Tábor a bűn ellen

2019. 07. 17., sze - 15:56
Zsaru Magazin

Első ránézésre vízparti nyári tábor. Alaposabb vizsgálat után kiderül, a rendőrség társadalomban betöltött szerepének átfogó, gyakorlati közvetítése tizenéveseknek.

Budaörsi zsaruk szerveztek egyhetes kikapcsolódást hátrányos helyzetű gyerekeknek Balatonszárszóra.

Érdemes a Balaton-partra menni a sokrétű zsarumunka megértéséhez?

– Többes küldetést akartunk megvalósítani – mondta az ötletgazda-táborvezető Jedzinák Ádám törzsőrmester, a Budaörsi Rendőrkapitányság járőrvezetője. – Elsődleges célunk az volt, hogy bő egytucatnyi, hátrányos helyzetű családban élő felső tagozatosnak teremtsünk kikapcsolódási lehetőséget. Ez önmagában annyit jelentett volna, hogy a rendőrség és partnerszervezetei a költségek átvállalásával szerényebb körülmények között élő tizenéveseknek biztosít ötnapos üdülést a Balatonnál. Már a tervezésnél törekedtünk arra, hogy a tó és környezete jelentette elsődleges turisztikai attrakciót kiegészítsük további foglalkozásokkal – természetesen tematikájukban a hatósághoz, a munkánkhoz kapcsolódó programokban gondolkodtunk.

– Felvettük a kapcsolatot a budaörsi Család- és Gyermekjóléti Szolgálattal, és segítségükkel kerestünk olyan tizenéveseket, akik értékelni tudnának egy efféle lehetőséget – vette át a szót Kanti Krisztina zászlós, körzeti megbízott. – Tudtuk, hogy a hátrányos helyzetű családok között lehet olyan, amely már kapcsolatba került hatóságunkkal. Azt szerettük volna megmutatni a gyerekeknek, hogy a rendőrség nem egy eredendően ellenséges testület, hanem a törvényesség következetes betartatója.

A budaörsi zsaruk követendő, a társadalom részéről elismert és elfogadott értékrendet kívántak közvetíteni, megelevenítve a testület „szolgálunk, és védünk” szlogenjét. Igen, akadt a táborozók között olyan, akinek már zsenge kora ellenére volt tapasztalata a rendőrökkel, ők azonban szerették volna a következő generációval teljesen új alapokra helyezni a kapcsolatot. Nem akarták, hogy a gyerekekben a szolgálati járművek és az egyenruhák láttán rossz benyomások ébredjenek – rengeteg türelemmel és számos programmal álltak neki a jó hatóságkép kialakításának. A zsaruk fontosnak tartották, hogy ebben a pár napban megmutassák, hogy valódi partnerei azoknak, akik betartják az egymás megbecsülésén alapuló társadalmi normákat.

– Az első napon, június 17-én a Balatonhoz vezető úton megálltunk Székesfehérváron, a Bory-várban egy nyomozójátékra. A vár jellegzetességeit kellett megtalálni, összeszámolni – beszélt a programokról Bíró Gréta főtörzs­őrmester, szabálysértési előadó. – Balatonszárszóra megérkezve strandolással, csapatépítéssel folytattuk, itt lefektettük az egyheti közös üdülés alapszabályait.

Másnapra vizes programokat terveztünk: reggel a Balatonföldvári Rendőrőrsön szolgáló munkatársaink: Springs József alezredes, őrsparancsnok, Friedrich Tamás törzszászlós és Gerencsér Balázs törzsőrmester, hajóvezetők kirándulásra vitték a 13 fős csoportot. A két szolgálati motoros hajón megtett rövid túra után bázisunkon, a Balatonszárszói Lepkeház Ifjúsági Üdülő medencéjénél Springs alezredes a mentőmellény használatát mutatta be, és alapvető vízből mentési irányelvekről beszélt. A harmadik nap is a kék sziréna jegyében telt, de ezúttal a társszervekre alapoztunk. Délelőtt látogatást tettünk a siófoki tűzoltólaktanyában, délután pedig szálláshelyünkön az Országos Mentőszolgálat siófoki kirendeltségének munkatársai tartottak egészségügyi előadást és újraélesztési bemutatót. A csütörtök ismét „rendőrös” programokat tartogatott a gyerekeknek. Siófokon közös járőrszolgálatban segítették a helyi kollégák és a nyári gyakorlatukon részt vevő rendészeti szakgimnazisták munkáját. Szezonba és témába vágó, strandlopásokra, parkoló autókban hagyott értékek elleni bűncselekményekre figyelmeztető bűnmegelőzési szóróanyagokat osztogattak. Délután két programot is szerveztünk a táborhelyünkre. Előbb budaörsi kutyás kollégáink, Fehér Tamás zászlós és Balogh Ferenc törzszászlós négylábú társaikkal, Apollóval és Kleopátrával, valamint Nyikossal és Ámorral szemléltettek fegyelmező gyakorlatokat. Ezután a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályától kaptunk látogatókat. Borók Nikolett őrnagy, Kiss Edit és Takács Anna századosok, Pucik Mónika rendvédelmi igazgatási alkalmazott a kiemelt bűncselekményekről; a rablásokról, hivatalos személy elleni erőszakról, garázdaságról beszélt a tizenéves korosztály által is befogadható módon. Az esti tábortűz, a megéltek közös értékelése után másnap már csak egy nagy csobbanás és a hazaút várt ránk.

– A programok sokszínűségéből, az azokban kérésünkre részt vevő kollégák, társszervek munkatársainak nagy számából is kiderült, hogy komoly összefogáson alapult a bűnmegelőzési tábor – összegzett Szeremlei Csilla zászlós, a Budaörsi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója. – Hasonlóan széles körű támogatást kaptunk a nyaralás megszervezéséhez és kivitelezéséhez is. A budaörsi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat mellett a város önkormányzata és prevenciós munkacsoportja a kiadások finanszírozásában volt segítségünkre. A Budaörsi Rendőrkapitányság szolgálatszervezéssel járult hozzá a táboroztatáshoz, a rendőr-főkapitányság vezetői pedig engedélyezték a vízparti tartózkodás idejére a kerékpáros kollégák által nyáron hordott könnyített ruházat viselését, így komfortos körülmények között tölthettük el az öt napot a Balatonnál. Fontos volt ez az együtt töltött idő nem csupán a gyerekek, de a mi szempontunkból is. Irányított beszélgetésekben is kitértünk a korcsoportot érintő problémákra, spontán helyzetekben is elmagyaráztuk egy-egy viselkedési forma helytelenségét, akár büntetőjogi vonzatát is. Nekünk is lényeges, hogy kapcsolatot tartsunk ezzel a generációval, így is könnyítjük magunk vagy kollégáink majdani szolgálatait, kapcsolatfelvételét. Ezek a gyerekek megismertek bennünket, és reményeink szerint árnyaltuk a bennük kialakult rendőrképet. Ők pár év múlva már önállóan kelnek útra nemcsak Budaörsön, de bármerre a világban. Bízunk abban, hogy akár bennünket személyesen, akár az egyenruhát felismerve kellemes emlékek idéződnek fel bennük, és tudni fogják: a rendőr segítő, és nem ellenség.


Szilágyi Attila
Fotó: Fülöp Máté


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenöt határsértő Csongrád megyében. A rendőrök ötöt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísértek, további tíz főt pedig elfogtak, ellenük idegenrendészeti eljárás indult.