Terepszemle a Pilisben

2019. 01. 23., sze - 11:39
Zsaru Magazin

Az ünnepek idején két rendőrkapitányság zsarui erdőismerő szakemberek társaságában, terepjáróval és bakancsban végeztek bűnmegelőzési tevékenységet a Pilisben.

A Dunántúli-középhegység legkeletibb részét, a kirándulók kedvelt célpontját éber szemek vigyázzák az év egészében.

A Pilis Budapesttől északra, benzinkímélő távolságban fekszik, barlangrendszereivel, 600-700 méteres csúcsaival kiemelt kikapcsolódási terület. Szemgyönyörködtető erdőiben a hatósági ellenőrzést a hőmérsékleti mínuszok és arasznyi vastag hószőnyegek sem hátráltathatják.

– A téli időszakban is nagy figyelmet fordítunk nem csupán a lakott területek, de a települések határain kívül eső részek vagyonbiztonságának fenntartására is – beszélt a felvigyázásról a múlt esztendő legvégén Forgács Péter százados, a Pilisvörösvári Rendőrőrs közrendvédelmi alosztályának vezetője. – Megelőzési célból időről időre akciókat szervezünk változó összetételű csoportokban. A Budaörsi, illetve a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területeinek határán fekvő pilisi hegycsúcsok erdeinek ellenőrzéséből kiveszi a részét nemcsak az említett két kapitányság kollektívája, de a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőrendészeti állománya is. Adott esetben a környező települések polgárőrei is besegítenek. Megfelelő meteorológiai viszonyok mellett a földi ellenőrzést a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálata egy helikopterrel a levegőből támogatja és koordinálja. Az egész napos akciót a rendőrségi járműpark jó terepleküzdő képességű autóival vagy az erdészek speciálisan erre a közegre rendszeresített gépjárműveivel végezzük mozgó ellenőrzéssel vagy ellenőrző-áteresztő pontok létesítésével. Amire elsősorban figyelünk: az illegális fakitermelés, az orvvadászat, a járműforgalom elől elzárt területekre való behajtás és mindennemű szállítások szabályossága. Természetesen minden egyéb jellegű, rendőri beavatkozást igénylő esetre is reagálunk a bűncselekményektől kezdve a biztonsági intézkedésekig.

Szabályos a fuvar
Szabályos a fuvar

Hogy a vadregényes, hegyes-erdős festői kép sokáig elénk tárulhasson, és ne hamvadjanak el törvénytelen lángokon a tölgyek, igencsak szükséges a rendőrség aktív jelenléte. A fatolvajlás régi bűncselekményi módozat, de a legmodernebb formái is folyton felbukkannak, felváltva a több száz éves eljárásokkal.

– Csendes használata miatt többen előnyben részesítik a hagyományos kézifűrészeket az illegális fakitermelés alkalmával – beszél több évtizedes tapasztalatairól a rendőri akció társszerve, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviseletében Csór Attila erdőgazdálkodási osztályvezető és Gomba Albert, az Erdőrendészeti Járőrszolgálat vezetője. – Fáradságosabb, de kevésbé feltűnő megoldás, a tolvajok így nem hívják fel magukra a figyelmet több száz méterről. Akad azonban, aki lopás közben sem hajlandó a modern eszközök kínálta kényelemről lemondani, csak céljainak megfelelően módosítja a gépi erőt. Értünk tetten már nem egy törvénytelen favágót, aki a benzinmotoros fűrész kipufogóját vízzel töltött kannába vagy műanyag palackba vezette, hogy így rejtse el a leleplező dörgő hangot. Van olyan is, aki szakaszosan vág, mivel abban bízik, hogy a rövidebb zajhatások nem árulják el a hollétét. Ugyanígy visszaköszön a régmúlt a szállítás területén is: számosan vannak olyanok is, akik a mai napig biciklin tolják le a kivágott törzseket. De előfordult már, hogy olyan kép tárult elénk, mint ahogyan az indiánokat ábrázolták: a tolvajok minden eszköz nélkül húzták maguk után a fát. Ha az illetéktelenek autóval merészkednek az erdőbe, akkor annak a kapacitását a végletekig kihasználják: foglaltunk már le egy Zsiguliban egy köbméternyi kivágott fát is.

– Nem kell külön vázolni, hogy a lopás bűncselekményén túlmenően egy ilyenformán túlterhelt, instabillá vált, fékerejében már alulteljesítő személygépkocsi milyen potenciális veszélyforrás lehet a közúton – elemezték Apáti Szabolcs és Huber András főtörzsőrmesterek, a Pilisvörösvári Rendőrőrs körzeti megbízottai. – Ha már közlekedés: az ellenőrzés az erdőket engedély nélkül sportcélokra használó járművezetők szankcionálására is hatásos. Folyamatos jelenléttel sikerült visszaszorítanunk a krosszmotorosok és a kvadosok zavaró portyáit. Talán kevesen gondolják, de még a kerékpárosok is veszélyes, káros hatással vannak az erdőkre, azok rendeltetésszerű látogatóira. A hegytetőről meginduló biciklis gyakorlatilag fékezhetetlen tempóra képes felgyorsulni, és emiatt képtelen időben reagálni az útjába kerülő kirándulóra. A hegyoldalak lejtőit előnyben részesítő, úgynevezett downhill stílust, a hegyikerékpársport extrém ágát űzők annak ellenére nagyon rossz hatást fejtenek ki, hogy belsőégésű motor nélküli járművel vagy sporteszközzel érkeznek az erdőbe. A bicikli vékony kerekein felfekvő tömeg meggyötri a talajt, rongálja a fák gyökérzetét, extrém esetben a kijárt, kikoptatott nyomvonalakon a kerékpárosok eróziót idézhetnek elő.

Streleczky József és Paksai Gergely főtörzs­őrmesterek, a Pomázi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai az orvvadászokról mesélnek:

– Van olyan, hogy az alkalom vagy az unalom szüli a bűnelkövetőt, máskor nagyon is tudatos tervezés előzi meg az engedély nélküli vadászatot. Tetten értük területünkön egy honvédségi bázis biztonsági őrét, aki éjjelente hangtompítós puskával lőtt ki állatokat. Még nesztelenebb fegyvert alkalmazott egy hivatásos vadász, akinek az Alföldre volt is érvényes kilövési engedélye, de itt teljes mértékben törvénytelenül ténykedett – a lebukásáig. Mint később kiderült: több alkalommal nyílpuskával ejtett el őzet és vaddisznót, a zsákmányt pedig szerelme településszéli házában dolgozta fel. Így ő maga az autójával mindenféle gyanús bizonyíték, azaz állattetem nélkül távozott a vad­orzás helyszínéről, mígnem egy célzott akcióban rajtavesztett tiltott hobbiján.

A téli kontroll Pomáz és Csobánka településeken, továbbá a Pilis legdélibb régiójában, a Nagy- és Kis-Kevély nevű hegy környékén zajlott. Mintha teljességgel elcsendesedett volna a világ az esztendő végére, a kihalt erdőből csak egyetlen, mindennemű engedéllyel rendelkező fuvaros szállított fát. A zsaruk semmilyen  kihágással nem találkoztak, biztonsági intézkedésre nem került sor, ezúttal segítségre sem szorult senki. Nem úgy, mint tavaly télen, amikor egy vacogó, eltévedt kirándulót kellett megmenteniük. A túrázó a fejébe vette, hogy a fagypont alatti erdőben sörtúrát tart, minek során minden környékbeli kocsmába betér. Ezúttal remélhetőleg ő is biztonságosabb terepen hódolt szenvedélyének, nem veszélyeztetve magát a rengetegben.

 

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábelt loptak, őrizetben vannak

A Békés megyei rendőrök elfogtak három férfit, akik a gyanú szerint több ezer méternyi kábelt loptak el Mezőkovácsházán és a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön.

 

Játékos formában oktattak

Két kéz, két láb, két keréken címmel tartott rendezvényt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Újszilváson április 25-én.