Tourist Police a Tiszán

2018. 08. 01., sze - 14:16
Zsaru Magazin

Nagyot újítottak a tiszai vízi zsaruk. A Tourist Police programba az egészségügyi felsőoktatásban tanuló hallgatókat hívtak meg, akik tanulmányaik során már mindent elsajátítottak az életmentésből.

A diákok speciális eszközökkel jelentkeztek szolgálatra, még biztonságosabbá téve a nyarat.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) motoros kishajója, a Nimbusz köt ki a mólóhoz a tiszaszőlősi Aranyosi kikötőben július 17-én reggel. Csajbók Ferenc zászlós, vízirendészeti körzeti megbízott áll a kormánynál, majd nemsokára befut egy másik rendőrségi hajó is. A gumitetejű motorost Csúr Péter alezredes, a Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka vezeti. A zsaruk új „kollégáikért” érkeznek, mentőtisztnek készülő egyetemi hallgatók segítik a zsaruk munkáját. A BM és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács felügyeli a Tourist Police programot.

– Július 16-tól ismét indul a Tourist Police program, augusztus 20-ig tart majd – magyarázta a program fontosságát Olenyikné Vígh Beáta alezredes, a TVRK igazgatásrendészeti és hatósági alosztályvezetője. – Fő célunk a turizmussal érintett területek közbiztonságának megszilárdítása, a bűnözés elleni hatékony fellépés, továbbá a hazai és külföldi vendégek személy- és vagyonbiztonságának megerősítése. A programban részt vesznek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának 3–4. évfolyamos mentőtiszt hallgatói. A Tisza-tavon látnak el szolgálatot. Öt héten keresztül 25 hallgató megy közös szolgálatra a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, illetve vízi polgárőrség állományával. A vízen és vízparton tartózkodók, illetve a vízi járművek számának bővülésével megnő az esélye a vízi baleseteknek. Ilyenkor a pihenni vágyók sérelmére elkövetett bűncselekmények és szabálysértések előfordulásának veszélye is növekedik. Ennek csökkentése érdekében a turisztikai idényben kiemelt figyelmet fordítunk a megelőző tevékenységre. A szolgálatellátások többnyire vízen történnek, de a nagyobb látogatottságot vonzó kijelölt fürdőhelyeken, illetve kikötőkben is megjelenünk.

tourist police

Végszóra érkezik az első ütem két hallgatója, a debreceni Kiss Martin és Flaskay Balázs. Előző nap vettek részt a zsaruknál munkavédelmi oktatáson. Emellett megismerkedtek a hajókkal, a kikötés alapszabályaival, és már jöhet is az első szolgálat. A jövő mentőtisztjei hatalmas hátizsákkal érkeznek, melyben professzionális felszerelés lapul.

– A Tourist Police programhoz olyan elsősegélynyújtó felszereléseket kaptunk, amelyek az elsődleges életmentéshez szükségesek – jegyezte meg Kiss Martin. – Vízből menteni nem tudunk, az a rendőrök szakterülete, de a partra, csónakba húzott betegen segítünk. Törések, vágások, horzsolások, égési sérülések, napszúrás okozta tünetek, egyéb ambuláns esetek ellátását is végrehajtjuk. Természetesen a mesterséges lélegeztetésben és az újraélesztésben is gyakorlottak vagyunk.

– Összeszokottan fogunk dolgozni, ha arra kerül sor, ezt tanultuk, egyikünk a ballonnal lélegeztet, a másik egy speciális eszközzel kiszívhatja a vizet a bajbajutott légútjaiból – vette át a szót Flaskay Balázs. – Nagyon tetszett a rendőrök hozzáállása. Örömmel fogadtak bennünket, igazi kollégaként kezelnek. A tiszai rendőrök jelvényével ellátott egyenpólót kaptunk, felemelő érzés benne a tapasztalt vízi zsaruk mellett szolgálni.

Csajbók zászlós szerint óriási könnyítés a zsaruknak, hogy életmentésben, elsősegélynyújtásban jártas diákokat vontak be a Tourist Police programba. A szabályok szerint minden lajstromjellel ellátott csónakban, kishajóban kötelező tartozék az elsősegélynyújtó felszerelés. A diákok ennek meglétét vizsgálják, és tanácsokkal látják el a hajózókat:

– Mi a vízből mentésben vagyunk jártasak, profi életmentőkkel kiegészülve még hasznosabb lehet a szolgálat. Éppen két hete történt egy eset itt, az Aranyosi kikötőben, amikor két hajót is partra irányítottunk. Nemcsak az utasok, hanem a vezetőik is alkoholt fogyasztottak a vízen. Ráadásul a vezetők elleni intézkedés közben az egyik ittas utas kiesett a csónakból, és beverte a fejét a kikötő mólójába. Ájultan esett a vízbe, és azonnal elmerült. Este volt, vakon ugrottam utána, csak tapogatózva kerestem a víz alatt. Már vitte a sodrás a kikötő, az úszóházak irányába, amikor véletlenül beleakadtam a ruhájába, és partra húztam. Mentőt kellett hívni hozzá, és sokat jelentett volna, ha akkor már itt vannak a Tourist Police-os srácok.

tourist police

Ezután járőrözésre indul a két hajó, rajtuk a diákokkal. A kikötők közelében a hullámkeltés veszélye miatt lassabb tempót kell tartania a motorcsónakoknak. Egy jacht vezetője ezt késve teszi meg, Csajbók zászlós jelez neki, ellenőrzés következik. A motorcsónak vezetője elismeri a hibát, tudomásul veszi a figyelmeztetést. Iratai között fegyvertartási engedélyt is találnak a zsaruk, kiderül, egy önvédelemre kiadott pisztoly is van a fedélzeten engedéllyel, töltetlen állapotban. Más kérdés, hogy ez miért, mire kell a tiszai hajózáshoz.

Egy másik csónak vezetője azért kap figyelmeztetést, mert csak iratai fénymásolatát tartotta magánál. Állítása szerint azért, mert nem szeretné, ha azok vizesek lennének, vagy éppen a folyó mélyén végeznék. Az egészségügyi doboz is rendben volt, így továbbmehetett a horgász.

Az első délelőtt nem kellett alkalmazniuk speciális tudásukat a Tourist Police program diákjainak. Szerintük ez az eddigi egyetemi pályafutásuk legjobb, legizgalmasabb, legmegtisztelőbb nyári szakmai gyakorlata. Ráadásul a zsaruk által biztosított szállás, étkezés is elsőrangú, a rendőr-mentő szolgálati barátság értelmében nem is lehet más.

VÉGH ATTILA

Fotó: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Motorozzunk felelősséggel

A tavaszias időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő a motorkerékpárokat. Már az első hétvégén történt sérüléses baleset Tolnában.