Tanyaprogram: két évtized

2018. 01. 03., sze - 11:20
Zsaru Magazin

Mindig is odafigyeltek a zsaruk az alföldi tanyavilág lakóira, de az elmúlt két évtizedben még szervezettebb lett ez a munka, nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre.

A háttérben az az egyedülálló Tanyaprogram áll, melynek keretében a rendőrök rendszeres „pusztázással”, naponta tartják a kapcsolatot a csongrádi, kunsági tanyák népével.

Az országban egyedülálló kezdeményezésként indította el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság húsz évvel ezelőtt a tanyavilág lakóinak biztonságérzetére fókuszáló megelőzési munkáját Tanyaprogram néven. 1997-ben, figyelemmel a térség speciális külterületi adottságaira, az ott előforduló vagyon elleni bűncselekmények csökkentése érdekében indították el az egyedi bűnmegelőzési programot.

– A cél egyértelműen a tanyán élők biztonságérzetének növelése volt – elemezte M. Toronykői Márta alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. – Az évek során elindult a lakossággal és az önkormányzatokkal közös Civil Hírlánc is, és kezdtünk tanyakonferenciákat is rendezni. 2009-re külterületi járőrszolgálat indult a térségben, és a különböző tájékoztató kiadvá­nyok mellett – mint a Dél-alföldi Pusztázó című, rendőrség által szerkesztett újság – megkezdtük Csongrád megye hatvan településének ellátását segélyhívó készülékkel, ez a hálózat ma is folyamatosan fejlődik, bővül.

A program a 2000-es évek végére egyre nagyobb szakmai elismerést szerzett, már nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. A projektet 2013-ban „meghívták” Valenciába, Vilniusba és Szófiába. 2014-ben a külterületen élők biztonságának erősítése érdekében elindult a megyék közötti összefogás is. A kezdeményezés és az eredmények több nemzetközi díjat is hoztak Csongrád megyének, köztük 2015-ben az IIASA-Shiba Alapítvány elismerését.

– A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól 2017-ben 19 millió forint egyedi támogatásban részesült a program – folytatta az osztályvezető. – A következő időszak a szakmai együttműködés szorosabbra fűzése mellett a rend­őrkapitányságok tevékenységének támogatásáról szól majd. A tervek szerint drónokat és vagyonvédelmi táskákat szerzünk be, szóróanyagok készülnek, folytatódik a mechanikus és elektronikus védelmi eszközök kiosztása, melyekkel a jövőben is támogatni szeretnék a lakosság biztonságérzetének erősödését. A fiatal, felnövekvő generáció áldozattá vagy elkövetővé válásának elkerülése érdekében végzendő tevékenység is fontos részét képezi a következő időszak prevenciós munkájának.

A Tanyaprogram hatására a külterületen elkövetett bűncselekmények száma a negyedére csökkent húsz esztendő alatt. A zsaruk nemcsak tanácsokkal, hanem vagyonvédelmi eszközökkel is ellátják a tanyák lakóit. Az egyik legnépszerűbb eszköz az ajtóék, ami gátolja, illetve megnehezíti a meglepetésszerű, erőszakos behatolást, emellett éles, sivító hangja messze elhallatszik a pusztában.

– Nem csupán felhelyeztük ezeket az ajándékba adott eszközöket, de megtanítottuk az idős tanyalakókat azok használatára is – beszélt a részletekről Bozó Béla zászlós, a Kisteleki Rend­őrkapitányság csengelei és Király Roland főtörzsőrmester, balástyai körzeti megbízottja. – Minden tanya ajtajára ragasztottunk belülre egy matricát, rajta a személyes elérhetőségeinkkel. Éjjel-nappal fogadjuk a hívásokat. Megváltozott a világ, meg kellett tanítanunk az idős embereknek, hogyan zárják az ajtót, kaput, ólat, hogyan védjék meg a vagyonukat és a saját biztonságukat.

A rendőrök azonban nem csak a tanyák lakóinak vagyontárgyaira figyelnek oda. A rendszeres kapcsolattartás során pontosan fel tudják mérni, melyik tanya lakója készült fel a télre. Ha hiányosságot találnak, intézkednek, ha kell, akkor tűzifát szereznek, és fel is aprítják, meleg takarókkal látják el a rászorultakat, bevásárolnak, gyógyszert visznek, de néha már az is elég, ha csak váltanak pár emberi szót a magukra maradt tanyalakókkal. Dékány Attila zászlós, balástyai körzeti megbízott szerint az odafigyelés a legnagyobb érték, a puszták lakói tudják, hogy nincsenek egyedül.

– Novembertől márciusig még fontosabb a rendőrség szerepe, van olyan hely, ahová csak a mi terepjáróink jutnak el – magyarázta Pintér Gábor alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője. – A tél elzárja a tanyákat, még magányosabbak, kiszolgáltatottabbak lennének az ott élő polgárok, amit mi nem hagyhatunk. A körzeti megbízottak munkáján van ilyenkor a legnagyobb hangsúly, akik naponta portyáznak az ellenőrzésük alá tartozó területen, de rendszeresen szervezünk akciókat is, amikor minden tanyát végigjárunk. Nálunk mindig van forró tea és takaró. Mióta a tanyaprogram létezik, és együttműködünk a Készenléti Rendőrséggel, polgárőrökkel, mezőőrökkel, tanyagondnokokkal, vadászokkal, nem fagyott meg senki sem a végeken. Ha egy tanya kéménye nem füstöl, azonnal lépünk, ehhez persze kell a napi ellenőrzés, hogy ne tudjon kihűlni egy épület sem. A Tanyaprogram sikeres, a lakosság körében kedvelt, elismert projekt lett, rajtunk nem múlik, hogy a következő húsz évben se legyen másképp.


VÉGH ATTILA
FOTÓ: ERDEI MIHÁLY, ZSARU-ARCHÍV


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két pakisztáni férfi egy ukrán kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset az M43-as autópályán

Anyagi káros közlekedési baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani az M43-as autópálya országhatár felé vezető oldalán, Szegednél.

 

Public transport to Mogyoród

During the weekend of the 2018 Hungarian Grand Prix, over and above the option of travelling individually by car, we would like to draw attention to the alternative of public transport.

 

Tömegközlekedéssel Mogyoródra

A Formula 1 Magyar Nagydíj 2018 versenyhétvége idejére az egyénileg, gépjárművel történő utazás mellett alternatív közlekedési lehetőségre hívja fel a figyelmet a rendőrség.