Szünidei veszélyforrások

2018. 07. 11., sze - 15:26
Zsaru Magazin

Látványos és tartalmas programmal igazi vakációs forgatagot varázsoltak június 17-én a szigetszentmiklósi és a dunaharaszti zsaruk a környéken élőknek a Sport-szigeten.

A bűn- és baleset-megelőzési rendezvény elsősorban az általános iskolásokat szólította meg, de minden érdeklődőnek különleges élményt kínáltak.

Kilencedik alkalommal települtek ki a zsaruk és partnerszervezeteik a Duna-partra. A program neve: Szün­idei veszélyforrásokk – két „k” betűvel a végén – pontosan azért, hogy a tanév kezdetén senkit ne érjen sokk. A rendezvényt egy tragikus apropó hívta életre kilenc éve, azóta vidám köntösbe bújtatva azon dolgoznak a zsaruk, hogy a dráma többször ne ismétlődjön meg.

– Az egyik általam látogatott általános iskolában a szeptemberi becsengetés után az egyik szék üresen maradt – kezdi a program bemutatását visszaemlékezéssel Magyar Tamásné főtörzszászlós, a Dunaharaszti Rendőrőrs körzeti megbízottja, főszervező. – Tudtam, hogy így lesz, a vakáció alatt éppen én voltam kint a helyszínen, ahol életét vesztette a tanuló, sajnos belefulladt egy bányatóba. A rendezvényt azért kezdtem szervezni, hogy rendőri, társszervi eszközökkel segítséget nyújtsunk abban, hogy tanévkezdéskor mindenki újra üdvözölhesse a padtársát. Mindig az utolsó iskolahét vasárnapjára időzítjük a rendezvényt, mintegy lezárva a dolgos tanulmányi szakaszt, egyben a szünidő előtt egy koncentrált, játékos ismeretátadással figyelmeztetve a szezonális veszélyekre. A nyári vakáció az év többi időszakától sok tekintetben elkülönülő két és fél hónap. A diákok a megszokottól eltérő életritmusban, helyszíneken, megváltozott felügyelettel és érthetően felszabadultabban töltik – szándékunk az, hogy minden könnyedség mellett ők és környezetük felnőtt tagjai ilyenkor is felelősen gondolkodjanak.

Kép

A Szünidei veszélyforrásokk keretei közt az ötletgazda körzeti megbízott és segítői több eszközzel szólítják meg célközönségüket. Előadásokat tartanak a nyárra jellemző kisebb-nagyobb veszélyekről. Ezekben szóba kerül szinte minden a kullancscsípéstől kezdve a tűzrakási szabályokig, közlekedés közbeni öngondoskodástól a csónakázás veszélyein keresztül a természetes fürdőhelyek használatáig, az idegenekkel történő kapcsolatfelvételtől az átgondolt és felelős internethasználatig.

Az egész napos programhoz a zsaruknak idén segítséget nyújtott a Szigetszentmiklós és Környéke Mentőalapítvány, a Magyar Vöröskereszt Családsegítő Szolgálata, a Délegyházi–Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Dunaharaszti Polgárőrség és a település önkormányzata. A nyár beköszöntét egyértelműen jelző, napsütéses vasárnapon a pavilonoknál lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre, a színpadon tematikus kiselőadások sorozata zajlott, és nagy sikert aratott az újszerű és befogadható prevenciós játék is. A rendezők 11 „szigetnek” elnevezett állomáshelyen várták a játékosokat, ahol más-más témájú, de egyaránt a nyárhoz kötődő feladatok megoldásával lehetett tombolaszelvényeket nyerni. A megfejtések közben végbemenő játszva tanulás így a vakációhoz illeszkedően élményszerűvé vált. Az apró buksikban talán jobban meg is maradtak az így szerzett ismeretek.

Kép

A zsaruk jó érzékkel használták fel az alkalmat hivatásuk bemutatására is. Egy kisebb rendőrnapnak vagy még inkább egy kötetlen hangulatú korai toborzónak is beillően vonultatták fel a kicsik számára az eszköztárukat. Tálas Béla törzszászlós a járőrautóba invitálta az érdeklődőket, Silye Lajos törzszászlós szolgálati motorkerékpárját mutatta be. Tóth Héder Szilvia őrnagy és Halász Katalin közalkalmazott az ujj- és tenyérnyomrögzítés rejtelmeibe avatta be az esetleg leendő bűnügyi technikusokat. Kovács Zoltán hadnagy közlekedési kérdésekre válaszolt, míg Nagy Sándor Tamás törzszászlós és Varga István főtörzszászlós a rendészeti vonal iránt érdeklődőknek igen férfias, vitézi tárlatot vezetett a rendőrségnél rendszeresített kényszerítőeszközökből, fegyverekből. Az interaktivitás felől nem lehetett kétsége senkinek: kipróbálás közben messzire zengett a rendőrbot a műanyag pajzson, szünet nélkül kattogott a töltetlen gépkarabély és objektumvédelmi géppuska závárzata.

A feladatmegoldásban, próbarendőrködésben megfáradt közönségnek pihentetésül különleges látnivalóval is szolgáltak az összevont társszervi előadóművészek. A szánkódomb mellett kutyás és tűzoltó-bemutatóval kedveskedtek. Ignácz István törzs­zászlós, Szűcs Péter és Majoros Marcell törzsőrmesterek két szolgálati kutyával, Blekivel és Nortonnal adtak elő különféle hatósági koreográfiákat. Az első gyakorlatban az egyik kutya egy túszejtőt semlegesített, a mentőakció közben az ideiglenesen fogva tartott Magyar Tamásné főtörzszászlósnak a haja szála sem görbült – a banditának meg esélye sem volt a képzett eb elleni küzdelemben. A második epizódban a túszejtő egy menekülő autót követett, ám amint a járműbe ült, rá kellett jönnie: nem a szabadság vár rá, a kocsiban támadta le az oda előzetesen elrejtett szőrös segítő.

Kutyás és katasztrófavédelmi bemutató
Kutyás és katasztrófavédelmi bemutató

A látványos fináléban a forgatókönyv szerint két bankrabló okozott balesetet menekülés közben. Egyiküket elfogták, de a társa elmenekült, majd akkor tért vissza az autóban hagyott pénzes táskáért, amikor azt a tűzoltók már oltani kezdték. A társszervi dolgozókat pisztollyal kergette szét, és a zsákmánya megszerzésétől nem tántorította el a kocsiból felcsapó vörös kakas sem – de a semmiből előrobbanó barna bundás eb igen. A tűzoltók a kánikulában néhány perc alatt pár köbméternyi vizet porlasztottak szét a gesztust ovációval fogadó gyereksereg feje fölött. A permettel szivárványt rajzoltak a verőfényes égre, a programon részt vevők okkal érezhették: ez a nyár is jól kezdődik.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

Kapcsolódó anyag: Vakáció

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szállodai „mestertolvaj”

A újpesti rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyben egy férfi több európai ország hoteljeiből lopott.

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.

 

Összehangolt ellenőrzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az autópályán szabálytalanságot elkövető gépjárművezetőket szűrte ki egy összehangolt ellenőrzés során.

 

Halálos baleset Somogyban

Közúti közlekedési baleset során vesztette életét egy 24 éves férfi Balatonboglár és Fonyódliget között.

 

Iráni nőt tartóztattak fel Röszkén

Egy menetrend szerinti szerb busz görög utasaként jelentkezett belépésre egy illegális migráns Röszkén. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.