Szimulációk, nyestek, fura fegyverek

2019. 01. 09., sze - 15:55
Zsaru Magazin

Többször írtunk a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) különféle intézeteinek munkájáról, de eddig kevés szó esett arról, mennyit segít a balesetekről készített szakvélemények elkészítésében a számítógépes szimuláció, valamint mekkora feladat a szakvéleményt a bíróság előtt megvédeni.

Az NSZKK Veszprémi Intézetében jártunk, ahol egyebek mellett ezekről is beszéltünk.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Veszprémi Intézetének központi épületében igazságügyi orvos szakértő, igazságügyi pszichiáter, pszichológus, vegyész, közlekedési és gépjárműszakértő szakterületen folyik a szakértői munka, de itt végzik a véralkohol-vizsgálatokat is, főként a rendőrség által beküldött vérmintákat és a boncoláskor levett vérmintákat vizsgálják az ittasság megállapítása céljából. Az NSZKK Veszprémi Intézetének székesfehérvári kirendeltségén igazságügyi orvos szakértő és pszichiáter szakértő végzi a munkáját. Az intézet klasszikus igazságügyi kriminalisztikai szakértői, úgymint: nyom-, fegyver-, írás-, okmány-, ujjnyomszakértők a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság telephelyén tevékenykednek. Az orvos, pszichiáter és pszichológus szakértők bírói, ügyészi pályaalkalmassági vizsgálatot is végeznek.

 

A bíróságon is meg kell védeni

Kacsur Istvántól, az NSZKK Veszprémi Intézetének vezetőjétől azt kérdezzük elsőként, mely területeken a legsűrűbb a munka. Azt mondja, az igazságügyi orvos szakértők leterheltsége igen erős, és nem csak azért, mert gyakran kell bűncselekmények helyszínén, halottszemlén dolgozniuk, testi vizsgálatokat és persze boncolásokat végezniük. A munka mennyiségét növeli, hogy készenléti szolgálatot is teljesítenek, készenlét esetén pedig a nap huszonnégy órájában elérhetőnek kell lenniük. Illetékességi körük Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye területére terjed ki.

Bőven akad munkájuk a pszichiátereknek is, a büntetőügyeken kívül ők számos polgári peres eljárásban is dolgoznak, és – hogy egy egyszerűnek tűnő példát említsünk – ki gondolná, mennyi feladatot adhat számukra például egy-egy vitás végrendelet…

Ritkábban esik szó a szakértői munkával kapcsolatban arról, hogy a szakértői véleményt a bírósági eljárásban meg is kell védeni. Kacsur István szerint ez nagyon fontos része a munkának:

– A tárgyalásra a szakértőt is megidézik – mondja. – Neki pedig a bíró, a vád vagy a védelem képviselője részéről felmerülő valamennyi kérdésre azonnal választ kell adnia. És arra is reagálnia kell, ha az ügyben új adatok merülnek fel. Olyanok, amelyek alapján változhat egy-egy ügy megítélése. De az is megeshet, hogy más szakértőt is kirendelnek, aki más adatok alapján eltérő következtetésre jut, és olykor azzal szemben is meg kell védenie a szakvéleményét.

 

Közös munka

Az NSZKK Veszprémi Intézetének vezetője, Kacsur István nemcsak intézetvezető, de igazságügyi gépjármű-közlekedési műszaki és közúti közlekedésbiztonsági műszaki szakértő is. Szakterülete újdonságairól faggatjuk, és hamar kiderül, ma már ezen a területen is sokat segítenek a fejlett számítógépes szimulációs programok.

– Az általunk használt balesetelemző szimulációs programok a legkorszerűbbek közé tartoznak – mondja. – Ezekbe a szimulációkba olyan járműveket hívunk be, amelyeknek valós tulajdonságai vannak, úgymint fékezhetőség, kormányozhatóság, de fontos adat, ami a tömegükre, deformálódásukra vonatkozik, és a baleset helyszínén rögzített adatokból: ütközési hely, jármű-deformációk, sodródás és ütközés utáni véghelyzetekből próbáljuk rekonstruálni a baleseti folyamatot, hogy válaszokat adhassunk a kirendelő hatóság kérdéseire. Az is előfordul, hogy a rendőrség a baleset helyszínére hívja a szakértőt, mert úgy gondolja, hogy a helyzet helyszíni megítélése különleges szakértelmet kíván. Ilyenkor mi magunk is rögzítjük a nyomokat, sőt ma már drónokat is igénybe veszünk ehhez. A gyakorinak mondható gyalogosgázolások esetén adandó szakértői véleményhez is hasonló segítséget nyújthatnak az említett balesetelemző szimulációs programok.

A különféle szakértőknek gyakran kell együttműködniük. Például cserbenhagyásos balesetek esetén.  Ezekben az ügyekben a rend­őrség a helyszínre orvos,  műszaki és nyomszakértőt  rendel ki, akik közösen vizsgálják a holttest és a jármű sérüléseit, az egyes sérüléseket egymásnak megfeleltetik. Megállapítható, hogy milyen jellegű, kialakítású jármű gázolt, a helyszínen maradt anyagmaradványok alapján a jármű színe, típusa, évjárata is sok esetben behatárolható. Az idő ekkor döntő fontosságú. A forró nyomon elindulva a rendőrök az esetek nagy részében megtalálják a már garázsba vagy pajtába bezárt sérült, szennyezett gépkocsit. A mikronyomok elemzésében a nyomszakértők működnek közre. Sokszor kérdés az is, hogy ki vezette az autót. Évekkel ezelőtt egy oszlopnak ütköző és a balesetet okozó sofőr áthúzta a mellette ülő és az ütközés során életét vesztett utasát a vezetőülésbe, mondván: ő vezette a gépkocsit. De a közlekedési és gépjárműszakértő, valamint az orvos szakértő közös munkájának eredményeképpen kiderült, hogy az autót az életben maradt férfi vezette, és amit tett, azzal a felelősségre vonást akarta elkerülni.

 

Rongálások, hamisítások

Azt már a bevezetőben is említettük, hogy az intézet klasszikus igazságügyi kriminalisztikai szakértői, úgymint: nyom-, fegyver-, írás-, okmány-, ujjnyomszakértők a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság telephelyén tevékenykednek. Ott egy csinos fegyverkiállítást is megnézhetünk, amelyben fura történetű szerkezetek láthatók. Házi gyártmányú, talált vagy bűnesetekben használt gépkarabélyok, puskák…

– A fegyverszakértő minden olyan ügyben dolgozik, amelynek fegyverekhez köze lehet – mondja Takács Gyula igazságügyi fegyverszakértő. – Így a bűneseteken kívül a magánemberek, gyűjtők, vagy, ahogy én szoktam fogalmazni: többségükben gyűjtögetők visszaélesített (így értékesebbé, egyben persze veszélyessé tett), talált vagy fegyverrajongó barkácsolók saját maguk gyártotta fegyvereivel, továbbá a vadászbalesetekkel kapcsolatos ügyekben, de mi végezzük a lőterek biztonságának ellenőrzését is. Évente százas nagyságrendű esetet kell vizsgálnunk.

Aztán egy eredeti Winchester puskát mutat, amelynek egykori tulajdonosa több évet szolgált a francia idegenlégióban, ahol leszereléskor megkapta ajándékba a fegyverét. Hogy miképpen hozta Magyarországra, nem tudni, de amikor a lányával összekülönbözött, a lánya félelmében feljelentette, mondván, engedély nélkül tart otthon puskát. Dobtáras gépfegyvert nézünk aztán, amelyet illegális vadászatokhoz használtak.

Kovács Géza Balázs nyom- és okmányszakértő arról mesél, Magyarországon a nyomszakértő munkája sokrétű. Külföldön a nyomszakértők szakosodnak, vannak külön lábnyom, zár- és eszköznyomok azonosítására specializálódott kollégák, nálunk ezek mind a nyomszakértők munkájához tartoznak. Gyakoriak a rendszámokkal kapcsolatos visszaélések és a gázórák hitelesítő plombáinak megrongálása, meghamisítása. Amúgy pedig a nyomszakértő munkájában nincs két egyforma ügy, nagyon szép logikai játék ez olykor. Hallunk egy történetet egy gépkocsiról, amelynek megrongálták a fékcsöveit, ám mielőtt az összeesküvés-elméletek irányába ment volna a nyomozás, a tüzetes mikroszkópos vizsgálat eredményeképpen a nyomszakértők négylábú elkövetőre kezdtek gyanakodni, különösen nyestre. És amikor a Veszprémi Állatkertből kaptak kölcsön egy kipreparált nyestállkapcsot, a fognyomok azonosítása után kiderült, valóban nyestek voltak az elkövetők.

Végül Kacsur István azt is elmondja még, hogy valamennyi szakterületen kiemelkedő színvonalú eszközökkel dolgozhatnak, ami nagyban segíti a munkát, amit a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Veszprémi Intézetének munkatársai amúgy is kitűnően végeznek el.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Két határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Kamionban alvázára kapaszkodtak fel

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.