Szomszédképzés Nagytétényben

2019. 11. 13., sze - 13:17
Zsaru Magazin

A rendőrség járművezetés-technikai kiképzői nem mennek a szomszédba a szakmai tudásért, ám azt nem veszik rossz néven, ha a szomszédból érkeznek hasonló célból hozzájuk.

A magyar oktatók a román kollégák tízfős küldöttségét képezték ki három héten keresztül Nagytétényben.

A simán gördülő szolgálati járművek mellett egy egészen új korszak is elindult a különleges tanfolyammal. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) szakemberei magas szakmai, államközi tárgyalások után fogadták szeptember 30. és október 18. között a külhoni kollégáikat.

– Egy miniszteri szintű megbeszélésen került szóba, majd tavaly novemberben a két ország rend­őrfőkapitánya között már konkrét formát öltött az az elképzelés, aminek eredményeképp megkezdhettük romániai munkatársaink oktatását – mondta Kovács Márk alezredes, a ROKK jármű-vezetéstechnikai osztályának helyettes vezetője. – A román fél kérése egészen egyértelmű volt: az ottani rendőrség egészében szeretnék a nálunk bevezetett járművezető-képzést hazájukban meghonosítani. Egészen az alapoktól felépítve a képzési folyamatot, első lépésben tíz majdani instruktor oktatását kérték tőlünk. Náluk eddig a hivatásos állomány számára nem létezett semmiféle rendszeresített vezetéstechnikai kurzus, így a mi sztenderdjeink megfigyelése, elsajátítása mellett az ő leendő oktatóinak a tudásbeli felvértezését is ránk bízták. A tízfős küldöttséget Románia több részéről válogatták, városi kapitányságoktól, megyei szervektől, beavatkozó egységektől, jellemzően közlekedési területről. A nálunk vendégeskedő és tanuló szakmai stáb mellett képzéseink gyakori látogatója volt a kezdeményezés egyik fő támogatója és szervezője, a magyarországi belügyi attasé, Ciprian-Vasile Maftei is, aki figyelemmel kísérte a folyamatot, és olykor maga is részt vett egy-egy gyakorlati oktatáson. Dsupin Ottó dandártábornok, a ROKK igazgatója a román belügyi attaséval egyeztette a pontos igényeiket. Feltérképezve előzetes felkészültségüket készítettünk egy részletes munkatervet, így alakult ki a háromhetes program. Osztályunk a hazai hivatásos állomány többféle képzésével foglalkozik, így kapacitásunk eléggé lekötött. Tanpályánknak is van egy bizonyos áteresztőképessége, így keresnünk kellett egy olyan időszakot, amikor lelkiismeretesen tudjuk vállalni szomszédjaink oktatását. Az időjárás kegyes volt hozzánk, a csapadékmentes, langyos ősz ideális volt a tanfolyamhoz.

Elmélettel kezdték a napokat a nagytétényi tanpályán, a Készenléti Rendőrség Birta Mihály törzs­zászlós személyében tolmácsot biztosított annak érdekében, hogy maradéktalanul, hiba nélkül értelmezhessék a magyar fél mondanivalóját a vendégek. A képzésben a vezetéselméleten kívül szerepeltek elsősegélynyújtási ismeretek, ennek átadásában a ­Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kiképzési osztályáról Unyi Attila főtörzszászlós volt a kiképzők segítségére.

– A tanpályán bemutattuk a borító-mentő szimulátort, amiben az esetleg feje tetejére állt járműből való kijutást gyakorolhatták a román kollégák – folytatta az alezredes. – A képzés oroszlánrészét természetesen maga a szakmai gyakorlat tette ki, ezt többféle járműtípusra bontva oktattuk. A nálunk a szolgálati autók vezetéséhez előírt alapügyintézői és a megkülönböztető jelzések használatához rendelt emelt szintű képzés elemeit mutattuk be. A csúszásokra adható kívánatos reakciók elsajátításához az úgynevezett skid cart vetettük be, ezzel az autóval mindenki találkozott, aki részt vett képzéseinken. A speciális járművet kerekei kiemelésével gyakorlatilag kormányozhatatlanná tudjuk tenni, így modelleztük – természetesen a tanpályán – a jeges útfelületen fellépő fizikai hatásokat. A különböző vezetéstechnikai elemeket terelőkúpokkal kialakított feladatsoron gyakorolták a vendégek járőrautóval, rendőrségi csapatszállításra rendszeresített kisbusszal és terepjáróval. Utóbbi járművel az aszfaltozott tanpálya körül kialakított terepakadályok leküzdésének mikéntjét is gyakoroltattuk. Rézsűn, extrém kaptatón és lejtőn, laza talajon és sárban is irányítaniuk kellett az autót. Az órarendet úgy alakítottuk ki, hogy helyet kapjon benne távvezetés is egy oldottabb programpontként, némi turisztikai látványosságot is belecsempésztünk a Balaton érintésével. Ugyancsak érdekesebb résznek szántuk a zalalövői ZalaZone bemutatását, ezen a modern tesztpályán különböző gyártók gyűjtenek tapasztalatokat újításaikról, a holnap konstrukcióiról. Szintén a kikapcsolódást célozva meghívtuk vendégeinket egy dunai hajókirándulásra is, amelyen Orosz Ferenc törzszászlós, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyomozója adott tájékoztatást a hajósképzésről. A fővárosi hidak alatt elhaladva, a Margitszigetet megkerülve a román kollégáknak elmondásuk szerint különleges élményben volt részük. Tempós vezetési gyakorlatot szerveztünk az Euroringre, itt a nagyobb sebesség melletti kanyartechnikákra, járműuralási elvekre hívtuk fel a figyelmüket. A képzésről drón segítségével légi felvételeket is készítettünk, ennek kettős hasznát vettük-vesszük. Az oktatásban részt vevők egy másik perspektívából is megnézhették feladataik teljesítését, míg az elkészült anyagot mi is használni fogjuk oktatási és promóciós céllal.


EREDMÉNYES TANFOLYAM

A háromhetes tanfolyam több pozitív hozadékkal is járt. A román kollégák egy tanúsítvánnyal szavatolt vezetési képesség birtokába jutottak, emellett megtanulták a tudásátadás stratégiáit is. Ezek birtokában a későbbiekben saját munkatársaikat fogják képezni, miután hazaértek állomáshelyükre.

A képzés létrejöttében részt vállaló, a küldöttséget fogadó rendőri vezetők, Dsupin Ottó dandártábornok, Pinczésné Kiss Klára ezredes, a ROKK igazgatóhelyettese, Lakatos Attila Csaba alezredes, kiképzési igazgatóhelyettes, Bakos Norbert alezredes, osztályvezető és Kovács Márk alezredes meglátása szerint szakmadiplomáciai szempontból is mérföldkőnek tekinthető a két állam rendőrségei közti efféle együttműködés.

A használható tudás mellett az oktatáson részt vevők minden bizonnyal magukkal viszik majd tapasztalataikat a magyar kollégák felkészültségéről, vendégszeretetéről. A látogatók és a házigazdák a búcsúzásnál kölcsönösen megajándékozták egymást.

Az oktatás jó hangulatáról árulkodtak az egymás iránti gesztusok is: a nagytétényi oktatók egyik nap házias pörkölttel vendégelték meg a román kollégáikat, akik azután flekkensütéssel viszonozták ezt a meghívást.

 

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértő Vaskútnál

A magát szír állampolgárnak valló férfit a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Határsértők Katymárnál

Afgán állampolgárnak vallották magukat azok az illegális migránsok, akik Katymárnál jogellenesen akartak az országba bejutni.

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.