Szót ért emberrel, állattal

2017. 12. 06., sze - 19:08
Zsaru Magazin

Több mint negyedszázada tagja a testületnek Pusch Szilárd főtörzszászlós, a Szigetvári Rendőrkapitányság Szentlőrinci Rendőrőrsének körzeti megbízottja.

Szentlőrincen is több mint 25 éve dolgozik, ebből 24 esztendőt körzeti megbízottként szolgált.

Sokoldalú személyiség, a sport mellett az állatok rajongója. Helesfán nőtt fel, ma Bükkösdön él.

– E két falu mellett Cserdi, Kán és Dinnyeberki tartozik még a működési körzetembe – mutatta be területét a főtörzszászlós, akit mindenki ismer a környéken. – Az általános iskola elvégzése után katonai képzést választottam, majd 1992. szeptember 1-jén szereltem fel a rendőrséghez. Gyerekkoromban távfutó voltam, kerékpározással is foglalkoztam, azonban az iskolák elvégzése után évekig tartó kihagyás következett, nem sportoltam versenyszerűen. A komolyabb futóedzéseket 2014-ben kezdtem el ismét. Az újrakezdésnek meglehetősen prózai oka volt: a Tisza-tavi futóversenyen induló csapatunkba kellett egy 40 év feletti tag. Elvállaltam, két hetem volt felkészülni. A távot teljesítettem ugyan, de rengetegen lehagytak. Ez adta meg a löketet ahhoz, hogy nekiálljak az edzéseknek. Azóta, amikor csak alkalmam van futok, és versenyeken indulok.

A maraton még várat magára, de a Pécs–Orfű félmaratonit, illetve a Pécs-Pogány repülőtéri éjszakai futóversenyen a felét már sikerrel teljesítette. Sőt, a megyeszékhely és Harkány közötti 25 kilométeres távolságot is legyőzte már. Indult terepduatlonban az országos bajnokságon, itt a futás mellett kerékpár nyergében is helyt kellett állni, de rajthoz állt már jótékonysági, sőt legkisebb fiával közösen családi futóversenyen is. A 12 éves Pusch Kevin egyébként is szereti a mozgást, az ő fő sportága a tánc.

– A feleségemmel mi is jártunk egy darabig táncolni, de csak hobbiszinten – folytatta a körzeti megbízott. – A legtehetségesebb ebben a műfajban egyértelműen Kevin a családban, így ötéves korától inkább őt vittük az órákra. Mára országos bajnok táncos, tavaly junior I. kategóriában, a C standard táncokban lett első helyezett partnernőjével, akivel egy televíziós tehetségkutatóban is feltűntek. Idén egy ezüst- és egy bronzérem termett számukra a magyar bajnokságon.

A főtörzszászlós másik hobbija a sport mellett különféle állatok tartása, nevelése, a bajba jutott két- és négylábúak megsegítése. Kutyás rendőrként látott el szolgálatot 17 évig, négylábú társa tavaly vonult nyugdíjba. Az otthon tartott állatok felsorolása hosszan tart:

– Marci macskánk és három kínai palotapincsi kutyánk mellett a család két német juhásza vigyáz az udvar rendjére. Mintegy harminc papagájunk, csirkéink, „krédlijeink”, azaz törpetyúkjaink, óriás postagalambjaink és kakasaink felelnek az állandó hangzavarért. Egy mocsári és tíz ékszerteknősünk, két gekkónk, valamint a kerti tóban és a telek mögötti patakban található aranyhalaink, guppijaink, koi pontyaink és szifóink (mexikói kardfarkú halaink) állatkertünk csendesebbik részéhez tartoznak. Ha bajba jutott, elárvult állatot találunk valahol, vagy ilyenről kapunk hírt, azonnal a szárnyaink alá vesszük. Olykor szó szerint. Így neveltem már fel 14 baglyot, de varjút és feketerigót is. Naponta nagyjából egy órát vesz igénybe az állatok ellátása, de megéri. Ez egy örömteli foglalatoskodás.

KUTLÁN EDINA

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pozitív lett a drogtesztje

A rendőrök elfogtak egy 31 éves mosonmagyaróvári férfit, akinek az autójában és a ruházatában is kábítószergyanús anyagokat találtak.

 

Kerékpáros vesztettet életét

Téglás közelében egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy kerékpárost, aki a helyszínen életét vesztette.