Szabadnapos pár fogta el

2017. 10. 04., sze - 09:53
Zsaru Magazin

Két szabadnapos zsaru ébersége akadályozta meg, hogy egy tolvaj elsétáljon, pontosabban eltalicskázzon a röszkei posta egyik páncélszekrényével.

A mackóval nem sokra ment volna a betörő, csak nyomtatványok voltak benne, alaposan mellényúlt.

Köteles Krisztián törzszászlós, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársa arra ébredt röszkei otthonában szeptember 12-én hajnalban, hogy ugatnak a kutyáik. Párjával, Miklós Csilla fő­törzs­őrmesterrel megszokták, hogy a velük élő két szolgálati kutya, Ninja, a belga juhász és Maya, a német juhász elhallgatnak a gazdik parancsszavára, de a két eb a harmadik figyelmeztetés után sem csendesedett.

– Ekkor már gondoltam, hogy a kutyáink nem egy kóbor macskára figyeltek föl, kimentem megnézni, mire, kire lármáznak – emlékezett vissza a törzszászlós. – Zseblámpával világítottam be a házunk előtti utcafrontot, és az egyik rózsabokor tövében egy fura, fehér csomagra lettem figyelmes. Na meg arra, hogy valaki kuporog mögötte, igyekszik láthatatlanná válni, de nem sok sikerrel.

Miklós Csilla főtörzsőrmester és Köteles Krisztián törzszászlós
Miklós Csilla főtörzsőrmester és Köteles Krisztián törzszászlós

– Először azt hittük, egy határsértőnek sikerült átjutnia a műszaki záron, őt érezték meg a kutyák – vette át a szót a főtörzsőrmester. – Odamentünk a bokorhoz, és először a csomagot néztük meg közelebbről. Amikor láttuk rajta a feliratot, hogy „Magyar Posta”, rájöttünk, a bokor mögött lapító alak egészen más határokat feszegethetett, mint amire először gondoltunk. A bujkáló előjött, egy sísapka volt az arcába húzva, két kivágott lyukkal a szeménél. Teljesen egyértelművé vált, hogy betörőt fogtunk. A férfi egész idő alatt egy hangot sem szólt, csak vigyorgott bambán, elmenekülni sem próbált.

A két zsaru bemutatkozott, a törvény szerint szolgálatba helyezték magukat, értesítették a rendőrség ügyeletét, és visszatartották a 26 éves röszkei F. Máriót. A helyszínre érkező jár­őrök jelezték, pár perccel szabadnapos kollégáik hívása előtt a röszkei posta riasztója is jelzett. Valaki kivágta a posta udvarának kerítését, betörte az épület fotocellás üvegajtaját, és a falból kiszakított egy számzáras páncélszekrényt. A posta egyik kiskocsijára rakva vitte el. Ez volt az a fehéren világító csomag, amit a két zsaru észrevett.

A Szegedi Rendőrkapitányság szabadlábon hagyása mellett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást F. Márió ellen. Ekkor már beszélt, és nemcsak a röszkei postai betörést, hanem egy másik bűncselekmény elkövetését is beismerte. Otthon akarta szétverni a páncélszekrényt, de nem lett volna benne nagy öröme: a posta abban csak iratokat, nyomtatványokat tartott. A két éber zsaru jóvoltából a páncélszekrény megúszta a feldarabolást, még aznap visszakerült a helyére.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset az 1-es számú főúton

Bicske térségében egy motorkerékpár, valamint egy gépkocsi ütközött össze, ezért teljes útlezárás van érvényben.

 

Halálos vonatgázolás

Siófok belterületén személyvonat ütött el egy segédmotoros kerékpárt toló férfit.