. Vagyon elleni bűncselekmények közül a lakásbetöréseket tudnám kiemelni, de folyamatosan csökkennek a számok. Gépjárműlopás a tavalyi évben egyáltalán nem történt. A Kerekharaszti pihenőhelyen történt sorozatlopásokat nemrég sikerült felderítenünk: tehergépkocsik rakteréből a ponyva kivágásával vitték az árut. Szerencsére ebből a lakosság nem érzékelt semmit, biztonságérzetüket nem befolyásolta. Az erőszakos bűncselekmények vonatkozásában is csökkenő tendenciával számolunk – tette hozzá a kapitányságvezető.

A kis rendőrkapitányságok másik ismérve az összekovácsolt, fegyelmezett közösség. Több irányba mutató feladatellátást teljesítő rendőrök állnak helyt a kisvárosi mindennapokban.

– A kapitányság rendészeti osztályán koncentrálódnak a közrendvédelmi, közlekedésrendészeti és igazgatásrendészeti fel­adatok – magyarázta Krebán György őrnagy, a Hatvani Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője.

A 3-as úton bűnügyi és közrendes állomány közösen végzett fokozott ellenőrzést október 25-én 8 órától 10 óráig. A szolgálatot teljesítők a helyszínre érkező parancsnoknak beszámoltak az eddig tett intézkedésekről.

– Az ellenőrzés elsődleges célja az illegális migrációval kapcsolatos cselekmények kiszűrése. Minden nagyobb rakterű járművet ellenőrzünk – tájékoztatott Kazinci Péter zászlós, járőr.

A jövőbeli feladatokra való felkészülés együttműködést kíván a társszervekkel is.

– Mindenszentek napjának zavartalansága miatt hívtam egyeztetésre a helyi polgárőrség és a város közterület-felügyelőinek vezetőjét – magyarázta Krebán György őrnagy.

A sírkertek biztonságos megközelítését össztársadalmi érdekként kezelik a hatvani rendőrök. Az őrnagy az egyeztetéskor az udvarias, segítőkész jelenlétet hangsúlyozta.

A Grassalkovich Antal Művelődési Házban kerékpár-regisztrációt hirdettek a hatvani rendőrök.

– Az országos Bike Safe programban havi egyhetes időtartamban tartunk regisztrációt. Rapszodikus az érdeklődés, pedig minden fórumon hangsúlyozzuk a regisztráció fontosságát – mondta Csernyánszki Csaba főhadnagy, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó.

A megelőzés fontossága szerencsére teret hódít az ifjúság körében. A rendőrkapitányság főelőadója a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola 8. A osztály tanulóinak tartott órát. A megtekintett prevenciós kisfilm az internet veszélyeire hívja fel a gyerekek figyelmét.

– Hatvanban két középiskola és öt általános iskola van. Kollégámmal rendszeresen felkeressük a diákokat. A visszajelzések szerint szívesen vesznek részt DADA-órán. A szemléltető eszközöket is igénybe vesszük, majd megtárgyaljuk a látottakat – ismertette Tomcsányi Andrea százados, kiemelt főelőadó.

A meghatározott és elvárt feladatokon túl a hatvani zsaruk részt vesznek a helyi közösségi életben és a város szépítésében is.

– Aktívan részt veszünk a város életében. Minden helyi rendezvényen megjelenünk. A helyiek értékelik erőfeszítéseinket, 2015-ben megkaptuk a Pro Urbe díjat, valamint ugyanebben az évben a rendőrkapitányságot választották a legvirágosabb intézménynek – mondta Juhász János alezredes. – A külcsín is fontos, hogy amikor a polgárok hozzánk fordulnak problémáikkal, egy igényes épületbe lépjenek be.


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Betört a templomba

A rákosmentei nyomozók a hátrahagyott nyomokból azonosították, majd elfogták a férfit.

 

Járőrök mentettek életet

Időben érkezett a rendőri segítség ahhoz az abaújszántói lakáshoz, ahonnan füst áramlott az ablakból.

 

Torlódás az M0-ás autóúton

Egy műszaki hibás jármű miatt több kilométeres torlódás alakult ki az autóút Ráckevei (soroksári) Duna-ágat átívelő szakaszán.

 

Megütötte a nővért

Egy nagymama megütötte, majd unokájával együtt életveszélyesen megfenyegettek egy nővért Miskolcon.

 

Karácsonyi lézerfény

A sértett jó helyzetfelismerésének köszönhetően a rendőrök percek alatt elfogták a tolvajokat Fegyverneken.