Szimulálták a veszélyeket

2020. 11. 25., sze - 15:47
Zsaru Magazin

Szinte naponta olvashatunk arról, hogy lakott területen belül, illetve kívül gyalogosgázolás történt.

Az őszi–téli időjárás-változást sokan nem veszik figyelembe, amikor sokkal korábban sötétedik, illetve ködös, esős időben sokkal nehezebb észrevenni egy gyalogost még egy jól kivilágított útszakaszon is.

Három hír az elmúlt napok tragikus kimenetelű balesetei közül: „Halálra gázoltak egy gyalogost Felsőkelecsényben”, „Halálos gyalogosgázolás Pécs külterületén”, „Halálra gázoltak egy gyalogost Nyíregyházán”. Bár a vizsgálat még mindenhol tart, így a pontos okokat nem tudni, de ebben a szürke, ködös időben fokozottan kell figyelni mind a járművezetőknek, mind pedig a gyalogosoknak.

Hogy mennyire nehéz vagy akár lehetetlen észrevenni sötét útszakaszon a gyalogost, erről tartott egy nem szokványos, de nagyon látványos szimulációs bemutatót a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlekedésrendészeti főosztálya.

– Sokan az őszi és a téli időszakban is ugyanúgy közlekednek, mint tavasszal vagy nyáron – mondta a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Balogh Ádám alezredes, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. – Nem veszik figyelembe az évszakok sajátosságait. Holott korábban sötétedik, ködös, párás az idő, az útburkolat is nedves, csúszós. A balesetek nagy része megelőzhető lenne, hogyha mindenki alkalmazkodna a megváltozott időjárási viszonyokhoz. Az autósok indulás előtt szánjanak időt a hó és a jég eltávolítására, valamint a páramentesítésre. Minden körülmények közt biztosítsanak elsőbbséget a gyalogosnak, fokozott figyelemmel közelítsék meg a gyalogátkelőhelyeket. Többsávos útnál pedig semmilyen körülmények között ne menjenek el olyan jármű mellett, amely az egyik sávban megállt a zebra előtt, mivel annak sofőrje minden valószínűség szerint egy gyalogost enged át az úton.

A gyalog közlekedők számára is nagyon fontos, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak zebrán, illetve a lámpa zöld jelzésénél haladjanak át, semmilyen körülmények között ne pirosban. Semmi esetre se lépjenek le az úttesten olyan helyszínen, ahol kitakarja őket egy jármű. Valamint menet közben ne használják se a mobiltelefonjukat, se fülhallgatót, mivel ezzel kizárják a külső zajokat. Mielőtt lelépnek az úttestre, minden körülmények között győződjenek meg arról, hogy az érkező gépjármű vezetője észleli a gyalogos jelenlétét, illetve azt, hogy valaki át akar kelni az úttesten. Legyen szemkontaktus, a gépjárművezető pedig jelezze a gyalogosnak, hogy átengedi az úttesten. Könnyítsék meg a gépjárművezetők helyzetét azzal, hogy nem sötét ruházatban közlekednek, hanem kiegészítőként valami jól látható, fényvisszaverő eszközt, esetleg adott esetben egy villogó eszközt viseljenek.

A szimulációs bemutatón azt tapasztalhatták a jelenlévők, hogy mennyiben könnyíti meg az észlelést egy láthatósági mellény. A sajtó munkatársai beülhettek egy autóba, és elindultak a teljesen sötét útszakaszon.

Először a sötét, kivilágítatlan út mellett egy sötét ruhába öltöztetett bábut kellett észlelnie a járművezetőnek. Az autók világítása megfelelően működött, a sebesség körülbelül 70 km/h körüli volt. Bár nem haladt nagy sebességgel, ennek ellenére a sötétben „felbukkanó” gyalogost szinte mindenki már csak féktávolságon belül észlelte, és el is ütötte. Megdöbbentő volt látni, hogy bizony többeknek nem sikerült a bábu előtt megállniuk.

De hogy még nagyobb legyen a kontraszt, a második szimulációs bemutatónál az úton álló „gyalogos” már láthatósági mellényt, illetve egy fényvisszaverős táskát is kapott. Ennél a helyzetnél már minden próbálkozó abban a pillanatban észlelte a gyalogost, amikor az autó fényszórója megvilágította, közel 50 méterrel a bábu előtt pedig már meg is álltak.

A szimulációs bemutatóról a police.hu-n, illetve a Facebookon, a BRFK információs portálján találhatnak videót is.


MÁTYÁSI GYÖRGY
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segített

Szabadnapos rendőrt értesített egy sértett, akinek nyitva hagyott autójából ellopták pénztárcáját, benne személyes irataival és készpénzével Mezőkövesden.