Téli tippek Taron

2018. 02. 07., sze - 11:25
Zsaru Magazin

A téli közlekedés sajátosságaira hívták fel a járművezetők és a gyalogosok figyelmét a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai január 26-án.

A rendezvénysorozatban a zsaruk kitelepültek már salgótarjáni óvodákba is, ezúttal kistelepülések felnőttjeinek adtak hasznos és megszívlelendő tanácsokat. Pásztó környéki falvakban, így Tar községben is megszólították a közúti közlekedés résztvevőit.

– A kerékpárral és gyalog közlekedőket emlékeztettük a látni és látszani elvére, azaz nem elég, ha csak ők látják az autósokat, az is ugyanolyan fontos, hogy a gépjárművek vezetői észrevegyék őket – mondta Tamás-Kovács Andrea őrnagy, a Nógrád MRFK Baleset-megelőzési Bizottságának titkára. – Ennek érdekében ajánlottuk a láthatósági mellény viselését. Hangsúlyoztuk továbbá, hogy egyszerre önérdek és előírás a kerékpár felszerelése az előírt világítási és fényvisszaverő eszközökkel.

Tamás-Kovács Andrea őrnagy
Tamás-Kovács Andrea őrnagy

A szakemberek a járművezetőket kiszólították a vezetőülésből, és rövid beszélgetésben kérték őket, hogy a balesetek elkerülése érdekében próbáljanak a gyalogosok fejével is gondolkodni. Havas, csapadékos időben, csúszós úttesten, latyakban az időjárásnak és a hőmérsékleti viszontagságoknak kitett gyalogos küzd az elemekkel, a tapadás hiányával. A behúzott kapucnik beszűkítik a látómezőt, az esőtől, hótól elfordulás is ösztönös, így azonban a gyalogos nem tud megfelelőképpen tájékozódni a forgalmi helyzetben. Megosztott figyelme miatt könnyebben bajba sodorhatja magát, a sofőröknek ilyenkor fokozottan partnerként kell tekinteni rájuk, türelemmel kell viseltetni irántuk. A KRESZ-előírások elsőbbséget garantálnak bizonyos helyzetekben az autósoknak, de extrém időjárási körülmények között életmentő lehet lemondani a zavartalan továbbhaladás jogáról. Figyelemmel és önzetlenül kell támogatni a többi közlekedőt. Számítaniuk kell arra is, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban akár az úttestre és így a jármű elé is kerülhet.

– Fontos, hogy a télre való tekintettel a gépjárművezetők mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel, a megszokottnál is körültekintőbben haladjanak – folytatta Sulyok Gábor törzszászlós. – Szükség esetén tartsanak nagyobb követési távolságot, a hibák így könnyebben korrigálhatók. Elindulás előtt az autóban mindenki csatolja be a biztonsági övet, és a gyerekeket se felejtsék el gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni.

Sulyok Gábor törzszászlós
Sulyok Gábor törzszászlós

Az elméleti és gyakorlati tanácsok után a baleset-megelőzési szakemberek láthatósági eszközöket és a biztonságos közlekedést segítő tanácsokat tartalmazó szórólapokat adtak át a közlekedés résztvevőinek.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.