Többször visszatért

2018. 11. 28., sze - 11:21
Zsaru Magazin

Kitartóan alkalmazta egy idős emberen a mellkasi kompressziót a Készenléti Rendőrség (KR) egyik őrmestere.

Ennek köszönhetően a férfi maradandó károsodás nélkül kezdte meg a felépülést.

November 5-én délután küldést kapott a makói vegyes szolgálat. Huszka Erik őrmester, a KR Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság határvadász bevetési osztályának járőrtársa a Makói Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője, Czibolya Antal főtörzsőrmester mellé volt beosztva. A járőrpár Makón, a Kálvin utca felé vette az irányt, mivel egy földön fekvő, eszméletlen férfiról tettek bejelentést. A bajbajutott a kerékpárjáról leszállva esett össze.

– Az úttest közepén két guggoló ember vette körbe a földön fekvőt – mondta az őrmester. – Megkértem a járókelőket, hogy engedjenek közelebb, majd azonnal keresni kezdtem az életjeleket. Megállapítottam, hogy nincs keringése, és nem is lélegzik. Társam biztosította a helyszínt, és rádión egyeztetett a mentők érkezéséről, míg én nekiláttam az újraélesztésnek. Rövid idő után a férfi felköhögött, lélegezni kezdett, majd néhány másodperc múlva ismét eszméletlen állapotba került. Nem tudtam kitapintani a pulzusát. A mentők megérkezéséig ismételtem a folyamatot az újraélesztési protokollnak megfelelően, ezután átvették tőlem az egész­ségügyisek. A mentőknek infúzió bekötésével és egyéb beavatkozásokkal tíz perc alatt sikerült az idős ember állapotát stabilizálni, majd kórházba vitték. Néhány nap múlva arról értesültem, hogy három napig mesterséges altatásban tartották, és csak ezt követően ébresztették fel. Az újraélesztés során egy-két bordája eltörött, azonban maradandó károsodás nélkül gyógyulásnak indult.

Huszka őrmester megemlítette, személyes érintettsége okán is úgy érezte, mindent meg kell tennie azért, hogy a férfi életben maradjon. Nagypapáját hasonló körülmények között veszítette el. Rosszullétekor nem volt olyan a közterületen, aki segíteni tudott volna. Korábban szerződéses katonaként több egész­ségügyi képzésen is részt vett, így elsajátította a lélegeztetés és a mellkasi kompresszió helyes technikáját. November 5-ig élesben még nem vetette be a tanultakat.


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Behajtott egy udvarra az ittas sofőr

A 42 éves férfi átszakította autójával egy családi ház kapuját, majd egy melléképületbe csapódva állt meg. A debreceni rendőrök előállították.

 

Segítettek a Balatoni vízirendőrök

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. július 31. és augusztus 2. között tíz esetben összesen tizennyolc személyt mentettek ki a tóból.

 

Körözött Mercedes rendőrkézen

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök Nagylak közelében ellenőriztek egy személyautót, amelyet a belga hatóságok köröztek.