Tisztázzák az okokat

2017. 11. 02., cs - 10:21
Zsaru Magazin

Zsarut akkor hívunk, ha baj van.

A BRFK rendkívüli halálesetek osztályát pedig akkor riasztják, ha ez a baj már nem lehet nagyobb. Ők állnak az út végén. Velük soha nem szegülnek szembe, és nekik soha nem mondanak köszönetet egyetlen intézkedés után sem.

Létezik egy szervezeti egység a fővárosban, melynek tagjai bizonyos szempontból mindig befejezett és kivétel nélkül különleges ügyeken dolgoznak. Elnevezésükben is benne van, ők a rendkívüli haláleseti osztály munkatársai. Munkájuk nyomán fontos, olykor megnyugvást hozó, olykor felkavaró és feltáró igazságok derülnek ki.

– Egyetlen halál oka sem maradhat felderítetlenül, a rendkívüli haláleseti osztály, illetve annak csoportszintű jogelődje 1976 óta dolgozik ügyek feltárásán – beszélt az egység felállításáról és munkájáról Köbli Mihály alezredes, osztályvezető. – A főváros illetékességi területén nyomozunk balesetek, öngyilkosságok, ismeretlen körülmények közt bekövetkezett, továbbá fogvatartottak haláleseteinek körülményei után. Egy korábbi holttá nyilvánítási pert követően, 1993-ban bíróság rendelte el, hogy a rendőrség első és másodfokon is megállapítási kompetenciával bírjon. Ezért, valamint szűrőfeladatok ellátására került felső szakmai irányítás mellett szervezetileg a főváros V. Kerületi Rendőrkapitányságához a REHALO, míg a másodfokú megállapításokat a BRFK életvédelmi osztályához sorolták.

A haláleseteknél nem mindig állapítható meg elsőre, hogy van-e abban valakinek felelőssége, az elhalton kívül más magatartása közrejátszott-e a visszafordíthatatlan folyamat bekövetkeztében. A REHALO sokféle eljárást magába foglaló tevékenységével és szakértőkkel együttes munkával rámutat korábban elsikkadó körülményekre vagy büntetőjogi vonzatokra is.

– Tipikus példa a zuhanásos haláleset, ahol alapos eljárás szükséges annak kiderítésére, hogy fentről ugrott vagy esett az áldozat, esetleg a mélybe lökték – folytatta az alezredes. – Ilyenkor vizsgáljuk az áldozat egész­ségügyi állapotát, személyiségét, kórtörténetét, tárgyi bizonyítékok után kutatunk. Látszólag nehezen megfejthető ügyekben is tudunk eredményt produkálni. Példáznám egy másik jellemző, hatáskörünkbe tartozó halálozási formával, a vízbe fúlással. Idegenkezűséget nem állapítottunk meg, de az eset után egy kocsmai diskurzusban egy szemtanú elmondta, ő ugyanabban a baráti körben tartózkodott, látta a haláltusát, de nem foglalkozott vele. Állítását ellen­őriztük, a megadott helyen cigarettacsikkek, italosüvegek tanúsították, a férfi valóban ott tartózkodott, ezért ellene segítségnyújtás elmulasztása miatt kezdeményeztünk eljárást. Dolgozunk egészen egyszerűnek tűnő ügyeken is. Egy falatbeékelődéses fulladás körülményeit is megfelelő aprólékossággal vizsgáljuk. A bal­esetnek tetsző elhalálozás gyorsan más megvilágításba kerül, ha feltárjuk az áldozat viszonyait.

A télhez és a fűtési szezonhoz közeledve oszt meg korábbi eseteken alapuló aktuális gondolatokat Törteli Eszter főhadnagy, főnyomozó. Az utcán, fűtetlen szükségalvóhelyeken élőkre leselkedő hőmérsékleti veszélyekről sok ismeretünk van. Mi a helyzet az ingatlanokban? Aki elég régóta dolgozik a REHALO-n, az tudja, hogy ultramodern és békés célra szánt berendezések is ölnek, továbbá vannak megengedhetetlenül rossz nyílászárók. Fagyások és fulladások. A hideg évszak felé fordulás előtt a főhadnagy bizarr érdekességként egy figyelmeztető ellenpólust is megemlít. A nyár is szedi áldozatait, avagy lehet-e kihűlésbe belehalni 43 Celsius-fokban?

– Lehet, jártunk kollégáimmal ilyen esetnél. A rekkenő hőségre tekintettel a zárt lakásban a klímaberendezés 16 fokra volt beállítva. A lakásban egyedül tartózkodó tulajdonos elesett, és mozgásképtelenné vált, segítséget kérni nem tudott. Alulról a padló, felülről a mesterségesen túlhűtött levegő vitte le a testhőmérsékletét. Az alacsony környezeti hőmérsékletre a szervezet adta reakció, a keringés lelassulása okozta a kihűlését, boncolás után a gyomornyálkahártyán talált Wischnewsky-folt igazolta feltevésünket – külső behatás nélkül, forró nyári napon kihűlés okozta a halálát. Már téli időszakban szembesültünk a leírt eset egy másik változatával, a fűtött ingatlanban bekövetkezett kihűléssel. Itt többen is éltek, és úgy szellőztettek, hogy figyelmen kívül hagyták a beáramló hideg levegő hatásának kitett, ágyhoz kötött idős rokon lakáson belüli elhelyezkedését. A magatehetetlen ember belehalt a tartós szellőztetésbe, hozzátartozói felelőssége megállapítható volt.

A szellőztetés kiváltása, sőt a túlfejlesztett ajtók-ablakok meggondolatlan alkalmazása is szedett már áldozatokat:

– Egyszerre üzemelt a fürdőszobában egy szabad égésű fali gázfűtőtest, és a konyhában egy páraelszívó. A konyhai berendezés az égésterméket összegyűjtötte, majd a lakás belterébe, egy zárt helyiségbe juttatta, és halált okozott. Többkamrás, kiváló hő- és hangszigetelő képességet mutató, fokozott légelzárású ablakok esetében kötelező megfelelő szellőztetésről gondoskodni, mert az ilyen nyílászárók beszerelésénél nem megy végbe elégséges légcserélődés, és károsan megnőhet a szén-monoxid-koncentráció. Rosszul bekötött gázfűtőtestek gyakran okoznak halált, ezeknél az eseteknél igazságügyi műszaki szakértő, a gázszolgáltató, a kéményseprő és a nyomozóhatóság közös szemlén állapítja meg a felelős kilétét. Eljárás indult az ellen a szülő ellen is, aki az elemes szénmonoxid-riasztót a lemerülését jelző zavaró csipogás miatt kikapcsolta, így hozzájárult gyermeke és felesége halálához.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.

 

Összehangolt ellenőrzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az autópályán szabálytalanságot elkövető gépjárművezetőket szűrte ki egy összehangolt ellenőrzés során.

 

Halálos baleset Somogyban

Közúti közlekedési baleset során vesztette életét egy 24 éves férfi Balatonboglár és Fonyódliget között.

 

Iráni nőt tartóztattak fel Röszkén

Egy menetrend szerinti szerb busz görög utasaként jelentkezett belépésre egy illegális migráns Röszkén. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.