Szünidei veszélyforrások

2018. 07. 11., sze - 15:26
Zsaru Magazin

Látványos és tartalmas programmal igazi vakációs forgatagot varázsoltak június 17-én a szigetszentmiklósi és a dunaharaszti zsaruk a környéken élőknek a Sport-szigeten.

A bűn- és baleset-megelőzési rendezvény elsősorban az általános iskolásokat szólította meg, de minden érdeklődőnek különleges élményt kínáltak.

Kilencedik alkalommal települtek ki a zsaruk és partnerszervezeteik a Duna-partra. A program neve: Szün­idei veszélyforrásokk – két „k” betűvel a végén – pontosan azért, hogy a tanév kezdetén senkit ne érjen sokk. A rendezvényt egy tragikus apropó hívta életre kilenc éve, azóta vidám köntösbe bújtatva azon dolgoznak a zsaruk, hogy a dráma többször ne ismétlődjön meg.

– Az egyik általam látogatott általános iskolában a szeptemberi becsengetés után az egyik szék üresen maradt – kezdi a program bemutatását visszaemlékezéssel Magyar Tamásné főtörzszászlós, a Dunaharaszti Rendőrőrs körzeti megbízottja, főszervező. – Tudtam, hogy így lesz, a vakáció alatt éppen én voltam kint a helyszínen, ahol életét vesztette a tanuló, sajnos belefulladt egy bányatóba. A rendezvényt azért kezdtem szervezni, hogy rendőri, társszervi eszközökkel segítséget nyújtsunk abban, hogy tanévkezdéskor mindenki újra üdvözölhesse a padtársát. Mindig az utolsó iskolahét vasárnapjára időzítjük a rendezvényt, mintegy lezárva a dolgos tanulmányi szakaszt, egyben a szünidő előtt egy koncentrált, játékos ismeretátadással figyelmeztetve a szezonális veszélyekre. A nyári vakáció az év többi időszakától sok tekintetben elkülönülő két és fél hónap. A diákok a megszokottól eltérő életritmusban, helyszíneken, megváltozott felügyelettel és érthetően felszabadultabban töltik – szándékunk az, hogy minden könnyedség mellett ők és környezetük felnőtt tagjai ilyenkor is felelősen gondolkodjanak.

Kép

A Szünidei veszélyforrásokk keretei közt az ötletgazda körzeti megbízott és segítői több eszközzel szólítják meg célközönségüket. Előadásokat tartanak a nyárra jellemző kisebb-nagyobb veszélyekről. Ezekben szóba kerül szinte minden a kullancscsípéstől kezdve a tűzrakási szabályokig, közlekedés közbeni öngondoskodástól a csónakázás veszélyein keresztül a természetes fürdőhelyek használatáig, az idegenekkel történő kapcsolatfelvételtől az átgondolt és felelős internethasználatig.

Az egész napos programhoz a zsaruknak idén segítséget nyújtott a Szigetszentmiklós és Környéke Mentőalapítvány, a Magyar Vöröskereszt Családsegítő Szolgálata, a Délegyházi–Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Dunaharaszti Polgárőrség és a település önkormányzata. A nyár beköszöntét egyértelműen jelző, napsütéses vasárnapon a pavilonoknál lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre, a színpadon tematikus kiselőadások sorozata zajlott, és nagy sikert aratott az újszerű és befogadható prevenciós játék is. A rendezők 11 „szigetnek” elnevezett állomáshelyen várták a játékosokat, ahol más-más témájú, de egyaránt a nyárhoz kötődő feladatok megoldásával lehetett tombolaszelvényeket nyerni. A megfejtések közben végbemenő játszva tanulás így a vakációhoz illeszkedően élményszerűvé vált. Az apró buksikban talán jobban meg is maradtak az így szerzett ismeretek.

Kép

A zsaruk jó érzékkel használták fel az alkalmat hivatásuk bemutatására is. Egy kisebb rendőrnapnak vagy még inkább egy kötetlen hangulatú korai toborzónak is beillően vonultatták fel a kicsik számára az eszköztárukat. Tálas Béla törzszászlós a járőrautóba invitálta az érdeklődőket, Silye Lajos törzszászlós szolgálati motorkerékpárját mutatta be. Tóth Héder Szilvia őrnagy és Halász Katalin közalkalmazott az ujj- és tenyérnyomrögzítés rejtelmeibe avatta be az esetleg leendő bűnügyi technikusokat. Kovács Zoltán hadnagy közlekedési kérdésekre válaszolt, míg Nagy Sándor Tamás törzszászlós és Varga István főtörzszászlós a rendészeti vonal iránt érdeklődőknek igen férfias, vitézi tárlatot vezetett a rendőrségnél rendszeresített kényszerítőeszközökből, fegyverekből. Az interaktivitás felől nem lehetett kétsége senkinek: kipróbálás közben messzire zengett a rendőrbot a műanyag pajzson, szünet nélkül kattogott a töltetlen gépkarabély és objektumvédelmi géppuska závárzata.

A feladatmegoldásban, próbarendőrködésben megfáradt közönségnek pihentetésül különleges látnivalóval is szolgáltak az összevont társszervi előadóművészek. A szánkódomb mellett kutyás és tűzoltó-bemutatóval kedveskedtek. Ignácz István törzs­zászlós, Szűcs Péter és Majoros Marcell törzsőrmesterek két szolgálati kutyával, Blekivel és Nortonnal adtak elő különféle hatósági koreográfiákat. Az első gyakorlatban az egyik kutya egy túszejtőt semlegesített, a mentőakció közben az ideiglenesen fogva tartott Magyar Tamásné főtörzszászlósnak a haja szála sem görbült – a banditának meg esélye sem volt a képzett eb elleni küzdelemben. A második epizódban a túszejtő egy menekülő autót követett, ám amint a járműbe ült, rá kellett jönnie: nem a szabadság vár rá, a kocsiban támadta le az oda előzetesen elrejtett szőrös segítő.

Kutyás és katasztrófavédelmi bemutató
Kutyás és katasztrófavédelmi bemutató

A látványos fináléban a forgatókönyv szerint két bankrabló okozott balesetet menekülés közben. Egyiküket elfogták, de a társa elmenekült, majd akkor tért vissza az autóban hagyott pénzes táskáért, amikor azt a tűzoltók már oltani kezdték. A társszervi dolgozókat pisztollyal kergette szét, és a zsákmánya megszerzésétől nem tántorította el a kocsiból felcsapó vörös kakas sem – de a semmiből előrobbanó barna bundás eb igen. A tűzoltók a kánikulában néhány perc alatt pár köbméternyi vizet porlasztottak szét a gesztust ovációval fogadó gyereksereg feje fölött. A permettel szivárványt rajzoltak a verőfényes égre, a programon részt vevők okkal érezhették: ez a nyár is jól kezdődik.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

Kapcsolódó anyag: Vakáció

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Telefont rabolt

A gödöllői rendőrök őrizetbe vették azt a 32 éves férfit, aki kirabolt egy 11 éves fiút Bagon.

 

Hamis bérleteket gyártottak és árultak

Az újpesti nyomozók befejezték annak a négy férfinak az ügyét, akik kilopták az egyik jegyautomatából a hőpapírszalagot, majd az abból készített hamis bérleteket, illetve jegyeket 26 vásárlónak adták el.