Téli tippek Taron

2018. 02. 07., sze - 11:25
Zsaru Magazin

A téli közlekedés sajátosságaira hívták fel a járművezetők és a gyalogosok figyelmét a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai január 26-án.

A rendezvénysorozatban a zsaruk kitelepültek már salgótarjáni óvodákba is, ezúttal kistelepülések felnőttjeinek adtak hasznos és megszívlelendő tanácsokat. Pásztó környéki falvakban, így Tar községben is megszólították a közúti közlekedés résztvevőit.

– A kerékpárral és gyalog közlekedőket emlékeztettük a látni és látszani elvére, azaz nem elég, ha csak ők látják az autósokat, az is ugyanolyan fontos, hogy a gépjárművek vezetői észrevegyék őket – mondta Tamás-Kovács Andrea őrnagy, a Nógrád MRFK Baleset-megelőzési Bizottságának titkára. – Ennek érdekében ajánlottuk a láthatósági mellény viselését. Hangsúlyoztuk továbbá, hogy egyszerre önérdek és előírás a kerékpár felszerelése az előírt világítási és fényvisszaverő eszközökkel.

Tamás-Kovács Andrea őrnagy
Tamás-Kovács Andrea őrnagy

A szakemberek a járművezetőket kiszólították a vezetőülésből, és rövid beszélgetésben kérték őket, hogy a balesetek elkerülése érdekében próbáljanak a gyalogosok fejével is gondolkodni. Havas, csapadékos időben, csúszós úttesten, latyakban az időjárásnak és a hőmérsékleti viszontagságoknak kitett gyalogos küzd az elemekkel, a tapadás hiányával. A behúzott kapucnik beszűkítik a látómezőt, az esőtől, hótól elfordulás is ösztönös, így azonban a gyalogos nem tud megfelelőképpen tájékozódni a forgalmi helyzetben. Megosztott figyelme miatt könnyebben bajba sodorhatja magát, a sofőröknek ilyenkor fokozottan partnerként kell tekinteni rájuk, türelemmel kell viseltetni irántuk. A KRESZ-előírások elsőbbséget garantálnak bizonyos helyzetekben az autósoknak, de extrém időjárási körülmények között életmentő lehet lemondani a zavartalan továbbhaladás jogáról. Figyelemmel és önzetlenül kell támogatni a többi közlekedőt. Számítaniuk kell arra is, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban akár az úttestre és így a jármű elé is kerülhet.

– Fontos, hogy a télre való tekintettel a gépjárművezetők mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel, a megszokottnál is körültekintőbben haladjanak – folytatta Sulyok Gábor törzszászlós. – Szükség esetén tartsanak nagyobb követési távolságot, a hibák így könnyebben korrigálhatók. Elindulás előtt az autóban mindenki csatolja be a biztonsági övet, és a gyerekeket se felejtsék el gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni.

Sulyok Gábor törzszászlós
Sulyok Gábor törzszászlós

Az elméleti és gyakorlati tanácsok után a baleset-megelőzési szakemberek láthatósági eszközöket és a biztonságos közlekedést segítő tanácsokat tartalmazó szórólapokat adtak át a közlekedés résztvevőinek.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempészés miatt kell felelnie

A Csongrád megyei nyomozók őrizetbe vettek egy szerb férfit, aki három koszovói állampolgárnak segített az országhatár jogellenes átlépésében.