Szolgálati kutyatár Ózdon

2018. 08. 09., cs - 14:39
Zsaru Magazin

Fejében törvénytelen szándékot forgató gonosztevő vagy semmilyen macska nem szívesen lettem volna Ózdon július 24-én délelőtt.

Aligha fűlött volna hozzá a fogam, hogy 25 kutyaszempár kövesse minden mozdulatomat.

Úgy meg pláne nem, ha tudom: képzett rendőrebek fixíroznak a zöldben, a lelátón és a vízparton. A blökik közös gyakorlásra gyűltek össze előbb az ifjúsági parkban, aztán a városi stadionban, majd a közeli horgásztónál egyesítették erőiket. Növendék és felnőtt ebnek petárdával és vezényszóval zajlott a tréning.

– A megyében megbecsült a kutyás szolgálati ág – mondta Zentai György törzszászlós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kiképző-kutyavezetője. – Ez megmutatkozik a napi munkát segítő ebek számában, jelenleg 42 van megyeszerte, emellett 36 kolléga szerzett kutyavezetői képesítést. Kéthetenként rendszeresen foglalkozásokat tartunk, egyfelől a szinten tartás végett, másrészről a munkatársak és társaik új és új módszereket, kunsztokat tanulnak a minél hathatósabb feladatellátás érdekében. Igyekszünk változatos helyszíneken gyakorolni, ennek két oka is van. Így kívánjuk elérni egyrészt, hogy a kutya a tanult és elvárt végrehajtást ne földrajzi területhez, ismert helyszínhez kösse. Tehát kiragadjuk őt megszokott közegéből, és arra trenírozzuk, hogy a feladataira összpontosítson, és utasításra bármilyen helyzetben ellássa őket. A másik megfontolás, hogy minél többféle tereppel, talajjal, atmoszférával ismerkedjenek meg, ne zavarja össze őket éles helyzetben egy-egy új környezet. Városi és lakott területen kívüli, természetes helyszínek mellett minden olyan területre megpróbálunk felkészülni, ahol szolgálati feladatok adódhatnak. Hiszen érkezhet riasztás ipari létesítményből, közösségi közlekedési eszközről, kaphatnak tömegkezelési feladatot koncerten vagy sportlétesítményben. Februári képzésünkön például szintén Ózdon, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark óriási belső helyiségeiben gyakoroltunk. Aztán egy diszkóban zene, lámpák, füst, tehát valódi szórakozóhelyi hatások mellett kaptak feladatokat a négylábúak. Mai képzésünkbe is csempésztünk szokatlannak tekinthető kihívást. A már szolgálatban álló ebeknek a parkban meglepetésingerek mellett kell teljesíteniük. A stadion pedig a növendék kutyáknak lesz új terep, ezután pedig vizes közegbe visszük őket.

A kutyákat szállító kocsikaraván a park menti úton állt meg, a zsaruk sorra kiengedték kenneljeikből a négylábú kényszerítőeszközöket. A Miskolcról, Kazincbarcikáról, Tiszaújvárosból, Szerencsről és helyből összesereglett hatósági kutyakompániát vezetőik lemozgatták, természetesen pórázon. Nem csupán a parkot látogatók biztonságáról gondoskodtak így, de azért is, mert a tökéletes fegyelmezettség ellenére a szolgálati kutyákban is munkál az ősi ösztön. Kontroll nélkül felállítanák a hierarchiát, eldöntenék a csoporton belül, hogy ki az alfahím és a vezérszuka, kinek hol a helye az erősorrendben. Egytonnányi egymásba gabalyodó, szerepkereső állat helyett így tökéletesen megrendszabályozott hatósági segítők rótták komótos köreiket, rágták kedvenc labdájukat, majd kezdődött a valódi munka.

A reménybeli szolgálati állatokra egyéves koruk tájékán minősítő vizsga vár. Itt dől el, alkalmasak-e a munkára. A megmérettetésre a „kamaszokat” tulajdonosaik, majdani vezetőik készítik fel, a városi stadionban a „juniorok” külön képzést kaptak. Fegyelmező gyakorlatokon az engedelmességet tesztelték, majd nézték nyomkövetési adottságaikat, fogáskészségüket, figyelték az ösztönváltást: azaz hogyan, milyen dinamikával ébred fel területvédő és zsákmányszerző ösztönük. A rendőrkutyának tűrnie kell a környezeti ingereket, nem rettenhet meg, de még csak koncentrációját sem veszítheti el motorzaj, fegyverdörgés közepette sem. Utóbbi sokk modellezésére riasztólövéseket adtak le a zsaruk. A növendékek jól teljesítettek, okos szemükben sem félelem, sem dezorientáltság nem tükröződött.

Az ifjúsági parkban a „nagyok” szintén fegyelmező gyakorlatokkal hangoltak. Ők már profi szinten, vezetőjükkel valódi összhangban hajtották végre a parancsokat. Rajongó tekintettel lesték a zsarukat. Az alapvető „áll, ül, fekszik” engedelmességi szentháromságon túl úgy és arra mentek, ahogyan azt követelték tőlük. Vagy éppen utasításra helyben maradtak, és csak hívásra loholtak felcsapott farokkal a vezetőjükhöz. Egyéni gyakorlások után a közös képzés esszenciája, a csoportos csibészelés következett. Itt is a harci szellem kiváltása volt a cél, de kétszeres nehezítéssel. A pórázra fogott kutyáknak egymás közvetlen közelében, társaik sokszoros acsarkodása mellett kellett a védőbundába öltözött segítőre támadni. Nem akadályozhatták egymást a gyakorlatozásban, és további zavaró hatásként durranó füstbombát is aktivizáltak a közelükben. Két sorban felállva, szájkosárban, nyakörvnél fogva úgynevezett rövid üttetést gyakoroltak. Majd pórázról lendületesebb, hosszú üttetést: a középen szaladó csibésznek elég kellemetlen pillanatokat okoztak. A leginkább a rögbimeccsek jeleneteire hasonlító test-test elleni küzdelem után a blökik egyesével rejtekhelyről kitámadást, majd járőrpár intézkedésének biztosítását gyakorolták.

Asztalos Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság helyszínelő alosztályának vezetője Rúnával kábítószer-kereső feladatot is megoldott. A hétéves kutatókutya a tíz gyepre rakott csomag közül magabiztosan választotta ki a drogot rejtő hátizsákot. A végrehajtás után az alezredes egy óvatos érdeklődéssel felbukkanó óvodáscsoportot vett pártfogásba. A kicsiket a dolgozó egységektől biztonságos távolságban leültetve magyarázta az éppen folyó gyakorlat lényegét:

– A kutyáknak a munka után szükségük van valamiféle elismerésre. Ez lehet a megszerzett csibészkar, amivel diadalmasan szaladnak pár kört, és lehet a labdájuk, amit gazdájuktól kapnak meg. De ugyanígy pozitív impulzus számukra, ha megfutamítják, elüldözik a támadót. Látható, hogy az igazoltatási gyakorlatnál a rendőrnek már nem is kell külön utasítást adni. Elég, ha a bűnözőt játszó segéd támadólag felemeli a karját – már kap is rá egy szorító állkapcsot.

A közös gyakorlat a horgásztónál folytatódott, ahol az ebek vízhez való viszonyát, problémamegoldó képességét tesztelték. Ezúttal Zentai György törzszászlós öltött bundát, és egy 2,5 méter széles ág túlpartjáról ingerelte-hívta sorban a kutyákat. A blökik többnyire mindennemű hezitálás nélkül vagy egészen rövid tanakodás után vetették bele magukat a vízbe, majd a meredek parton kikapaszkodva szorongatták a csibészt. Egyértelmű volt: az idegen közeg leküzdése sem okoz nekik gondot, ha feladatot kapnak, azt mindenképp teljesítik. A felmerülő problémát – szó szerint – mint a vizet rázták le magukról. Már csak ezért sem lettem volna macska vagy bitang a közelükben.

 

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Időben érkeztek

Nem észlelte a tüzet az a három jászalsószentgyörgyi gyermek, akiket rendőrök hoztak ki abból a házból, amelynek alsóépülete lángolt.