Szemle a szakgimnáziumban

2019. 10. 16., sze - 11:25
Zsaru Magazin

A civil élet majd’ minden tevékenységi területén munkát, teljesítményt értékelnek bizonyos időszakonként. Szinte mindig így van ez a hivatásos testületnél szolgálók számára is.

A két „létforma” határán mozgók, azaz a már nem teljesen civil, de még nem rendőr rendészeti tanulók számára Miskolcon szeptember 27-én érkezett el a pillanat, amikor először számot kellett vetniük közel egy hónapos előmenetelükkel.

A Miskolci Rendészeti Szakgimnázium 2019-2021-es évfolyamának, valamint a tűzoltó részszakképesítés rendészeti alapfeladatok moduljának oktatásában részt vevő állomány számára negyed hétkor jött el az első alaki szemle.

.

– Ez a szemle visszajelzés a tanulóállomány és az oktatógárda számára is – mondta elöljáróban Lövei László ezredes, a szakgimnázium oktatási igazgatóhelyettese, a szemlebizottság vezetője. – Oktatási oldalról képet kapunk speciális pedagógiai munkánkról, és felmérhetjük, hogy képzési stratégiánk, eszközeink milyen hatékonysággal juttatják célba üzeneteinket. Tanulói részről a maguk elé a rendőrré válást kitűző diákok egzakt értékelést kapnak arról, hogy a pályához vezető út legelső szakaszát hogyan sikerült teljesíteniük. Tapasztalataink alapján ebben az életkorban hangsúlyozottan fontos a fiatalok számára az érthetően megfogalmazott kihívás és a kapott reakció annak teljesítéséről. A pozitív visszaigazolás a további eredményes munka, esetükben a tanulás egyik sarokköve, egyben megerősíti hitüket abban, hogy jó úton járnak.

A miskolci szemlére a szakgimnázium hat rendőr és két tűzoltó osztálya mellé felsorakozott a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának kadétképzésében részt vevő hét osztálya is. Bagi István ezredes, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója vendégeként Lipták Attila tű. dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Németh József ezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ tanintézeti és módszertani főosztály vezetője, Szabó András, a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának igazgatója és további meghívottak jelenlétében kezdődött meg a diákok előbb mozdulatokban, majd válaszokban megfogalmazott beszámolója. A korai szemlén az osztályokra, majd szakaszokra bontott diákságot előbb kötelékeiben ellen­őrizték az ellenőrző bizottságok. A tizenévesek ezúttal estek át életük során az első igazán hivatásos kontrollon, minek során az elöljárók a majdani rendőrök és tűzoltók elsődleges megjelenése mellett mozgásformákat, néhány alapformát figyeltek. A tanulók részéről nagy ügygonddal elővezetett szerelvényigazítás, kilépés, elindulás, megállás, mozgás közbeni irányváltoztatás és előírásos tisztelet­adás meggyőzően hatott a szemlézőkre. A kötelékben és egyénenként is bemutatott mozgásformák mellett a tanulók személyes megjelenését is értő szemek figyelték, hiszen a jövő hatósági emberei nem vallhatnak szégyent a lakosság előtt sem lógó ruhájukkal, felszerelésükkel, sem ápoltságuk elhanyagolásával. Miután a diákok ezen a vizsgán átestek, az egy hónapos képzés után elvárható elméleti jártasságukról is számot kellett adniuk. A bizottságok feltételezése szerint a jól fogó diákagyak szeptember végéig könnyűszerrel elsajátították a testületeknél használt rendfokozatokat, elboldogulnak a szervezeti egységek állománycsoportjaival, továbbá meg tudják nevezni elöljáróikat, leendő feletteseiket, a szakgimnázium vezetői állományától kezdve az Országos Rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelem felső vezetőiig, igazgatókig, helyettesekig.

.

A szemlézők és oktatók feltevése helytálló volt, kérdéseikre megfelelő válaszokat kaptak, így hivatalosan is minden tanuló és minden osztály teljesítette az alaki szemle követelményeit. Semmiben nem akartak lemaradni a jelenleg civil középiskolában tanuló kadétok a rendészeti szakgimna­zistáktól, hozzáértő ítészeik szerint alakiságuk és igyekezetük különösen szembetűnő volt. Ez a nap nem csupán a megjelenés, az előírásos mozgás és a szervezeti alapismeretek első vizsgája volt. Mit ér a kifogástalan küllemű, elméletben is felkészült rendőr vagy tűzoltó, ha fizikálisan alulteljesít a majdani igénybevétel során? A szám­adás második részének tekinthető kötelező program a tanulók állóképességét volt hivatott felmérni. De ismerve a korosztály terhelhetőségét, felfoghatjuk akár úgy is, hogy az ifjak kisétálták magukból a hajnali kontroll okozta feszültséget. A szemlét követően a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium elsőéves tanulói 20 kilométeres menetgyakorlatot teljesítettek, amivel számukra le is zárult az egy hónapos alapozó képzés.       SZILÁGYI

FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam