Tízéves az iskola rendőre

2019. 01. 16., sze - 15:04
Zsaru Magazin

Vezetői elismeréseket adtak át az iskola rendőre szakmai napon a legjobbaknak.

A rendezvényen visszatekintettek arra, hogy a tíz éve sikerrel működő program milyen fejlődésen ment keresztül. Társadalmi elfogadottságát az mutatja, hogy évről évre nagyobb az igény rá az oktatási intézmények részéről.

Január 10-én tartották a mára hagyományossá vált szakmai konferenciát az ország iskolarendőreinek. A rendezvényen elhangzott, hogy a tanév során a programba kapcsolódó iskolákban több mint másfél millió diákot értek el. A növekvő létszám rávilágít arra, hogy az iskolások biztonsága kiemelt állami és társadalmi feladat. Ebből a munkából a rendőrség is szervesen kiveszi a részét. A zsaruk feladatának egyik fontos eleme, hogy a szeptemberi tanévkezdéssel egy időben az iskolarendőrök is megkezdik nemes küldetésüket.

Berzai Zsolt alezredes
Berzai Zsolt alezredes

Az iskolarendőrök tevékenysége sokrétű, hiszen közbiztonsági, bűnmegelőzési, közlekedésre nevelési és baleset-megelőzési feladatokat egyaránt ellátnak. A nebulók képzése közlekedési szempontból kiemelkedően fontos, hiszen koruknál fogva a legveszélyeztetettebb szereplők közé tartoznak, másrészt pedig ők lesznek a jövő felnőtt közlekedői, gépjárművezetői. Az iskoláskorúakra általában jellemző, hogy még nem szerezték meg azokat az ismereteket, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek. Továbbá kevésbé érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, valamint a figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a közlekedésben veszélyek leselkednek rájuk, főként ott, ahol fokozott a gépjármű-forgalom, például a tanintézetek környékén.

Elhangzott a szakmai napon az is, hogy a fiatalok számára az első számú magatartásmintát általában a szülők szolgáltatják. Azonban felmérések és kutatások igazolják, hogy az iskolások a közúti közlekedéssel kapcsolatos információkat leginkább az iskola rendőrétől fogadják el, gondolják hitelesnek. Néhány számadattal is alátámasztották a projekt létjogosultságát. Ezekből kitűnik, hogy 2008 óta azoknak a közúti baleseteknek, amelyekben gyermekek is érintettek, valamint az azokból adódó halálos áldozatoknak a száma is csökkent. Az Iskola rend­őre programot az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 2008 szeptemberében indította el kifejezetten azzal a céllal, hogy elősegítse a kisiskolások biztonságos és balesetmentes közlekedését, valamint támogassa a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítését és megelőzését. A 2018/2019-es tanévben Az iskola rendőre programhoz 2942 közoktatási intézmény csatlakozott, országosan pedig 2216 iskolarendőr segíti a végrehajtását.

.

A rendezvényt Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes nyitotta meg, majd elismeréseket adott át az ország különböző részeiben szolgáló iskolarend­őröknek. Méltatta a kollégák hozzáállását, és áldozatvállalásukat példaként állította az állomány egésze elé. Hangsúlyozta, hogy az iskolarendőrök egyéb feladataik mellett, önkéntes vállalás alapján tevékenykednek. A tanintézményekben ők a rendőrség arcai, személyükkel a testületet képviselik. A vezérőrnagy kiemelte, hogy az iskolarend­őrök nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a rendőrség bizalmi indexe az utóbbi időben meredeken emelkedett. Köszönetet mondott azoknak, akik aktívan részt vettek-vesznek a programban, és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a prevenció területén.

Bobák Artúr senior alezredes
Bobák Artúr senior alezredes

A vezetői megnyitót követően a megjelentek előadást halhattak az iskolai prezentációk során felhasználható szoftverekről és technikai eszközökről. A moderátor Berzai Zsolt alezredes, az ORFK balesetmegelőzési osztályának megbízott vezetője volt. Az alezredes kérdéseire Orbán Szabolcs, a Muzix Group Kft. ügyvezetője válaszolt, és bemutatta a rendőrrobotok legújabb generációját, majd vázolta a legmodernebb változatban rejlő lehetőségeket. Rögtönzött bemutatóval szemléltette, hogy a fürgén mozgó robotzsaru beszéddel vezérelhető, nagyobb hangterjedelemre képes. Berzai Zsolt alezredes elmondta, hogy tavasztól 21 darab új generációs robottal bővül az iskolarendőrök eszközparkja. Az előadásokat színesítette Bobák Artúr senior alezredes ismertetője, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányság oktatási és szociális osztályának munkatársa. Bobák Artúr történelmi visszatekintéssel beszélt a zsaruk XIX–XX. századi munkájáról. A szakmai nap további részében Nógrádi Gábor író Gyerekkönyvek a prevenció szolgálatában címmel tartott előadást. A szerzőnek már több műve is megjelent a témában. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatása mellett készült művei 1996 óta több mint 210 ezer példányban jutottak el a gyerekekhez.

Cs. Csala Károly ezredes
Cs. Csala Károly ezredes

Zárszóként Cs. Csala Károly ezredes, a Zsaru volt főszerkesztője körvonalazta a sajtó szerepét és hasznát az iskolarendőrök munkájában. Hangsúlyozta, hogy a nyilvánosság a megelőzés lehetséges és szükséges eszköze. A figyelemfelhívó információk nagyobb rétegeket érnek el, amennyiben a média közvetítésével sugározzák a közönségnek. A változatos tematikájú, informatív szakmai napból a jelenlévők profitálhatnak munkájuk során.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyolcan elfogva

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 38 éves belga sofőr ellen, aki hét embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Lopás miatt keressük

A rendőrség a lakosság segítségét kéri az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Kétszer támadta meg

Az újpesti rendőrök befejezték annak a férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint először megverte, pár hónappal később pedig késsel tört az életére egy haragosának.