Színes nap Miskolcon

2019. 01. 30., sze - 13:22
Zsaru Magazin

Fegyverdörgéssel, kutya­ugatással és pajzscsattogással szólították meg január 16-án a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumba látogatókat az éppen az első vagy második évfolyamon érlelődő zsarupalánták, oktatóik és az intézmény vezetői.

Valóban gyakorlatias bemutatót tártak a pályaválasztók, a szakma iránt érdeklődők elé a rendőrségi utánpótlásképzés borsodi bázisán. Sokrétű, lendületes és közvetlen hangvételű börze várta a közel háromszáz középiskolás diákot.

– Olyan nyílt napban gondolkodtunk, ami látványos kedvcsináló, ugyanakkor alkalmas arra is, hogy a mindennapokról fellebentse a fátylat – mondta Kőhalminé Mizsei Orsolya őrnagy, főreferens. – Arra törekedtünk, hogy oktatóink mellett a korcsoport nyelvén beszélő, számukra hiteles diákok és a rendőrmunkát naponta végző-gyakorló zsaruk is a szemlélődők és kérdezők rendelkezésére álljanak. Lehetőséget adtunk arra, hogy mindenki bejárhassa az iskola tereit, benézhessen kollégiumi szobán át a kondicionálóteremig vagy a különleges szakképzéseket szolgáló kabinetekig mindenhová. Három bemutató adta meg az alaphangulatot az alakulótéren. A csapatszolgálati együttműködést diákjaink szemléltették, míg a másik két, a rendőri munka kedvelt, irigyelt szakterületébe igazi profik adtak betekintést.

A gimnázium diákjai védőpáncélban, pajzsokba burkolózva dobogtak az aszfalton. Alakzatokat vettek fel, majd a szervezett mozgásformák után a teniszlabdákkal támadó tömeget szimbolizáló tanulótársaik kezelésébe és kiszorításába fogtak. A közrendvédelmi terület egyik speciális szeletét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság (B.-A.-Z. MRFK) kutyás szakszolgálata ismertette, a bevetési feladatokat ellátó Bükk mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály (mekta) saját palettájáról hozott szemléltető programot.

A kutyások előbb szájkosaras munkát végeztek négylábú segítőikkel. A mindennapi életben előforduló eseteket szimuláltak, megteremtve azt a légkört, amiben a pályára voksolóknak majd helyt kell állniuk. A csibész zsarunak intézett kötözködő kérdésére egy felugró német juhász adott választ, ezután az ebek vezetőik parancsára szájkosár nélkül egzecíroztatták a „rosszakat”.

A Bükk mekta személyvédelmi bemutatóval készült. A nézősereg ízelítőt kapott a jogszerű és rendkívül hatékony technikákból, amikkel az intézkedés alatt együttműködőket, annak passzívan ellenállókat vagy a védett emberre akár lőfegyverrel is támadó agresszorokat küzdenek le a zsaruk.

Akiket megérintett a vaktöltényes fegyverek ropogása, azok a lőtéren vehettek magukhoz további tudnivalókat. Hamar kiderült, leginkább csak a filmekben van úgy, hogy a főhős előkapja a pisztolyt, és lő. A rendőrségnél más a módi, a valóságban egyébként is minden egy kicsit másképpen van.

– Terheléses lőgyakorlatot mutattak be diákjaink, ez a feladat másodikos anyag – ismertette Szentesi Tibor törzszászlós. – Nem csupán azért terheléses, mert a nők 14,5 kilós lövedékálló mellényben teljesítik a lövészetet. Igyekszünk szervezetükre egyéb eszközökkel is plusznyomást gyakorolni. Életből kölcsönzött, valós esetek vizsgálatán alapuló szituációt teremtettünk, amikor a járőrkocsiból kiszálló rendőrnek futva kell megközelítenie a „tűzvonalat”. A mellényben-bakancsban, teljes felszerelésben futás eleve növeli a pulzust, a zsaruknak ebben a felfokozott állapotban kell leküzdeniük a célt. A feladat számukra ezzel nem ér véget, a valódi rendőrmunka nagyon komplex.

Csomor Vivien Kitti és Micskei Klaudia elsős tanulók. A bemutató kedvéért szívvel-lélekkel és imponáló magabiztossággal álltak bele a számukra csak jövőre kötelező tananyagba. Trappoltak, robogtak, lövés előtt figyelmeztették a „lőlapot”, de mivel az hallgatásba burkolózott, célzott lövésekkel iktatták ki. Alig ültek el a dörrenések, már mentőt is kértek a célponthoz, akit a valódi tűzpárbaj után elsősegélyben is kell részesíteni – hiába fogott fegyvert korábban a hatóságiakra. Ezután fegyver nélküli, de ugyanúgy izgalmas feladatellátást mutatott be Fónagy István őrnagy, az intézkedés-módszertani és lőkiképzési munkacsoport főtanára diákjaival. Egy kocsmai verekedés szakszerű rendőri reagálását nézhették végig a látogatók.

Csöndesebb, elmélyültebb szakmai síkon reprezentáltak a megyei bűnügyi technikai főosztály tisztjei. Sótész Zoltán őrnagy és Maruzs István százados a korszerű helyszíni szemlékről, a nyomkutató eljárásokról és az elsődleges nyomozati cselekmények fontosságáról rögtönöztek interaktív előadást. Akit a gazdag rendőrségi választék még ennél is erőszakmentesebb része érdekelt, az is megtalálta a számítását. Lovassyné Németh Mária alezredes és kollégái a B.-A.-Z. MRFK közlekedésrendészeti főosztályát képviselték.

– Mai programunkkal igyekeztünk leképezni azt a sokszínűséget, amit a testület kínál – magyarázta Bagi István ezredes, a szakgimnázium igazgatója. – Egy nemzetközi konferencián látott napvilágot az az elemzés, ami bajorországi rendőrök pályaválasztási motívumait vizsgálta. A sorai közt figyelemre méltó arányban felsőfokú végzettségű hivatásosokat felvonultató testületben a „miért?” kérdésre a válaszok zöme az volt: szeretnének izgalmas, változatos munkahelyen dolgozni. A német bérviszonyok szerint a zsarujövedelem teljesen átlagosnak számít. A rendőrök a kalandos pálya ígérete mellett azt is megfogalmazták, hogy tetszik nekik a magas lakossági elfogadottság, a bizalom, az, hogy megnézik őket egyenruhában és szolgálati autóban. Hasonlóképpen gondolkozunk, a hivatással rokonszenvezőknek ezért mutattuk be a lehető legrészletesebben a testület munkáit. Miskolc vonzáskörzete Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megye is, most is utóbbi megyéből érkezett a legtöbb érdeklődő. De akadt, aki Jászberényből, Békéscsabáról utazott hozzánk. Nincs titkunk a leendő diákok előtt módszereinkről, képzési technikáinkról. Célunk, hogy mindenkit felkészítsünk és eljuttassunk arra a szintre, hogy képes legyen megállni helyét szolgálati területén. Az első vizsgáig tekintettel vagyunk az egyéni különbségekre, hátterekre, igyekszünk egy szintre hozni a képességeket, a számonkérésnél azonban már nem teszünk, nem tehetünk különbséget. Sokan érkeznek azzal, hogy snájdig, illetve csinos rendőrként öltsenek uniformist, ezt tükrözi, hogy tornatermi kapacitásunkat bővíteni kellett. Másokat ráhatással ösztönzünk arra, hogy jó fizikai állapotú, a lakosság számára aktívan segíteni képes hivatásosok váljanak belőlük. A pedagógiai módszertan tekintetében is naprakészek vagyunk, folyamatosan aktualizáljuk eszközeinket. Felismertük például, hogy bizonyos tananyagok hagyományos oktatása nem eléggé hatékony a mai generáció számára. Ugyanez a digitális világba született korcsoport azonban órákig képes interaktívan követni és elsajátítani a tananyagot, ha tanáruk okoseszközökön, a közösségi oldal zárt csoportjában szólítja meg őket

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hat határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.