Szer-mentes Palócország

2019. 06. 05., sze - 13:32
Zsaru Magazin

Átfogó drogmegelőzési programot hirdetett partnereivel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság (NMRFK), hogy az ifjak jó palócok maradhassanak.

Március 15-étől és június 26-áig, a kábítószer-ellenes küzdelem világnapjáig tárgyalnak a problémáról kötetlenül, újszerű formában zsaruk, diákok, szociális segítők és pedagógusok.

Átfogó drogmegelőzési programot hirdetett partnereivel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság (NMRFK), hogy az ifjak jó palócok maradhassanak. Március 15-étől és június 26-áig, a kábítószer-ellenes küzdelem világnapjáig tárgyalnak a problémáról kötetlenül, újszerű formában zsaruk, diákok, szociális segítők és pedagógusok.

Az Új Palócország Egyesület tagjai a szervezésért az NMRFK bűnmegelőzési alosztályának munkatársaihoz fordultak, akik a háromlépcsős program lebonyolításához profi szakembert hívtak. Molnár Kata, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense ideális választás volt: több évtizede tanárként rendőrök közt dolgozik, tehát egyaránt ért pedagógus- és zsarunyelven. A szakemberek ezreit okító tanerő az általa Magyarországon sikerre vitt formába szervezte a drogprevenciót: frontális előadások helyett az interakcióra, kerekasztal-beszélgetésre, közös ötletelésre alapozó rendszer már számtalanszor bizonyított. A Police Café névre keresztelt, a közösségi rendészet kérdéseit taglaló turnésorozat sikeres volt Bács-Kiskun, Csongrád és Baranya megye körzeti megbízottjai körében, a főváros XIV. kerületében, büntetés-végrehajtási intézetekben és polgárőrök szervezésében, híre Bécsig is eljutott. Molnár Kata a policecafe.hu-n öt éve blogfolyamban dokumentálja, sőt nemrég Rendőrkávéházi élményeim című könyvében is közreadta a módszerrel elért eredményeit. Hogy mire mentek vele a tanerők s a diákok?

– A Szer-mentes Palócország programsorozat első fordulójához három állomást és három célkitűzést terveztünk – mondta Medve Judit alezredes, a bűnmegelőzési alosztály vezetője. – A két legnagyobb városban, Balassagyarmaton és Salgótarjánban nyolc, illetve hét középiskola 3-4 tagú diákküldöttségeinek meghívásával gyakorlatilag a megye középfokú iskolahálózatát lefedve tartottunk beszélgetéseket a kábítószer kérdésköréről. A két diákkurzus között minden iskolából egy-egy pedagógust, iskolai szociális segítőket és bűnmegelőzési területen dolgozó kollégáimat invitáltuk beszélgetésre a Police Caféba. Átfogó célunk a lakosság és az érintett szakemberek érzékenyítése a kábítószer-probléma össztársadalmi szintű kezelésének szükségességéről. Ugyancsak generális törekvésünk a droggal kapcsolatos bűncselekmények előfordulásának csökkentése, a kábítószerek és pszichoaktív anyagok fogyasztásának és terjesztésének visszaszorítása. Hosszú távú célnak a fiatalok „nem”-et mondási képességének támogatását, döntési felelősségük felismertetését fogalmaztuk meg. Az áldozattá, bűnelkövetővé válás esélyének csökkentéséhez kompetenciáik fejlesztését, az attitűdjük befolyásolását helyeztük a középpontba. Rövid távon a középiskolások lehetséges drogproblémáinak preventív kezelését és az egyén eseti viselkedésformáinak kialakítását határoztuk meg.

Medve Judit alezredes és munkatársai, Noskó Zsolt őrnagy, kiemelt főelőadó, Zérczi Miklós tagintézmény-vezető, Gál Veronika, Király-Kollár Ramóna rendészeti igazgatási alkalmazottak és Papp Zsófia kriminológushallgató az április 9-i balassagyarmati, valamint az április 30-i és május 14-i salgótarjáni rendezvényeken a caférendszernek megfelelően 4-6 fős asztaltársaságokba osztották a diákokat, illetve az érintett szakembereket. Az asztalfőre a körforgásszerűen egymást váltó témagazdák ültek, akik a fő téma egy-egy kisebb részét dolgozták fel az asztaltársaság bevonásával. Milyen okok vezethetnek a kábítószer-fogyasztáshoz? Milyen konkrét társadalmi, közösségi és személyes problémákat okozhat a szerhasználat és a terjesztés? Hogyan befolyásolhatja ez az egyén mindennapi életét? Mi lehet a megoldás a kábítószer-használat kezelésére? Büntessen-e a rendőrség, mikor és kit? Kik tudnak segítséget nyújtani? Kinek, milyen szakembereknek mi a feladata a probléma megoldásában? – ezek a kérdések kerültek terítékre. A módszer demokratikus, közös megoldást kereső szellemének köszönhetően a középiskolások ezúttal nem csupán korosztályos érintettként, de aktív megoldások felvetőiként is szerepelhettek. Épp ez volt a lényeg.

– A fiatalok pontosan érzik, hogy egy felnőttesen hangzó Rendőrkávéházban partnerként bánnak velük. Hosszú idő után ismét lehetőségem volt nem csupán moderátorként, de asztalgazdaként is részt venni a beszélgetésekben, így első kézből szereztem tapasztalatot a diákok gondolkodásáról, véleményeiről – összegezte benyomásait Molnár Kata. – Rögtön az első asztaltársaságnál szembesültem vele: itt nem lesz szó udvarias elméletieskedésről, ellenben őszinte problémakifejtésre számíthatok. Kiderült, hogy ismerőseik révén ténylegesen érintettek is jelen vannak a kemény kérdéseket boncolgató diskurzusokon. Arról kellett őket kérdezgetnem, hogy szerintük van-e, lehet-e megoldás erre a nehéz problémára, ami az illegális drogok fogyasztásával jár, s ha igen, ők miben látják annak kulcsát. Az első válasz minden társaságnál egyértelműen az volt, hogy az érintett saját akaratereje az első lépés a megoldáshoz. A baj felismerése és az egyén belső elhatározása mindennél fontosabb a kamaszok szerint. Sokuk szájából igencsak hitelesen hangzott a vélemény. Tudják, miről beszélnek. Voltak köztük „papírfelnőttek”, akik már betöltötték a 18. életévüket, és olyanok is, akik bár hivatalosan fiatalkorúnak számítanak, viszont sokkal érettebbek, tapasztaltabbak valós koruknál. Páran aktuálisan éppen most, a napokban érettségiznek. A legtöbbjük – tegyük hozzá: szerencsére – közelről nem érintett a szerhasználatban, de mindenki tud a problémáról, és ismer is olyat, aki bajban van. Miért ne lehetnének ők azok, akik hiteles és korrekt ismeretekhez jutva a témában, a probléma jeleit felismerve már most, a jelenben is segítséget adhatnak társaiknak? Azon vagyunk, hogy ne a megbélyegzés és a kirekesztés legyen a reakciójuk azzal szemben, aki elindult a lejtőn, hanem figyeljenek egymásra. Ne engedjék rossz útra tévedni és kihullani a közösségből a gyengébbeket, esendőket. Ez a szerep határozottan tetszett nekik, és ez fontos fogódzó: meg kell erősíteni őket abban, hogy ők is tehetnek, mégpedig sokat a megoldásért. Miután beszéltek a szerhasználat veszélyeiről, igyekeztek közösen megfogalmazni lehetőségeket: legyen a sport, a munka, a tanulás vagy a művészet a lélek megnyugtatásának, az ifjonti hevület levezetésének a pástja.

A nógrádi Police Cafékon folytatott beszélgetések során még egy szerep tisztázódott: a zsaruké. A foglalkozás folyamán több ponton is előkerültek: egyszer segítőként, mint a jelzőrendszer tagjai, és a hatóság képviselői gyanánt is. A diákok Medve Judit alezredestől megerősítést kaptak egyébként maguktól kigondolt álláspontjukra: szükség van a törvényi szabályozásra, annak betartatására. A bűnmegelőzési szakemberek magyarázataikkal, a rendelkezések ismertetésével különbséget tettek a törvény szerint vétséget elkövető, esetleg kíváncsisága okán a drogot kipróbáló egyszeri felhasználók segítése, valamint a mások életének romba döntésével saját előnyszerzésüket lelketlenül megvalósító drogkereskedők tevékenységének szigorú üldözése között.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.