Többlépcsős kontroll

2019. 10. 24., cs - 15:47
Zsaru Magazin

Kétoldalú ellenőrzés zajlott október 10-én Komárom-Esztergom megyében.

Amíg a megyei zsaruk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaival közösen kontrollálták az M1-es autópálya forgalmát, addig a Schengeni Bizottság küldöttei a rend­őri együttműködést monitorozták.

Az M1-es sztráda Komárom-Esztergom megyei szakaszán 48 órás komplex közlekedésrendészeti és mélységi ellenőrzést végeztek a főkapitányság rendőrei. Az akció október 8-án 19 órakor kezdődött a kijelölt pályaszakaszon.

– Évente négy alkalommal szervezünk hasonló jellegű, nagyobb szabású fokozott ellenőrzést – mondta Varga Norbert alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály (K.-E. MRFK mekta) vezetője. – Itt, a belső határon többszörösen összetett célja van ezeknek a kompenzációs intézkedéseknek, és ehhez igazítjuk a humánerőt és a technikai eszköztárat is.

A kék ruhások a melléjük rendelt NAV-os munkatársaikkal elsődlegesen a tehergépkocsikra és a járműszerelvényekre koncentráltak. Ebből a célból úgynevezett röntgenkamiont is alkalmaztak. A mélységi ellenőrzés során használt röntgenkamionos ellenőrzéskor, kockázatelemzés alapján, szúrópróbaszerűen átvilágítottak minden gyanús rakteret.

– A másik csapásirány az illegális migráció elleni küzdelem és az ahhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények elleni fellépés – folytatta az alezredes. – Nem titkolt szándékunk volt a kábítószerrel, embercsempészéssel, fegyverekkel és lőszerekkel kapcsolatos bűncselekmények elkövetésének megakadályozása, valamint a körözött személyek elfogása. Ezek alapján a rejtett helyek sem maradhattak láthatatlanok a szakemberek számára. Vizsgáltunk és kerestünk minden tiltott dolgot, illegális tevékenységet, még a NAV hatáskörébe tartozó, jövedéki termékekkel kapcsolatos jogsértéseket is. Az ellenőrzésbe megerősítésként kábítószer-kereső kutyát is bevetettünk, az akció parancsnoka pedig rendőrségi helikopterről kapott távlati képet az autópálya forgalmáról, a kockázatot rejtő gépkocsikról, és ennek megfelelően irányította az intézkedéseket. Nem tudott kibújni az igazoltatás alól egy jármű sem, amiben biztonsági kockázatot láttunk. A kontrollban részt vett a K.-E. MRFK mekta állománya, valamennyi rendőrkapitányságunkról berendelt állomány, a NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatósága és az országos illetékességi jogkörrel bíró NAV Bevetési Igazgatóság járőrei is.

A fokozott ellenőrzés része volt az autópályán végrehajtott, magyar–szlovák közös határ menti járőrszolgálat is, amelyben három szlovák rend­őr is részt vett. Az ellenőrizni kívánt járműveket Tatabányán az autópálya-alosztály objektumának külső parkolójába terelték ki. A röntgent az M1-esen Ausztria felé haladó, 7,5 tonna feletti tehergépjárművek esetében alkalmazták. Az együttműködés jegyében a NAV két fő kezelő­személyzetet, illetve képelemzőt biztosított.

– Igyekeztünk maximálisan kihasználni a röntgenkamion lehetőségeit, így a fokozott ellenőrzést folyamatosan, azaz 4×12 órás váltásban hajtottuk végre egyszerre több kivezető egységgel. Előzetesen értékeltük és ellenőrzéseinkhez felhasználtuk a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendelkezésünkre bocsátott eddigi tapasztalatait a kamionos felfedésekről. Október 10-én délelőtt párhuzamos kontroll vette kezdetét. A Schengeni Bizottság részéről hat küldött érkezett, hogy megfigyeljék a munkánkat. Monitorozó tevékenységük a rendőri együttműködésre, a technikai eszközök használatára terjedt ki. Rengeteg dolog érdekelte őket, csak úgy záporoztak felénk a kérdések. Az ellenőrök utólag elégedettségüket fejezték ki – tájékoztatott az alezredes.

A fokozott ellenőrzés ideje alatt összesen 223 teherautót vizsgáltak át a röntgengéppel. Az Európai Unió tagállamaiból 179, harmadik országból 37 külföldi rendszámú kamiont ellenőriztek. Szabálysértés elkövetése miatt négy esetben szabtak ki helyszíni bírságot, illetve két szabálysértési feljelentés született. Az ellenőrzés kiemelt eredményt is hozott. A járőrök október 10-én 11 óra után egy Ford Tranzitban tartózkodókat igazoltattak. Kiderült, hogy az egyik utast, egy 25 éves férfit lopás miatt keresi a Miskolci Törvényszék. A rá kiszabott büntetés letöltését nem kezdte meg, ezért ellene elfogatóparancsot adtak ki. A zsaruk a büntetés-végrehajtási intézetbe vitték.

 

Fenyvesi Beáta
Fotó: Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közokirat-hamisítás miatt körözték

Egy autó utasaként jelentkezett belépésre az a román férfi, akivel szemben elfogatóparancs volt érvényben. Az ártándi rendőrök elfogták, majd előállították.

 

Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 18 határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök 14 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 4 fő bejutását pedig megakadályozták.