Szagértők viadala

2015. 05. 06., sze - 13:36
Zsaru Magazin

Felkutatni az erdőben egy ceruzát? Nem éppen könnyű feladat, a nyomkövető kutyák megtalálták a BRFK bűnügyi kutyavezetőinek április 28–29-én szervezett versenyen, amelyen a kábítószer-kereső ebeket is próbára tették a zsaruk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztálya által először megrendezett verseny első napján drogkeresés volt a feladat. Egy XIII. kerületi iskola öltözőjében, majd a BRFK kutyás bázisán, Dunakeszin autóba rejtett kábítószert kellett kiszimatolniuk a zsaruebeknek. Ezt a feladatot fegyelmező gyakorlatok követték: a zsűri a kutyavezető és négylábú társa közötti összhangot, figyelmet és az ebek engedelmességét figyelte. Az első napon valamennyi páros remekül teljesített, a legtöbb pontot Suszter Ferenc alezredes és kutyája, Vito szerezte meg, második lett Szilágyi Szilárd és Numero, bronzérmes Szalka Károly és Kabala.

 


A legügyesebbek

 

A második napon a nyomkövető kutyák és vezetőik mutathatták meg, mire képesek. Az első feladat egy erdős területen elrejtett ceruza és gyufásdoboz megtalálása volt azon az útvonalon, amelyen a kitalált szituáció szerint az elkövető járt. A tárgyakat elrejtő személynél és a kutyavezetőknél is volt GPS-jeladó, így azt is össze lehetett hasonlítani, mennyire pontosan követték a kutyák a nyomot.

 

A következő próbatétel egy kertvárosi helyszínen volt: a keresett személy által eldobott ruhadarabról kellett szagmintát vennie az ebeknek, és ennek alapján követni. Ezután őrző-védő feladatokban kellett helytállniuk. A második napon a legügyesebbnek újfent Vito és Suszter Ferenc bizonyult, az ezüstérmet megint Szilágyi Szilárd és Numero kapta, míg a harmadik Bolka Norbert és Ron lett.

 

FERENTZI

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.