Szakértők Kecskeméten

2018. 11. 21., sze - 15:56
Zsaru Magazin

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Kecskeméti Intézetével kapcsolatban az NSZKK honlapjáról mindenekelőtt azt tudjuk meg, hogy Kecskeméten területileg két helyen működik.

Építészeti, könyv-, írás-, közlekedési, orvos, elmeorvos és pszi­chológiai szakértéssel foglalkoznak.

Az intézet életéről, tevékenységéről dr. Kiss Lajos intézetvezetőt, igazságügyi orvos szakértőt kérdeztük.

– A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ területi intézetei közé tartozunk – kezdi az intézet bemutatását dr. Kiss Lajos. – Kecskeméten két, egymástól nem túl messze lévő épületben dolgoznak munkatársaink, a Trombita utcában és a Horváth Döme körúton. A Trombita utcában található a titkárság, ott történik az ügyek befogadása, a fő-fő adminisztráció, a számítógépes nyilvántartás. A titkárságon két ügyintéző hölgy dolgozik. Jelenleg kettő plusz egy alkalmi külsős szakértővel van szerződésünk, jellemzően igazságügyi orvos szakértők és egy patológus szakértő, aki a boncolásokba segít be. Ott tartózkodik az intézet mindenese, a gazdasági ügyintéző hölgy. Továbbiakban ott dolgozik egy írás- és két gépjárműszakértő. Időnként a Trombita utcai részlegünkben tartózkodik még a boncmesterünk.

Miután tehát az intézményvezető jóvoltából megismertük az NSZKK Kecskeméti Intézet egyik felének munkáját, arra kérjük, mutassa be a másik épületben zajló tevékenységet is.

– Áttérve a Horváth Döme körútra – folytatja az intézetvezető –, itt létszámban többen vagyunk, van ott egy építész, egy pszichológus szakértő asszony széles kompetenciakörrel: gyermek- és felnőttpszichológus is. Jelenleg egy pszichológus szakértőjelölt is dolgozik nálunk, aki szakvizsga előtt áll, és ha azt teljesíti, terveink szerint még idén, akkor a jövő évtől már két pszichológus szakértőnk lesz. Nagy szükség is van a hálózaton belül a pszichológusokra, mert alacsony a létszám. Ha neki meglesz a szakvizsgája, akkor további ügyek befogadására leszünk készek. Az elmeorvos szakértő asszonyunknak egy éve többletterhei vannak velem együtt, mert az elmeszakértés többsége is kétfős, ugyanis Jász-Nagykun-Szolnok megyében, tehát a szolnoki intézetben nincs elmeorvos szakértő, így a Szolnok megyei kirendeléseket is el kell látnunk. Én magam vagyok az igazságügyi orvos szakértő, emellett az intézetvezető is.

Dr. Kiss Lajos elmondja azt is, hogy e kettősség bizony jelentős többletmunkával is jár, ahogy ő fogalmaz: „Az én munkaidőm folyamatos.” De ezt nem panaszképpen teszi hozzá, inkább csak rögzíti a tényeket. Mintegy magyarázatként hozzáfűzve, hogy a megyében ő az egyedüli orvos szakértő, így évente 900–1000 ügyön kell dolgoznia.

– Egy nagyon széles kompetenciakörrel bíró szakértő asszony is dolgozik itt – folytatja aztán az intézet bemutatását –, aki könyv-, adó- és járulékszakértő, emellett még írásszakértő is. Az írásszakértés viszonylag új kompetencia, nemcsak Bács-Kiskun megyéből jönnek be az ügyek, hanem az ország különböző részeiből. Az előbb említett szakértői létszámhoz képest ebben az épületben még három ügyintéző hölgy dolgozik, nekem pedig van jelenleg két rezidensem. Közülük az egyiknek feltett szándéka, hogy hozzánk jön dolgozni, tehát a kecskeméti intézet leendő igaz­ságügyi orvos szakértője, a másik hölgy a szolnoki intézetben lehet igazságügyi orvos szakértő.

Márpedig – ahogy azt az intézetvezetőtől megtudjuk – igen nagy szükség volna még egy igaz­ságügyi orvos szakértőre, mert Bács-Kiskun megyében nagyon sok a munka. Ráadásul az igazságügyi orvos szakértők több megyét átölelő készenléti ügyeletet is ellátnak. Menniük kell újszülött halála esetén, kettő vagy több közlekedési halotthoz, ha halálos kimenetelű közlekedési baleset történik, és az okozója segítségnyújtás nélkül hagyja el a helyszínt, továbbá élet elleni bűncselekmény alapos gyanúja, fogvatartott halála vagy vadászbaleset esetén.

Dr. Kiss Lajostól végül megtudjuk, hogy van még egy különleges feladatuk is: az ügyészség és a bíróság különböző munkaköreibe jelentkezők pályaalkalmassági vizsgálata. Ezt egy háromfős bizottság végzi: igazságügyi orvos szakértő, elmeorvos szakértő és a pszichológus szakértő, akik a jogszabályi háttér alapján véleményezik a jelentkezőket.

A beszélgetés végén az intézetvezető még azt is elárulja, a munka szépsége valamennyi szakértő számára abban áll, hogy nincs két egyforma ügy. Felkészültnek kell lenniük, szakanyagokat kell tanulmányozniuk, és valamennyi ügyben bőven akad gondolkodnivaló, márpedig ez fiatalon tartja az emberi elmét.

 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hajnali garázdaság

A veszprémi rendőrök a helyszínen elfogták a bevásárlókocsival dobálózó 25 éves helyi lakost.

 

Falfirkák városszerte

A szekszárdi rendőrök három személyt gyanúsítanak azzal, hogy a város különböző pontjain legalább 51 graffitit készítettek.

 

Lóháton is vigyáznak a biztonságra

A Balatonkenesei Rendőrőrs lovas körzeti megbízottja és egy gyulafirátóti lovas polgárőr együtt teljesített szolgálatot Balatonfüreden.

 

Buszsofőrt ütött meg

Az erzsébetvárosi járőrök hét perc alatt, a helyszínen elfogták azt az ukrán férfit, aki bántalmazott egy buszvezetőt, mert nem engedte felszállni a járatra.

 

Az ülések alá bújt

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.