Szagértők viadala

2015. 05. 06., sze - 13:36
Zsaru Magazin

Felkutatni az erdőben egy ceruzát? Nem éppen könnyű feladat, a nyomkövető kutyák megtalálták a BRFK bűnügyi kutyavezetőinek április 28–29-én szervezett versenyen, amelyen a kábítószer-kereső ebeket is próbára tették a zsaruk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztálya által először megrendezett verseny első napján drogkeresés volt a feladat. Egy XIII. kerületi iskola öltözőjében, majd a BRFK kutyás bázisán, Dunakeszin autóba rejtett kábítószert kellett kiszimatolniuk a zsaruebeknek. Ezt a feladatot fegyelmező gyakorlatok követték: a zsűri a kutyavezető és négylábú társa közötti összhangot, figyelmet és az ebek engedelmességét figyelte. Az első napon valamennyi páros remekül teljesített, a legtöbb pontot Suszter Ferenc alezredes és kutyája, Vito szerezte meg, második lett Szilágyi Szilárd és Numero, bronzérmes Szalka Károly és Kabala.

 


A legügyesebbek

 

A második napon a nyomkövető kutyák és vezetőik mutathatták meg, mire képesek. Az első feladat egy erdős területen elrejtett ceruza és gyufásdoboz megtalálása volt azon az útvonalon, amelyen a kitalált szituáció szerint az elkövető járt. A tárgyakat elrejtő személynél és a kutyavezetőknél is volt GPS-jeladó, így azt is össze lehetett hasonlítani, mennyire pontosan követték a kutyák a nyomot.

 

A következő próbatétel egy kertvárosi helyszínen volt: a keresett személy által eldobott ruhadarabról kellett szagmintát vennie az ebeknek, és ennek alapján követni. Ezután őrző-védő feladatokban kellett helytállniuk. A második napon a legügyesebbnek újfent Vito és Suszter Ferenc bizonyult, az ezüstérmet megint Szilágyi Szilárd és Numero kapta, míg a harmadik Bolka Norbert és Ron lett.

 

FERENTZI

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Idős embereket loptak meg Pápán

Egy nap alatt két idős embert is meglopott Pápán egy 47 éves helyi férfi. Az egyik alkalommal társa is volt. A pápai rendőrök mindkettőjüket előállították a helyi kapitányságra.

 

Felismeri?

A pilisvörösvári rendőrök a lakosság segítségét kérik.

 

Ittasan hajtott az árokba

A férfi családi vita után italozott, majd autót vezetett Dombóváron, amivel az árokba hajtott. A dombóvári rendőrök vádemelést javasolnak ellene.

 

Marihuánát és speedet árult

A budapesti nyomozók pont akkor jelentek meg a ferencvárosi díler lakásánál, amikor a férfi hat kábítószer-fogyasztóval volt a pincében.

 

Segítsenek azonosítani!

A miskolci rendőrök ismeretlen tettesek azonosításához kérik az állampolgárok segítségét.