Szakértők Szombathelyen

2019. 01. 16., sze - 15:16
Zsaru Magazin

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Szombathelyi Intézetének jogelődje 2001. január 1-jén kezdte meg tevékenységét, hozzátartozott a Zalaegerszegi Orvoscsoport.

Az NSZKK Szombathelyi Intézete továbbra is két telephelyen folytat szakértői tevékenységet, Szombathelyen, valamint Zalaegerszegen.

Szombathelyen, a villanegyedben lévő nagyon szép épületben járunk, a nyugodt környezet bizonyára nyugodt és precíz munkára teremt lehetőséget az intézet munkatársai számára.

Tangl László főtanácsost, az NSZKK Szombathelyi Intézetének vezetőjét kérjük arra, mutassa be a munkahelyét.

Tangl László
Tangl László

– Hatféle szakterületet látunk el: a nyomszakértés, az írásszakértés, a daktiloszkópiai szakértés, az igazságügyi orvostan és az igazságügyi pszichiátriai, valamint a műszaki szakterületet – sorolja a főtanácsos. – Mostanában szeretnénk bővíteni a palettát egy építészeti szakértővel, ami különösen fontos lenne, mert az NSZKK-nak Nyugat-Dunántúlon egyelőre nincsen építészeti szakértője, ám a kirendelők részéről lenne rá igény. Miként egy informatikai szakértő munkájára is.

A kérdésre, hogy melyik területen akad a legtöbb tennivaló, az intézet vezetője határozottan azt mondja, az NSZKK Szombathelyi Intézetében e tekintetben az orvos szakértők állnak az első helyen, őket az elmeszakértők követik, aztán jön a daktiloszkópiai szakértők és a közlekedési ügyeken dolgozó műszaki szakértők munkája. Bár azt is hozzáteszi: az ügyszámok nem mindig mérvadóak, hiszen vannak esetek, amelyek mögöttes tartalma sűrűbb, bonyolultabb, mint egyéb ügyeké.

Dinter Rita daktiloszkópiai szakértő
Dinter Rita daktiloszkópiai szakértő

Szó esik aztán arról is, hogy bár az épület valóban nyugodt hátteret biztosít a munkához, minden tevékenységre azért nem alkalmas. Bár található benne orvosi rendelő is, amely elsődleges személyvizsgálatok elvégzéséhez kitűnő, ám olyanokra, amelyek speciális vizsgálatokat, különleges műszerezettséget igényelnek, azokra természetesen nem. Ezekhez az intézet szakkonzulens segítségét veszi igénybe, valamint ezeket szakrendelőkben végzik el, ahol a vizsgálatok nagy száma indokolttá teszi a drága, speciális műszerek használatát is. A boncolásokat is egyéb helyeken lévő bonctermekben végzik a kollégák, a közlekedési balesetben megsérült járműveket pedig egy szerződött partner telephelyén lehet vizsgálni.

A pszichiátriai szakterületen dolgozók munkája azzal bővül Szombathelyen, hogy ott található Magyarország egyik kiemelt státuszú börtöne, és az ott őrzött elkövetők pszichiátriai vizsgálatát is az NSZKK Szombathelyi Intézetének szakértője végzi.

Az intézmény jellemző sajátossága az is, lévén hogy közel a határ, könnyű az átjárás, így az intézet szakértőinek különféle bűnesetek vizsgálatában sokszor kell együttműködniük az osztrák hatóságokkal.

Bazsó Attila írás- és daktiloszkópiai szakértő
Bazsó Attila írás- és daktiloszkópiai szakértő

Sok feladatot adnak a közlekedési szakértőknek azok a balesetek, amelyek okozói a fáradt gépjárművezetők, akik a horvát vagy a szlovén tengerpartra igyekeznek, vagy onnan érkeznek, és a Magyarországon áthaladó észak–déli tengelyen áramló autósforgalomban vesznek részt. Errefelé gyakran autóznak éjszaka, már fáradtan, sokszor pihenés nélkül vagy kevés pihenéssel a cél felé. A 8-as és a 86-os főútvonalon számos ezzel kapcsolatos baleset történik.

.

Utóbbi kiemelt szerepet kap Tangl László életében, merthogy ő az NSZKK Szombathelyi Intézetében nemcsak vezetőként dolgozik, hanem igazságügyi gépjármű-közlekedési műszaki, valamint közúti közlekedésbiztonsági műszaki szakértőként is.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopott elektromos kerékpárok a határon

Hercegszántónál egy kilépésre jelentkező kistehergépjármű csomagterében hat elektromos kerékpárt találtak a rendőrök. A bicikliket Ausztriából tulajdonították el néhány órával korábban.

 

Buszsofőrt ütött meg

Az erzsébetvárosi járőrök hét perc alatt, a helyszínen elfogták azt az ukrán férfit, aki bántalmazott egy buszvezetőt, mert nem engedte felszállni a járatra.

 

Az ülések alá bújt

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Három körözött autó a hétvégén

A hétvégén a rendőrök több mint 20 millió forint értékben foglaltak le körözött gépjárműveket a Csongrád megyei határátkelőhelyeken.

 

Vasvillával ütött

A salgótarjáni rendőrök rövid időn belül gyanúsítottként kihallgattak egy 46 éves nőt, aki otthonában támadt haragosára. 

 

Szabálytalanul vontatott

Egy férfi balesetveszélyesen rögzített, túlsúlyos rakománnyal közlekedett az M1-es autópályán.

 

Öt határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.