Tanyaprogram: két évtized

2018. 01. 03., sze - 11:20
Zsaru Magazin

Mindig is odafigyeltek a zsaruk az alföldi tanyavilág lakóira, de az elmúlt két évtizedben még szervezettebb lett ez a munka, nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre.

A háttérben az az egyedülálló Tanyaprogram áll, melynek keretében a rendőrök rendszeres „pusztázással”, naponta tartják a kapcsolatot a csongrádi, kunsági tanyák népével.

Az országban egyedülálló kezdeményezésként indította el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság húsz évvel ezelőtt a tanyavilág lakóinak biztonságérzetére fókuszáló megelőzési munkáját Tanyaprogram néven. 1997-ben, figyelemmel a térség speciális külterületi adottságaira, az ott előforduló vagyon elleni bűncselekmények csökkentése érdekében indították el az egyedi bűnmegelőzési programot.

– A cél egyértelműen a tanyán élők biztonságérzetének növelése volt – elemezte M. Toronykői Márta alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. – Az évek során elindult a lakossággal és az önkormányzatokkal közös Civil Hírlánc is, és kezdtünk tanyakonferenciákat is rendezni. 2009-re külterületi járőrszolgálat indult a térségben, és a különböző tájékoztató kiadvá­nyok mellett – mint a Dél-alföldi Pusztázó című, rendőrség által szerkesztett újság – megkezdtük Csongrád megye hatvan településének ellátását segélyhívó készülékkel, ez a hálózat ma is folyamatosan fejlődik, bővül.

A program a 2000-es évek végére egyre nagyobb szakmai elismerést szerzett, már nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. A projektet 2013-ban „meghívták” Valenciába, Vilniusba és Szófiába. 2014-ben a külterületen élők biztonságának erősítése érdekében elindult a megyék közötti összefogás is. A kezdeményezés és az eredmények több nemzetközi díjat is hoztak Csongrád megyének, köztük 2015-ben az IIASA-Shiba Alapítvány elismerését.

– A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól 2017-ben 19 millió forint egyedi támogatásban részesült a program – folytatta az osztályvezető. – A következő időszak a szakmai együttműködés szorosabbra fűzése mellett a rend­őrkapitányságok tevékenységének támogatásáról szól majd. A tervek szerint drónokat és vagyonvédelmi táskákat szerzünk be, szóróanyagok készülnek, folytatódik a mechanikus és elektronikus védelmi eszközök kiosztása, melyekkel a jövőben is támogatni szeretnék a lakosság biztonságérzetének erősödését. A fiatal, felnövekvő generáció áldozattá vagy elkövetővé válásának elkerülése érdekében végzendő tevékenység is fontos részét képezi a következő időszak prevenciós munkájának.

A Tanyaprogram hatására a külterületen elkövetett bűncselekmények száma a negyedére csökkent húsz esztendő alatt. A zsaruk nemcsak tanácsokkal, hanem vagyonvédelmi eszközökkel is ellátják a tanyák lakóit. Az egyik legnépszerűbb eszköz az ajtóék, ami gátolja, illetve megnehezíti a meglepetésszerű, erőszakos behatolást, emellett éles, sivító hangja messze elhallatszik a pusztában.

– Nem csupán felhelyeztük ezeket az ajándékba adott eszközöket, de megtanítottuk az idős tanyalakókat azok használatára is – beszélt a részletekről Bozó Béla zászlós, a Kisteleki Rend­őrkapitányság csengelei és Király Roland főtörzsőrmester, balástyai körzeti megbízottja. – Minden tanya ajtajára ragasztottunk belülre egy matricát, rajta a személyes elérhetőségeinkkel. Éjjel-nappal fogadjuk a hívásokat. Megváltozott a világ, meg kellett tanítanunk az idős embereknek, hogyan zárják az ajtót, kaput, ólat, hogyan védjék meg a vagyonukat és a saját biztonságukat.

A rendőrök azonban nem csak a tanyák lakóinak vagyontárgyaira figyelnek oda. A rendszeres kapcsolattartás során pontosan fel tudják mérni, melyik tanya lakója készült fel a télre. Ha hiányosságot találnak, intézkednek, ha kell, akkor tűzifát szereznek, és fel is aprítják, meleg takarókkal látják el a rászorultakat, bevásárolnak, gyógyszert visznek, de néha már az is elég, ha csak váltanak pár emberi szót a magukra maradt tanyalakókkal. Dékány Attila zászlós, balástyai körzeti megbízott szerint az odafigyelés a legnagyobb érték, a puszták lakói tudják, hogy nincsenek egyedül.

– Novembertől márciusig még fontosabb a rendőrség szerepe, van olyan hely, ahová csak a mi terepjáróink jutnak el – magyarázta Pintér Gábor alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője. – A tél elzárja a tanyákat, még magányosabbak, kiszolgáltatottabbak lennének az ott élő polgárok, amit mi nem hagyhatunk. A körzeti megbízottak munkáján van ilyenkor a legnagyobb hangsúly, akik naponta portyáznak az ellenőrzésük alá tartozó területen, de rendszeresen szervezünk akciókat is, amikor minden tanyát végigjárunk. Nálunk mindig van forró tea és takaró. Mióta a tanyaprogram létezik, és együttműködünk a Készenléti Rendőrséggel, polgárőrökkel, mezőőrökkel, tanyagondnokokkal, vadászokkal, nem fagyott meg senki sem a végeken. Ha egy tanya kéménye nem füstöl, azonnal lépünk, ehhez persze kell a napi ellenőrzés, hogy ne tudjon kihűlni egy épület sem. A Tanyaprogram sikeres, a lakosság körében kedvelt, elismert projekt lett, rajtunk nem múlik, hogy a következő húsz évben se legyen másképp.


VÉGH ATTILA
FOTÓ: ERDEI MIHÁLY, ZSARU-ARCHÍV


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset Kőbányán

Rendőri irányítás mellett egy sávon halad a forgalom a Mázsa téri magasságkorlátozó kapunál.