Szakértői véleményünk szerint…

2019. 01. 16., sze - 15:23
Zsaru Magazin

Egy igazságügyi orvos szakértői és egy igazságügyi műszaki szakértői iroda összevonásával jött létre az a szakértői intézet, amely 2017 óta a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Miskolci Intézete lett.

Magyarország első vidéki szakértői intézeteként 1972-ben alakult meg a Miskolci Igazságügyi Orvosszakértői Iroda, ami 1981-től Miskolci Igazságügyi Orvosszakértői Intézetként működött. Alaptevékenysége a klasszikus igazságügyi orvostan és az igazságügyi elmeorvos-szakértés volt, később az intézet létszáma és szakterületei is növekedtek. A Miskolci Igaz­ságügyi Műszaki Szakértői Irodát 1981-ben alapították gépjármű-közlekedési és építésügyi szakterületen dolgozó szakértőkkel. Az irodákat 1992-ben összevonták, 2017 óta pedig Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Miskolci Intézet néven folytatják a munkát.

A MŰSZAKI  SZAKÉRTŐ MUNKÁJA

– Az intézetben jelenleg orvos, gépjármű-közlekedési műszaki, informatikai műszaki, építésügyi és fegyverszakértő dolgozik – mondja Pomázi Norbert intézetvezető, igazságügyi gépjármű-közlekedési műszaki szakértő. – Az NSZKK Miskolci Intézet munkájának két fő pillére az igaz­ságügyi orvos és az igazságügyi műszaki szakértői feladatok ellátása. A műszaki szakértői feladatok két nagy csoportja a gépjármű-közlekedési és az építésügyi műszaki szakértői feladatok. A gépjármű-közlekedési műszaki szakértői vélemények elkészítésében nagy segítséget jelentenek a számítógépes szimulációs programok, valamint a drón, amelyet a gépjármű-közlekedési műszaki szakértők az országban elsőként Miskolcon kezdtek használni. Ez az eszköz nagy segítség a baleseti helyszínek nagyon pontos felméréséhez, a helyszíni nyomok méretarányos dokumentálásához, és utólagos szemléltetési lehetőséget is nyújt.

S hogy a műszaki szakértők munkája milyen sokrétű, azt az alábbi történet is bizonyítja:

.

– Miskolc külterületén, az egyik út mellett rátaláltak egy elütött férfi holttestére – meséli Pomázi Norbert. – Láthatóan segítségnyújtás elmulasztása történt. A helyszínelők néhány apró üvegszilánkot és egy pici festékmaradványt találtak. Az üvegszilánkokat némi nehézség árán össze lehetett építeni, de még így is csak egy pár négyzetcentiméteres felületet kaptunk, amelyről annyit lehetett megállapítani, hogy alighanem egy autófényszóró maradványai.

Pomázi Norbert a következő napokban járta a miskolci autókereskedéseket és járműalkatrészt árusító kereskedőket, hogy kiderítse, vajon milyen típusú autóból származhatnak. Végül az egyik boltban az eladó a kicsi felület ellenére felismerte, hogy egy utángyártott fényszóróról lehet szó. Előhozott a raktárból egy olyat, amely egy bizonyos pontján egyezett a talált szilánkokból összerakott darabkával. Így azt is meg tudta mondani, hogy milyen időszakban, milyen autótípushoz gyártottak ilyet, a festéknyom alapján a kocsi színe is adott volt, így már csak ki kellett gyűjteni a járműnyilvántartóból és ellenőrizni azt a szerencsére csupán néhány gépkocsit, amelynek gyártmánya, típusa, évjárata és színe egyezett a keresett autóéval. A nyomozók pár órán belül megtalálták a gépkocsit, amelynek fényszórója ugyan ki volt már cserélve, de a sérült korábbi még egy közeli kukában pihent. Néha ilyen is lehet a műszaki szakértő munkája.

 

SOK FELADATOT AD AZ ALKOHOL

Az NSZKK Miskolci Intézet munkájának másik fő pillére az igazságügyi orvos szakértői tevékenység, erről dr. Riz Ádám igaz­ságügyi orvos szakértőt kérdeztük.

.

– A régióban viszonylag nagy számban végzünk hatósági és igaz­ságügyi boncolásokat, statisztikák is igazolják, hogy országos átlagban itt egy kicsit magasabb az életellenes bűncselekmények száma – mondja. – Munkánk jelentős hányadát adja a testi sértések, illetve az azok során elszenvedett sérülések orvos szakértői véleményezése, a maradandó fogyatékosság és a súlyos egészségromlás megállapítása. Magyarország e területére fokozottan jellemző a túlzott alkoholfogyasztás, az ittas járművezetés és az ennek eredményeképpen bekövetkező balesetek. Egy ideje Heves megyéből is megkapjuk az ezekkel kapcsolatos kirendeléseket. Az ittas járművezetéssel kapcsolatban alkoholszint-meghatározást kell végeznünk, és ezek alapján adunk szakvéleményt arról, hogy a járművezetés idején milyen fokú ittasság állt fent. Mostanában megszaporodtak azok az esetek, amelyekben nem az alkohol, hanem valamilyen kábítószer vagy gyógyszer okozta bódultság befolyásolhatta a gépjárművezetést, ilyenkor ezek mértékével, hatásával kapcsolatosan kell szakvéleményt adnunk.

Szót ejtünk aztán egy speciális területről is: országosan egyre több az orvosok tevékenységét megkérdőjelező vizsgálat. Szaporodnak a kórházak, orvosok ellen tett feljelentések. Ezekben az esetekben a teljes orvosi dokumentációt részletesen át kell tekinteniük, és az elvégzett beavatkozások, kezelések értékeléséhez az adott szakterülethez kiválóan értő szakkonzultánst is be kell vonniuk a szakvélemény elkészítésébe.

 

INFORMATIKA ÉS ÉPÍTÉSÜGYEK

Informatikai szakértők mind­össze négy vidéki és egy budapesti helyen dolgoznak az országban, ezek egyike Miskolc.

.

– Tevékenységünk jelentős része adatok kinyerésére irányul, különös tekintettel azokra, amelyeket egy bűncselekménnyel kapcsolatban igyekezett valaki eltüntetni a mobiltelefonról vagy a számítógépről – mondja Gyurkó Attila informatikai szakértő. – De ilyenek lehetnek egy kamerarendszer három napon túl törölt adatai is, amelyek bűncselekményekkel kapcsolatban válnak szükségessé.

Gyurkó Attila szerint közel az idő, amikor mind fontosabb lesz, hogy például a gépjármű-közlekedési műszaki szakértők még szorosabban együttműködjenek az informatikus szakértővel, lévén a gépjárművek mindinkább egy hatalmas számítógéphez lesznek hasonlatosak. Márpedig a gépjárművek informatikai rendszeréből már most rengeteg értékes adat nyerhető ki, és ez nagy segítséget adhat a szakértői munkához. Nem köthető az NSZKK-hoz, de közismert eset a néhány éve az autópályán tragikus balesetet okozó szlovák milliomos nőé. Annak szakértői vizsgálatánál az autója elektronikai rendszeréből lehetett kiolvasni azokat az adatokat, amelyek pontosan megmondták, milyen sebességnél aktiválódott a légzsák. De hasonló együttműködést jelenthet egy építészszoftver vagy éppen orvosi szoftverek adatainak kinyerése, majd azoknak a megfelelő szakterülettel történő közös elemzése.

Szabó Zsolt építésügyi szakértő azt mondja, az ő szakterületén viszonylag kevesen dolgoznak az országban, pedig erre folyamatosan nagy a kereslet. Munkája szerteágazó, az építések folyamataival, költségeivel, szabályszerűségeinek elemzésével kell foglalkozniuk, de nagy szeletet hasít ki az építésügyi szakértő munkájából az ingatlanok értékbecslése is.

.

– A legegyszerűbb, sokak által ismert, de senki által nem kívánt esemény a házassági vagyonközösség megosztása – említi Szabó Zsolt. – Egy-egy ilyen ügyben az érték talán kisebb, mint egy gigaberuházás esetében, mégsem lehet kevesebb figyelmet fordítani ezekre, hiszen emberek egzisztenciája, további sorsa múlhat a szakértői véleményen. Vannak az ország gazdasági fejlődésével vagy annak megtorpanásával összefüggő feladatok. Ilyenek a fejlődés idején tapasztalható építkezések, ezek költségeinek, egyáltalán a beruházások elemzése, a gigaprojektek utóellenőrzése, a gazdasági visszaesések idején pedig megnőnek a kényszerértékesítések, megszaporodnak a jogviták. Szót kell ejteni aztán a nagyberuházásokat megelőző kisajátítási eljárásokról, végül – szerencsére kis számban bár, de – előfordulnak olyan balesetek, amelyek az építőipari tevékenységekhez, épülethibákhoz köthetők, ezekkel kapcsolatban kell szakvéleményt adnunk. Néha a betöréseknél vagy rongálásoknál okozott kár megállapításában kell szakértői véleménnyel segíteniük, adásvétel esetén pedig fel­adatuk lehet a forgalmi érték megállapítása, a kivitelezési hibák vizsgálata.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Buszsofőrt ütött meg

Az erzsébetvárosi járőrök hét perc alatt, a helyszínen elfogták azt az ukrán férfit, aki bántalmazott egy buszvezetőt, mert nem engedte felszállni a járatra.

 

Az ülések alá bújt

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Három körözött autó a hétvégén

A hétvégén a rendőrök több mint 20 millió forint értékben foglaltak le körözött gépjárműveket a Csongrád megyei határátkelőhelyeken.

 

Vasvillával ütött

A salgótarjáni rendőrök rövid időn belül gyanúsítottként kihallgattak egy 46 éves nőt, aki otthonában támadt haragosára. 

 

Szabálytalanul vontatott

Egy férfi balesetveszélyesen rögzített, túlsúlyos rakománnyal közlekedett az M1-es autópályán.

 

Öt határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.