Széllel dacolva

2019. 10. 02., sze - 16:00
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) minden évben meghirdeti a vízirendészeti szakterület szakmai versenyét. A csapatok idén Balatonföldváron mérték össze a tudásukat.

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Vízirendészeti Járőrversenyt, amelynek szeptember 17. és 19. között Balatonföldvár adott otthont. A versenyt a szervezők azért is tartják minden évben jelentős eseménynek, mert a rendőri állomány képzettsége, a feladatellátás színvonalának fenntartása, javítása kiemelten fontos. Mindezt Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője mondta, aki megnyitotta a rangos rendezvényt.

Az eseménynek ezúttal a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) volt a házigazdája. Idén összesen 14 csapat járőrpárosa bizonyíthatta rátermettségét mind az elméleti, mind a gyakorlati feladatokban. A verseny első napja a szakmai felkészültséget felmérő tesztlap kitöltésével kezdődött, a kérdések szinte mindenre kiterjedtek. A második napon a gyakorlati versenyszámok teljesítése következett. Egy csapatban ezúttal is két fő szállhatott vízre. A gyakorlati feladat-végrehajtások között kézi és gépi erővel hajtott csónakokban, különböző ügyességi, gyorsasági feladatokat kellett a versenyzőknek minél kevesebb hibával megoldaniuk. Természetesen időre.

Délelőtt tíz órakor gyülekeztek a csapatok a Galamb-szigeten a szép őszi időben. A bemelegítés után a versenyzők a Balatonon felállított pályán először egy könnyű kis hajóval, úgynevezett kalóztesttel hajtottak végre egy ügyességi szlalomozást. Amíg az egyik versenyző keményen koncentrált arra, hogy kikerüljék a bójákat, addig a páros másik tagja minden erejével az evezésre koncentrált. Miután az összes bóját megkerülték, a fordulás után már csak a hajrázás volt hátra, amit a kemény szél igencsak nehezített. Meg is jegyezték többen, hogy nem baj, ha friss a levegő a meleg nyár után, de ez már túl sok volt, mert alig bírták erővel. Persze volt, aki a másik csapatot is bíztatta, hisz vannak párosok, akik már évek óta rendszeresen találkoznak hasonló megmérettetéseken. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csapatában Márk Róbert zászlós és Medve István főtörzsőrmester is évek óta a versenyzők között vannak.

– Megpróbálunk ezúttal is mindent beleadni, persze azok vannak helyzeti előnyben, akik már gyakorolhattak ilyen vagy hasonló hajóval – fogalmazott Márk Róbert zászlós.

– A délutáni megmérettetést várjuk, mert ott nemcsak az ügyesség, de a taktika is számít. Sőt a feladatoknál igencsak fontos az együttműködés is. Hiszen az egyik feladatnál be is kell például majd parkolni, és ha túllóg a motorcsónak a bóján, pontot vonnak le – tette hozzá Medve István főtörzs­őrmester.

Összeszokott párosok szálltak ringbe, mégis nagy volt az izgalom. Legalábbis megpróbált mindenki a lehető leggyorsabban hibátlanul végigmenni a pályán. Az egyik legjobbnak tűnő idővel sikerült végezni Hódi Rudolf Márk és Csajbók Ferenc zászlósoknak, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1-es számú csapatának. Tőlük egyébként nemcsak a felettesük várt kiemelkedő eredményt, de a csapattársak is, hiszen tavaly a gyakorlati verseny legjobbjai voltak.

– Nem szeretnék semmilyen következtetést levonni, annál kevésbé, mert elrontottuk a kezdést, és ez az idő biztos, hogy hiányozni fog később az összesítésnél – mondta Hódi Rudolf Márk zászlós.

Némi széllel szívesen megbirkóznak a hajósok, de mivel igencsak erősen fújt, ezért a motorcsónakversenyt délutánra tűzték ki, hátha addigra enyhül. Közben a Balaton vize most sem volt üres. A versenypályától nem messze zajlott a Repülő Hollandi Európa-bajnokság, ahol szintén egy magyar versenypárosnak drukkoltak a kikötőben. A versenyre egyébként tizenhét nemzet hajói érkeztek. Egy-egy összecsapáson akár tíz kilométert is meg kellett tenni a vitorlásokkal.

Kora délután is nagy izgalommal indult a második versenyszám: a Balatonon nap mint nap használt motoros kishajóval, a Zodiac-kal vágtak a távnak a versenyzők. Ezek a hajók nemcsak impozánsak, de nagyon korszerűek, 250 lóerős motorral rendelkeznek. Ennek a márkának a hajózásban már neve van – magyarázták a balatoni vízirendészek.

A feladatokat Verb István alezredes, a BVRK osztályvezetője ismertette. Az elindulás után először a mentőövet kellett az öbölből kihajtva egy bójára helyezni. Majd jöhetett a technikásabb rész, megfelelő sebességgel beparkolni, majd tolatva a mögötte lévő pozícióba beállni, és utána kihajtani a nyílt vízre, majd kikötni. Nemcsak a bójáknál lehetett pontot veszíteni, hanem akár a kikötésnél is.

A háromnapos rendezvény utolsó napján, az ünnepélyes eredményhirdetésen Horváth László ezredes, a BVRK vezetője értékelte a csapatok teljesítményét, és megköszönte részvételüket. A megmérettetésen két kategóriában versengtek a csapatok.

A megyei rendőr-főkapitányságok kategóriájában indulók közül a dobogó legfelső fokára a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csapata állhatott, a csapattagok – Márk Róbert zászlós és Medve István főtörzsőrmester – a bajnoki címért járó vándorkupát is hazavihették.

A vízirendészeti kategóriában a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (DVRK) 2-es számú csapata – Papp Zsolt és Losonczi Viktor törzszászlósok – bizonyult a legjobbnak.

– Nem volt könnyű és sajnos a szél is feltámadt, de úgy érzem, mindent megtettünk, hogy sikerüljön – mondta Papp Zsolt törzszászlós.

– A vizet nagyon szeretem, ezek a kihívások pedig ilyenkor csak jobban növelik az emberben az adrenalinszintet – tette hozzá Losonczi Viktor ­törz­s­zászlós.

A szervezők külön díjazták az elméleti versenyben legjobb eredményt elérő kollégát, aki Papp Zsolt törzszászlós lett, míg a gyakorlati verseny legjobbja a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság 3-as számú csapata – Csajbók Ferenc és Hódi Rudolf Márk zászlósok – lett.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság külön megköszönte a csapatok részvételét a versenyen, és további sikereket kívánt a munkájukhoz.


Kun Mónika
Fotó: Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrök adták a vérüket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatásos és rendvédelmi igazgatási alkalmazott állománya 58 és fél liter vért adott, amivel szükség esetén közel 400 ember élete is megmenthető.

 

Négy határsértő egy román autóban

Békés megyében állítottak le a rendőrök egy személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A járműben utazók nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök a sofőrt és utasait is előállították.