Táncoló jelzőlámpák

2020. 09. 03., cs - 15:40
Zsaru Magazin

Egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság. Táncoló jelzőlámpák néven üzembe állították a veszprémi Pannon Egyetem által kifejlesztett új szoftvert.

A programot prevenciós céllal hozták létre, hogy a gyalogos-átkelőhely piros jelzésénél várakozók figyelmét lekössék, illetve felhívják figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre.

– 2018-ban a baleset-megelőzés egyik fő célcsoportja a gyalogosok voltak. A közúti közlekedési balesetek során ez a réteg az egyik legkiszolgáltatottabb a személyi sérüléseknél, hiszen őket nem védi semmilyen biztonsági eszköz – magyarázta Csizmadia Zoltán százados, a Veszprémi Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

.

A tavalyi statisztikák kimutatták, hogy 69 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetben volt érintve gyalogos, melyből 24-szer ők szegtek szabályt.

– Veszélyzónájuk főként a kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre koncentrálódik. Ennek kapcsán láttuk szükségesnek, hogy más módon közelítsük meg a problémát. Kiemelt figyelmet kaptak a kijelölt gyalogátkelőhelyeken elkövetett jogsértések, ezért egy újszerű, mondhatni, kivételes programmal szerettük volna a jogkövető magatartás felé terelni a célcsoportot. Az alap­ötlet 2014-es, egy autómárka és egy reklámügynökség lisszaboni projektjéből ered. A minta arra ösztönzi a gyalogosokat, várják meg, amíg biztonságos átkelni az úton. A várakozás közben táncolnak, és a mozgásukat kivetítik a közúti jelzőlámpára, amin egy pálcikaember táncol. A Portugáliában bevált projekt arra sarkallt minket, hogy Magyarországon elsőként valósítsunk meg egy hasonlót. De eltérve a mintától mi arra törekedtünk, hogy ez az eszköz mobil legyen, ezáltal minél több helyszínre eljuthassunk vele. Megkerestük a Pannon Egyetemet, hogy együttes erővel életre keltsük az ötletet. Nem egészen két évbe telt, és az egyetem szakemberei és diákjai szakértelmének köszönhetően elkészült a szoftver, melyhez az általunk beszerzett technikai eszközökkel végül összeállt a teljes projekt. Úgy gondoljuk, hogy 2020-ban az ilyen intelligens ötletekkel hatékonyabb az emberek megszólítása, ezzel nagyobb sikereket érünk el a közúti közlekedési balesetek visszaszorításában – nyilatkozta a százados.

.

A szoftver alapja, hogy a közlekedési lámpához egy érzékelőt csatlakoztatnak, ami piros jelzés esetén működésbe lép. Ha az ehhez szinkronizált mozgásérzékelő fogja a jelet, úgy a LED-es kijelző bekapcsol, és a táncos lábú gyalogos mozdulatai egy pálcikafigura képében jelennek meg. Ha a lámpa zöldre vált, úgy a kijelző kikapcsol, és a gyalogos biztonsággal átkelhet az úttesten. A projekt augusztus 17-ei bemutatójának beszédét a megye rendőrfőkapitánya, Fellegi Norbert ezredes tartotta Balatonalmádi egyik forgalmas kereszteződésében. Az eddigi visszajelzések alapján tetszik az embereknek a mókás, egyedi figyelemfelhívás. Arról számoltak be, hogy észrevétlenül elrepült a máskor türelmetlenséggel járó várakozási idő. A zsaruk jó tapasztalataik miatt roadshow-szerűen tervezik felkeresni más települések gyalogos-átkelőhelyeit és a megye nagyobb rendezvényeit.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FRANCZ ILONA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértőt fogtak el a rendőrök Békés megyében

A magát szír állampolgárnak valló férfi nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrök Sarkad külterületén tartóztatták fel.

 

Baleset az M0-áson

A 69. kilométerszelvényben a belső forgalmi sávot lezárták, torlódásra kell számítani Észak-Pest irányába.